Την απάντηση Κελέτση φέρνει στο φως το Agronewsbomb.

“Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 18 του Καν. (ΕΕ) 1305/13, προαπαιτούμενο για την εφαρμογή του καθεστώτος είναι η έκδοση απόφασης (Απόφαση Αναγνώρισης) για την επίσημη αναγνώριση της φυσικής καταστροφής που έχει πλήξει μια περιοχή και η οποία αφορά τουλάχιστον στο 30% του γεωργικού δυναμικού που επλήγη από την φυσική καταστροφή, βασικό κριτήριο για την έγκριση των πληγέντων περιοχών εξαιτίας των θεομηνιών. Στην περίπτωση της Π.Ε. της Ροδόπης η ανωτέρω προϋπόθεση δεν πληρείται και αυτός είναι και ο λόγος που εξαιρείται από το Μέτρο 5.2.|, απαντά εγγράφως στη βουλή ο ΥφΑΑΤ Σταύρος Κελέτσης, μην αφήνοντας περιθώρια ικανοποίησης του αιτήματος των παραγωγών της περιοχής, αλλά και του βουλευτή της Νέας Αριστεράς.

Παράλληλα, επισημαίνει πως: “εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το καλοκαίρι 2023, η Π.Ε. Ροδόπης εντάχθηκε στα μέτρα αποζημιώσεων από την Κρατική Αρωγή αλλά και από τον ΕΛΓΑ όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση του Έβρου. Συγκεκριμένα, για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου της Π.Ε. Ροδόπης καταγράφηκαν από τον ΕΛΓΑ ζημιές που αφορούσαν 68 αιγοπρόβατα, 1 βοοειδές και 628 μελισσοσμήνη, για τις οποίες στις 8 Νοεμβρίου 2023 καταβλήθηκαν στους πληγέντες δικαιούχους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 46.864 ευρώ”.

Τι ανέφερε ο Οζγκιούρ Φερχάτ στην ερώτησή του

Την άδικη και αδικαιολόγητη εξαίρεση των κτηνοτρόφων της ΠΕ Ροδόπης από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, η οποία ανοίγει την Πέμπτη 7 Μαρτίου, και αφορά στην ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μεγα-πυρκαγιές του καλοκαιριού, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς, Οζγκιούρ Φερχάτ.

Featured Image

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων με την οποία αναδεικνύεται η κατάφορη αδικία προς τους κτηνοτρόφους της ΠΕ Ροδόπης, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στο Μέτρο 5.2.

Οι κτηνοτρόφοι του νομού μας αδιαμφισβήτητα επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται, καθώς κάηκαν δεκάδες σταβλικές εγκαταστάσεις, ζώα και αγροτικός/κτηνοτροφικός εξοπλισμός. Είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση, αρνείται να τους συμπεριλάβει στη χρηματοδοτική στήριξη, όπως συμβαίνει με τους συναδέλφους τους στις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν από πυρκαγιές και θεομηνίες. Αν συνυπολογίσουμε ότι είχε συμβεί το ίδιο με τους μελισσοκόμους, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση μετά την ερώτηση που καταθέσαμε στη βουλή, τείνουμε να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τελείως το νομό μας.

Με δεδομένη την πίκρα και την απογοήτευση, ερωτάται ο κύριος υπουργός αν προτίθεται να αποκαταστήσει τη μεγάλη αδικία εις βάρος των κτηνοτρόφων του νομού μας.

Δείτε όλη την απάντηση

keletsisevros
elgarodopi

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image