Πληθαίνουν οι εκκρεμότητες
 πληρωμής χιλιάδων παραγωγών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, με τα προβλήματα που έχουν σωρευτεί εξαιτίας της δυσλειτουργίας της εκάστοτε εφαρμογής να καθυστερούν σημαντικά τη διαδικασία χορήγησης των ενισχύσεων, ενώ η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει επιδοθεί σε μπαράζ εξαγγελιών, σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς διευκρινίσεις.

Ζωοτροφές

Σχετικά με τη χορήγηση της ενίσχυσης για τις ζωοτροφέσ των κτηνοτρόφων στο πλαίσιο του Μέτρου 22, οι απόψεις ΟΠΕΚΕΠΕ και ΥΠΑΑΤ για την ημερομηνία πληρωμής διίστανται. Μέχρι χθες, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κρατούσε συγκρατημένη στάση παρά τη διαβεβαίωση ανώτατου στελέχους του ΥΠΑΑΤ στην «ΥΧ» ότι η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου.

«Η πληρωμή των δικαιούχων κτηνοτρόφων θα γίνει την Παρασκευή. Επιπλέον, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους νεοεισερχόμενους που έχουν μείνει εκτός να υποβάλουν ενστάσεις, ώστε να ενταχθούν», τονίζει στην «ΥΧ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, προαναγγέλλοντας και δεύτερη συμπληρωματική πληρωμή. «Άμεσα, αλλά αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες», ήταν η απάντηση που έδωσε στην εφημερίδα στέλεχος της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. Και όχι άδικα, εάν αναλογιστούμε ότι η εφαρμογή για την ενίσχυση των ζωοτροφών παρουσίασε αρκετά προβλήματα, γεγονός που οδήγησε και σε καθυστερήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο Μέτρο 22 εντάσσονται 65.974 δικαιούχοι, με συνολικό ποσό στήριξης 85.949.158 ευρώ. Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, ο πίνακας κατάταξης των αιτήσεων που έγιναν παραδεκτές προέκυψε από την εφαρμογή και τον έλεγχο των κριτηρίων ένταξης ενδεικτικά όπως:

✱ Την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της πολλαπλής συμμόρφωσης/πρασινίσματος ως επιβάλλεται από τις υποχρεώσεις του ενωσιακού πλαισίου για τη συγκεκριμένη έκτακτη ενίσχυση.

✱ Την προϋπόθεση για όσους έχουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα ή πάνω από 15 βοοειδή να έχουν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο ή ίσο των 2.000 ευρώ στον εν λόγω τομέα, συγκεκριμένη κύρια δραστηριότητα (ΚΑΔ) ή συγκεκριμένο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα.

Ειδικά ως προς το τελευταίο, κατέστη σαφές από το ΥΠΑΑΤ ότι εκτός πληρωμής μένουν όσοι παραγωγοί δηλώνουν ως δεύτερο ΚΑΔ την κτηνοτροφία.

Πληρωμένα… λιπάσματα

Την ίδια ώρα, χαμόγελα έφερε σε πολλούς η πρόσφατη ανακοίνωση της Κομισιόν σχετικά με την έγκριση ποσού 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενούς αγροτικού τομέα στην Ελλάδα, βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την κρίση.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για νέο πακέτο χρημάτων που θα καταβληθούν σε παραγωγούς, αλλά για την ενίσχυση που έχει πληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου για τα λιπάσματα. Όπως μας έγινε γνωστό από το ΥΠΑΑΤ, η Κομισιόν είχε δώσει την προφορική της έγκριση στην Ελλάδα το περασμένο φθινόπωρο, οπότε και οι ελληνικές αρχές έτρεξαν την κρατική ενίσχυση, ύψους 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί ποσοστό της αύξησης του συνολικού κόστους στην τιμή αγοράς των λιπασμάτων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Η προχθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν, λοιπόν, αποτελεί το τυπικό μέρος της διαδικασίας.

Στην ουρά οι παραγωγοί για αποζημιώσεις

Αυτό, βέβαια, δεν αλλάζει τις επικείμενες διαβεβαιώσεις που λαμβάνουν το τελευταίο δεκαήμερο παραγωγοί από το ΥΠΑΑΤ για καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων.

Featured Image

Πρώτοι στη σειρά περιμένουν οι παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, βερίκοκων, μήλων και κάστανων, για τους οποίους ανακοινώθηκε στις 20 Ιανουαρίου χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών τους, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ:

✱ Ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας, τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ/στρέμμα, και 50%, με τιμή 150 ευρώ/στρέμμα.

✱ Για την καλλιέργεια μήλων, επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250–300 ευρώ/στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές, κατά περίπτωση, συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτοϋγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα).

✱ Η καλλιέργεια κάστανου στην επικράτεια ενισχύεται με 150 ευρώ/στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτοϋγειονομικής προσβολής.

Το αίτημα έχει αποσταλεί από τις ελληνικές αρχές στις Βρυξέλλες προς έγκριση.

Δεύτεροι στη σειρά περιμένουν οι παραγωγοί καλλιεργειών σπαραγγιών του Δήμου Αλμωπίας, φασολιών-γίγαντες της ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνού της ΠΕ Ροδόπης και επιτραπέζιων σταφυλιών ΠΕ Καβάλας, οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ στις 27 Ιανουαρίου, περιμένουν αποζημίωση μέσω de minimis. Σημειώνεται ότι δεν έχει προαναγγελθεί ποσό αποζημίωσης.

Τρίτοι στη σειρά περιμένουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί ζαχαρότευτλων (επικράτεια), οι παραγωγοί κρόκου Κοζάνης, θερμοκηπίων Μαραθώνα και αλιείς καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου Σερβίων ΠΕ Κοζάνης, για τους οποίους ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. Επίσης, δεν υπάρχει καμία διευκρίνιση ούτε για τα ποσά ενίσχυσης ούτε για τον χρόνο χορήγησής τους.

Χωρίς χρονοδιάγραμμα Συνδεδεμένες και λοιπά Αγροπεριβαλλοντικά

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο όσον αφορά την πληρωμή αφενός των Αγροπεριβαλλοντικών, που εκκρεμούν από τον περασμένο Νοέμβριο, αφετέρου των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων έτους 2022. Ειδικά, δε, για τις τελευταίες, εάν δεν δημοσιευτεί η εγκύκλιος για τις διοικητικές πράξεις –και ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία- δεν μπορεί να προχωρήσει η πληρωμή τους.

Πάντως, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μας διαβεβαιώνουν ότι άμεσα, πιθανώς και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, θα δημοσιευτεί η εγκύκλιος. Σημειώνεται ότι όλοι περιμένουν τις διοικητικές πράξεις που αφορούν κατηγορίες μεταβολών πλην της 1ης. Να θυμίσουμε ότι στις 13 Ιανουαρίου τα ΚΥΔ ενημερώθηκαν από τον Οργανισμό ότι οι Διοικητικές Πράξεις άνοιξαν στις 12 Ιανουαρίου, αλλά μόνο για διορθώσεις κατηγορίας 1, δηλαδή διορθώσεις που δεν απαιτούν έγκριση από ελεγκτή.

Όσο για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα που υπολείπονται, αυτά ακόμα είναι υπό επεξεργασία. Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε δεσμευτεί ότι μέσα στον Ιανουάριο θα είχαν πληρωθεί οι δικαιούχοι της δράσης για τη «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», αλλά και όσοι δικαιούχοι των Βιολογικών είχαν προβλήματα σε σχέση με την ενημέρωση της ΑΑΔΕ. Άγνωστο, φυσικά, παραμένει πότε θα γίνει και η τρίτη πληρωμή εκκαθάρισης της Βασικής, Πρασινίσματος και Ενίσχυσης Γεωργών Νεαρής Ηλικίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023