Featured Image

Με αφορμή την μειωμένη καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως οι βασικές ενισχύσεις προς τους αγρότες καταβλήθηκαν μειωμένες έως και 15% κατά μέσο όρο.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, χωρίς καμία προειδοποίηση, η κυβέρνηση προχώρησε σε οριζόντια περικοπή των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι αγρότες από την ΚΑΠ, αν και είναι γνωστό σε όλους ότι το μέλλον του πρωτογενή τομέα, λόγω των συνθηκών, εξαρτάται από τις επιδοτήσεις αυτές.

Ο κ. Βαρδάκης ζητά να επιστραφούν άμεσα τα ποσά της «παράνομης και καταχρηστικής» όπως χαρακτηρίζει, παρακράτησης στους δικαιούχους, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, φτάνουν συνολικά περίπου τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά η δήλωση του βουλευτή:

«Μετά την παντελή απουσία μέτρων στήριξης λόγω κορονωϊού, μειωμένες έως και 15% κατά μέσο όρο, καταβλήθηκαν οι βασικές ενισχύσεις στους αγρότες για δικαιώματα που νόμιμα κατέχουν από κοινοτικές ενισχύσεις, αν και αναμενόταν η εξόφλησή τους. 

Χωρίς καμία προειδοποίηση, η κυβέρνηση προχώρησε σε οριζόντια περικοπή των επιδοτήσεων που δικαιούνται οι αγρότες από την ΚΑΠ, αν και είναι γνωστό σε όλους ότι το μέλλον του πρωτογενή τομέα, λόγω των συνθηκών, εξαρτάται από τις επιδοτήσεις αυτές, και ενώ προηγήθηκε ο αποκλεισμός χιλιάδων ελαιοπαραγωγών από το Μέτρο 21, των κτηνοτρόφων από την ειδική ενίσχυση των 4 ευρώ ανά παραγωγικό ζώο, και η πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από την επιστρεπτέα ενίσχυση.

Έτσι θα στηρίξετε αυτόν τον τόσο βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας; 

Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα ποσά της παράνομης και καταχρηστικής αυτής παρακράτησης στους δικαιούχους, τα οποία φτάνουν συνολικά περίπου τα 100 εκατομμύρια ευρώ».

«Αυθαίρετη και παράνομη περικοπή των αγροτικών ενισχύσεων»

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου με αφορμή την αυθαίρετη και παράνομη περικοπή των αγροτικών ενισχύσεων έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η περικοπή κατά τουλάχιστον 10% στις επιδοτήσεις των αγροτών είναι αυθαίρετη και παράνομη,αφού δεν στηρίζεται σε ευρωπαϊκό κανονισμό ή νόμο και η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει τα αντίστοιχα ποσά στους παραγωγούς.

Επιπλέον,αποκαλύφθηκε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την αδιαφανή διαχείριση του εθνικού αποθέματος και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο υπουργός κύριος Βορίδης δεν δικαιούνται να επικαλούνται ως άλλοθι το γεγονός ότι έτσι είχε γίνει και επί ΣυΡιζΑ.

Featured Image

Το Κίνημα Αλλαγής απαιτεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  1. 1. Να προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των ποσών των επιδοτήσεων που παρακρατήθηκαν παράνομα και χωρίς αποζημίωση από τους αγρότες και
  2. 2. Να καταθέσει τώρα στη Βουλή τα στοιχεία που του ζητήσαμε για την διαχείριση του εθνικού αποθέματος».

Διαμαρτυρία από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παλαιών Ρουμάτων

Σε ανακοίνωση τους ο Αγροτικός Ελαιουργικός και Καστανοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Παλαίων Ρουμάτων, αναφέρεται στην περικοπή των αγροτικών ενισχύσεων, τονίζοντζς ότι μετά από 10 περίπου μήνες που η χώρα μας βιώνει την πανδημία του κορονοιού ο αγροτικός κλάδος δεν έχει στηριχθεί επαρκώς οικονομικά. 

Σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό, «από πέρυσι που η Κρήτη έχασε 100 εκατομμύρια κοστολογημένα από το αγροτικό εισόδημα της δεν έχει γίνει καμία αποζημίωση αλλά και καμία προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, και συγχρόνως ήρθε και το πετσόκομμα των ενισχύσεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μετά την χορήγηση των αγροτικών ενισχύσεων που έγινε στις 18 Δεκεμβρίου 2020 επιβεβαιώνονται πλήρως οι φόβοι μας.

Η στήριξη του πρωτογενή τομέα δεν υπάρχει στην ατζέντα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ούτε στην εθνική τους στρατηγική και τελικά αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Αυτό φαίνεται περίτρανα όταν μετά από 10 περίπου μήνες που η χώρα μας βιώνει την πανδημία του κορονοιού ο αγροτικός κλάδος δεν έχει στηριχθεί επαρκώς οικονομικά. Από πέρυσι που η Κρήτη έχασε 100 εκατομμύρια κοστολογημένα από το αγροτικό εισόδημα της δεν έχει γίνει καμία αποζημίωση αλλά και καμία προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος και συγχρόνως ήρθε και το πετσόκομμα των ενισχύσεων.

Παρόλα αυτά όμως ο μοναδικός τομέας μετα την κατάρρευση σχεδόν όλων των επιχειρηματικών κλάδων λόγω της πανδημίας, που αντιστέκεται, που απασχολεί εργαζόμενους, που λειτουργεί μια αλυσίδα επιχειρήσεων είναι ο αγροτικός. Δυστυχώς όμως δεν θεωρείται βασικός πυλώνας ανάπτυξης και οικονομίας. Λείπουν 100 εκατομμύρια από τις ενισχύσεις και δεν έχουμε απάντηση γιατί λείπουν.

«Οι διάφορες δικαιολογίες ότι φταίει το εθνικό απόθεμα και οι νεοεισερχόμενοι πέφτουν στο κενό διότι υπάρχει η παρακράτηση του 3% που γίνεται κάθε χρόνο με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να καλύπτεται πλήρως. Που πήγαν κύριοι τα χρήματα των ενισχύσεων; Για ποιον λόγο έγινε αυτό; Με ποιο σκεπτικό;

Ως εκπρόσωποι των αγροτών καλούμε το ΥΠΑΑΤ να μας απαντήσει στα ερωτήματα καθώς και να καλύψει άμεσα το κενό των πληρωμών. Οι αγρότες έχουν ανάγκη αυτές τις ενισχύσεις για να επενδύσουν στο προϊόν τους αλλά βασικότερα να επιβιώσουν μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Επίσης καλούμε όλους του φορείς του πρωτογενή τομέα να πάρουν θέση και να διεκδικήσουμε καλύτερη αντιμετώπιση στα προβλήματα μας αλλά και ένα καλύτερο αύριο».