Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τις τιμές σε άνοδο, θα μπορούσαν οι εξαγωγές ηλίανθου της Κροατίας να είναι το επόμενο κερδοφόρο πράγμα για αυτήν τη χώρα; Κάποιοι το πιστεύουν.

Όπως γράφει η Poslovni Dnevnik, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, υπήρξε τεράστια αναταραχή και αβεβαιότητα και ελλείψεις στην προσφορά, καθώς και μια δραστική αύξηση των τιμών στην παγκόσμια αγορά ηλίανθων, προϊόντων ηλίανθου και ιδιαίτερα ηλιέλαιο. Η παραγωγή αυτών των προϊόντων στην Ουκρανία και τη Ρωσία επηρεάστηκε φυσικά βαθιά και οι εξαγωγές τους κατά τα άλλα κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά. Είναι αυτή μια ευκαιρία για τον ταπεινό κροατικό ηλίανθο;

Οι σημαντικότερες διαταραχές στην παγκόσμια αγορά το επόμενο διάστημα θα είναι στην προσφορά και ζήτηση προϊόντων ηλίανθου όπως το βαριά χρησιμοποιημένο λάδι, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης παραγωγής και της συνήθους εξαγωγής ηλιελαίου τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία. Οποιαδήποτε περαιτέρω πρόβλεψη των κινήσεων των τιμών και της προσφοράς στην αγορά θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την ικανότητα προμήθειας ηλιελαίου και σιτηρών από την Ουκρανία αυτή τη σεζόν, αλλά και από την πορεία του πολέμου και τις υλικοτεχνικές συνθήκες για την παράδοση των προμηθειών στην υπόλοιπη Ευρώπη.

«Η παραγωγή ηλίανθου της Κροατίας αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά την παραγωγή, αν και η έκταση στην οποία φυτεύονται και καλλιεργούνται ηλίανθοι δεν έχει αυξηθεί. Η Κροατία παράγει περισσότερους ηλίανθους από ό,τι χρειάζεται. Η αυτάρκεια είναι περίπου 212 τοις εκατό, αλλά καλύπτουμε μόνο το 44 τοις εκατό της ανάγκης για ηλιέλαιο. Δεδομένου ότι έχουμε παραγωγικές ικανότητες για τη μεταποίηση προϊόντων ηλιέλαιου σε ηλιέλαιο, θα ήταν λογικό, δεδομένων των αυξανόμενων τιμών, να παρέχουμε μεγαλύτερες ποσότητες κροατικού ηλιελαίου και να επεξεργαζόμαστε εγχώριους ηλιελαίους σε εργοστάσια εδώ στην Κροατία. Αυτό θα διασφάλιζε μια σταθερή προμήθεια πετρελαίου για την εγχώρια αγορά και έχουμε την ικανότητα να εξάγουμε αυτό το ιδιαίτερα περιζήτητο και πλέον ακριβό προϊόν, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή αγορά», κατέληξε η ανάλυση της αγοράς των ειδικών από Smarter, μια εταιρεία συμβούλων που ειδικεύεται στη γεωργία και τη βιομηχανία τροφίμων.

Η παραγωγή ηλιελαίου στην Ουκρανία το 2020 ανήλθε σε 6,45 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (MT), στη Ρωσία σε 4,45 εκατομμύρια τόνους και στην ΕΕ 3,9 εκατομμύρια τόνους. Αυτές είναι οι τρεις πιο σημαντικές περιοχές παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ όλες οι άλλες είναι πολύ μικρότεροι παραγωγοί. Η ουκρανική βιομηχανία ηλιελαίου επικεντρώνεται στην εξαγωγική αγορά, καθώς το 90% της παραγωγής προορίζεται για ξένες αγορές, σύμφωνα με στοιχεία του USDA. Σε σύγκριση με τη Ρωσία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός, καταναλώνουν σχεδόν το 30 τοις εκατό της δικής τους παραγωγής ηλιελαίου στη δική τους αγορά.

“Συνολικά, τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου και σήμερα αυτές οι περιοχές είναι εμπόλεμες ζώνες. Δεδομένης της ισχυρής κυριαρχίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά ηλιελαίου, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά ηλιέλαιου, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αλλάξει η στρατηγική σκέψη σχετικά με την παραγωγή κροατικού ηλιελαίου”, σημείωσαν οι ειδικοί του Smarter.

Η φρικτή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει σημαντικά τη βιομηχανία και την αλυσίδα εφοδιασμού ηλιελαίου αυτού του μεγάλου ανατολικοευρωπαϊκού έθνους, ενώ η επέκταση της σύγκρουσης απειλεί την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Τα εργοστάσια που επεξεργάζονται ηλιόσπορους σε λάδι έχουν σε μεγάλο βαθμό παύσει τη λειτουργία τους και το κλείσιμο των λιμανιών εμποδίζει τις εξαγωγές. Οι ηλίανθοι σπέρνονται στην Ουκρανία τον Απρίλιο και τον Μάιο και η συγκομιδή ξεκινά συνήθως τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τώρα όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση, επειδή λαμβάνουν χώρα στρατιωτικές ενέργειες σε γεωργικές περιοχές – πολλοί δρόμοι είναι αποκλεισμένοι, εμπορικές εταιρείες δεν λειτουργούν, οι αγρότες δεν μπορούν να φυτέψουν και είναι πολύ δύσκολο να προμηθευτούν πρώτες ύλες. ποιοτική σπορά (λίπασμα, καύσιμα, προστατευτικός εξοπλισμός και παρόμοια).

Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας ηλιόσπορων στην Ουκρανία βρίσκονται στις ζώνες στέπας και δασικής στέπας της χώρας, που βρίσκονται στις κεντρικές και ανατολικές επαρχίες. Οι κύριες περιοχές παραγωγής είναι το Dnepropetrovsk, το Kirovograd, το Kharkov, το Zaporozhye, το Nikolaev, το Lugansk, η Odessa και η Poltava, οι οποίες μαζί αποτελούν το 62 τοις εκατό της συνολικής σπαρμένης έκτασης στη χώρα. Λόγω του προσανατολισμού της εξαγωγικής αγοράς, τα περισσότερα από τα ουκρανικά εργοστάσια επεξεργασίας και παραγωγής ηλιέλαιου βρίσκονται κοντά στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για υλικοτεχνική διευκόλυνση. Είναι πλέον φανερό ότι οι σημαντικότερες λεκάνες παραγωγής και η δυνατότητα παράδοσης κινδυνεύουν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Επιπλέον, η Ρωσία ανακοίνωσε περιορισμούς στις εξαγωγές ηλιελαίου και απαγόρευση της προμήθειας ηλιόσπορων για να μειώσει την πίεση στις ρωσικές τιμές. Όλα αυτά προκαλούν μεγάλη νευρικότητα και φόβο για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση, την τιμή και τη διαθεσιμότητα του ηλιελαίου.

Θα μπορούσαν τα κροατικά προϊόντα ηλίανθου να βρουν μια νέα θέση;

Η έλλειψη ηλιέλαιου στις αγορές σε όλο τον κόσμο προσπαθεί να αντισταθμιστεί με βάση τα διαθέσιμα αποθέματα και τις νέες οδούς εφοδιασμού από τη Νότια Αμερική ή τη Νότια Αφρική. Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να αντισταθμίσει τις ποσότητες που θα προέρχονταν συνήθως από τις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι εταιρείες επεξεργασίας ελαιούχων σπόρων της ΕΕ αυξάνουν επίσης την παραγωγή ηλιελαίου τους, εν μέρει χρησιμοποιώντας τις εισαγωγές ηλιόσπορων από τη Νότια Αμερική.

«Στην ΕΕ, η μεταποίηση του ηλιάνθου σε ηλιέλαιο αυξάνεται γρήγορα και έντονα, περισσότερο από το αναμενόμενο. Υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 9,3 έως 9,4 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου επεξεργασίας (Ιούλιος 2022), σε σύγκριση με 8 εκατομμύρια τόνους στην προηγούμενη σεζόν Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην παραγωγή καταγράφονται στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία και την Ισπανία με πολύ ευνοϊκά περιθώρια κέρδους.Αναζητούμε επίσης υποκατάστατα για το ηλιέλαιο σε άλλους τύπους λαδιών, ιδιαίτερα φοινικέλαιο, αλλά και σόγια λάδι, κραμβέλαιο, ελαιόλαδο και άλλα είδη λιπών που μπορούν να αντικαταστήσουν το ηλιέλαιο», δήλωσε η ομάδα των ειδικών Smarter.

Η επιστροφή στη χρήση του φοινικέλαιου σε όλη την Ευρώπη προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια για τη σχέση μεταξύ αυτών των προϊόντων και της αποψίλωσης των δασών, αλλά η κίνηση είναι απαραίτητη και προσωρινή, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση. Το κραμβέλαιο, το οποίο μέχρι τώρα προοριζόταν ως επί το πλείστον για την αγορά παραγωγής βιοντίζελ, τώρα ανακατευθύνεται στη χρήση τροφίμων.

Featured Image

Η τιμή του ηλιελαίου στην παγκόσμια αγορά

Ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι τιμές του ηλίανθου ήταν υψηλές, κυρίως λόγω της χαμηλής απόδοσης από το 2021, η οποία επηρεάστηκε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, και η αύξηση της κατανάλωσης ηλίανθου οδήγησε σε έντονη αύξηση της ζήτησης για ζωοτροφές στην Κίνα και την αλυσίδα εφοδιασμού διαταραχές που προκλήθηκαν από την παγκόσμια κρίση COVID-19.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε σημαντικά τις τιμές του ηλιελαίου και των ηλιόσπορων. Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών σημειώθηκε αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου, όταν οι τιμές του ηλιελαίου σε ολόκληρη την ΕΕ αυξήθηκαν σε περίπου 2.900 με 3.000 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο στα μέσα Μαρτίου, ενώ τον Φεβρουάριο η μέση τιμή ήταν μόλις 1.490 δολάρια ανά τόνο.

Στις αρχές Απριλίου, οι τιμές του ηλιελαίου στην Ευρώπη υποχώρησαν ελαφρά. Περισσότερο ουκρανικό ηλιέλαιο άρχισε να φτάνει στην αγορά με τιμή περίπου 1.900 έως 2.250 δολάρια ανά τόνο. Ορισμένες ποσότητες παραδόσεων από τη Ρωσία άρχισαν να εμφανίζονται σε τιμή από 1.800 έως 1.900 δολάρια ανά τόνο. Οι Ρώσοι πωλητές προσφέρουν λάδι και άλλα γεωργικά προϊόντα σε μειωμένες τιμές στην παγκόσμια αγορά, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν τους ξένους αγοραστές να αγοράσουν και να μειώσουν τα τρέχοντα υψηλά αποθέματα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ορισμένα μέρη το ηλιέλαιο έπεσε ακόμη και κάτω από την τιμή του κραμβέλαιου, αντανακλώντας τη μείωση της ζήτησης λόγω των ασυνήθιστα υψηλών τιμών το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου. Τούτου λεχθέντος, οι προμήθειες ηλιελαίου θα παραμείνουν σχετικά μικρές σε ολόκληρη την ΕΕ όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, γι’ αυτό υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά.

Κροατική παραγωγή ηλιελαίου

Το 2020, η Κροατία έσπειρε ηλίανθους πάνω από 39.000 εκτάρια, ενώ παρήχθησαν 120.000 τόνοι ηλίανθου με απόδοση 3,1 τόνους/στρέμμα, που είναι στο επίπεδο των καλύτερων αποδόσεων της ΕΕ. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στις τιμές αγοράς το 2022, που προκλήθηκε από την παγκόσμια αβεβαιότητα, η οποία αύξησε την τιμή στα 4,70 kn/kg τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ενώ οι τιμές του ηλίανθου τα προηγούμενα χρόνια ήταν περίπου 2kn/kg.

Οι τιμές χονδρικής του ηλιελαίου τον Μάρτιο ήταν ήδη πάνω από 12 kn/kg, στις αρχές Μαΐου η τιμή έφτασε τα 15,78 kn/kg, ενώ πέρυσι στις αρχές του έτους ήταν γύρω στα 8,5 kn/kg. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να έχει ξεσπάσει μετά τη ρωσική εισβολή, αυτή η ανάπτυξη εντάθηκε.

Μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τις επιτευχθείσες αποδόσεις στην παραγωγή ελαιούχων σπόρων, επειδή η κροατική παραγωγή ηλίανθου είναι πάνω από τον παγκόσμιο και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ανταγωνιστικοί στην παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην παγκόσμια αγορά, και αυτό θα πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητά μας στην επόμενη δύσκολη περίοδο.

«Όσον αφορά την παραγωγή κροατικού ηλιελαίου. η χώρα παράγει σχεδόν 40.000 τόνους ακατέργαστου ηλιελαίου και περίπου 60.000 τόνους εξευγενισμένου ηλιελαίου. Τα τελευταία χρόνια, η Κροατία αυξάνει την παραγωγή ηλίανθου και είναι σημαντικός εξαγωγέας και ταυτόχρονα σημαντικός εισαγωγέας του εν λόγω λαδιού. Ως εκ τούτου, το 2020, η Κροατία εισήγαγε συνολικά 69.079 τόνους ηλιέλαιου, εκ των οποίων 45.000 τόνοι ήταν από τη γειτονική Σερβία και 18.000 τόνοι από τη γειτονική Ουγγαρία, ενώ οι εξαγωγές κροατικού ηλιελαίου ανήλθαν σε 42.767 τόνους.

Το 2021, οι εξαγωγές της Κροατίας αυξήθηκαν σε 45.070 τόνους και η χώρα εισήγαγε έως και 78.572 τόνους ηλιέλαιο. Το 2020 εξήχθησαν 60.537 τόνοι ηλιόσπορων, ενώ το 2021 οι εξαγωγές αυτές αυξήθηκαν σε 64.664 τόνους. Υπάρχει περιθώριο για την ανάπτυξη της εγχώριας μεταποίησης για τις εγχώριες ανάγκες, καθώς και για τις εξαγωγές, και αυτό θα πρέπει να είναι μια σημαντική στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, εάν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της εγχώριας αγοράς, αλλά και να γίνει ένα ενδιαφέρον παίκτης και προμηθευτής αυτού του περιζήτητου προϊόντος σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στην Κροατία είναι ότι αυτή τη σεζόν εξάγουμε ανεξέλεγκτα πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ηλίανθου από ό,τι μέχρι τώρα και ότι η εγχώρια αγορά παραμένει εξαρτημένη από τις εισαγωγές ακριβού ηλιελαίου ως τελικό προϊόν», κατέληξε ο ειδικός του Smarter.

https://www.total-croatia-news.com/