Featured Image

Επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για μια μειωμένη φετινή ιταλική παραγωγή σκληρού σίτου το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου) στη Ρώμη.

Όπως εκτιμά η ιταλική παραγωγή σκληρού σίτου για το 2022 αναμένεται να είναι περίπου 16% μειωμένη σε σχέση με το 2021, κυρίως λόγω της ξηρασίας που καταγράφηκε κατά την περίοδο μετά τη σπορά και των υψηλών θερμοκρασιών τους τελευταίους μήνες. Τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε το Ismea, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, με τον αλωνισμό να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές.

Εκτός από τις καιρικές συνθήκες που είχαν αποτέλεσμα να έχουμε ιστορικά χαμηλό ρεκόρ 5ετίας στις στρεμματικές αποδόσεις (2,8 τόνους ανά εκτάριο), υπήρξε και μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας που προορίζονται για σκληρό σιτάρι (κατά -1,4%). Επίσης τονίζεται ότι μειωμένες αποδόσεις είχαμε σε όλες τις κύριες παραγωγικές περιοχές, όπως στην Απουλία (-25%), την Σικελία (-15%) και την Emilia Romagna (-15%).

Featured Image

Η ιταλική παραγωγή σκληρού ανέρχεται στους 3,4 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2022/2023. Πάντως υπάρχει καλή ποιότητα σε όλη την επικράτεια, με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη κατά μέσο όρο μεταξύ 11 – 13%.

Μετά την περσινή πολύ μειωμένη παραγωγή φέτος αναμένεται να υπάρξει μια ανάκαμψη στο σκληρό σιτάρι στη Βόρεια Αμερική.

Οι πρόσφατες προβλέψεις του IGC (Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών), δείχνουν ότι για το 2022 η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σίτου είναι της τάξης των 32,9 εκατομμυρίων τόνων (+7,4% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά), λόγω της αύξησης της παραγωγής σε Καναδά (εκτιμάται σε πάνω από 6 εκατομμύρια τόνους, ενώ πέρσι ήταν στα 2,7 εκατομμύρια) και ΗΠΑ (2,1 εκατομμύρια τόνοι, διπλάσια παραγωγή σε σχέση πέρυσι).