Όσοι πήραν δεν πήραν ούτε το 2% επί του τζίρου των ζωοτροφών τους το 2021, ενώ ένα μεγάλο μέρος παραγωγών δεν είδε ούτε ένα ευρώ, παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα περίφημα 50 εκατομμύρια ευρώ, που θα έμπαιναν στα βιβλιάρια των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων της χώρας. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό το γεγονός ότι το κριτήριο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) “πέταξε” έξω από τους δικαιούχους όλους τους πτηνοτρόφους της χώρας, καθώς ως κλάδος δε λαμβάνει επιδοτήσεις.

Ενώ δηλαδή χοιροτροφία και πτηνοτροφία πλήττονται ιδιαίτερα και πολύ περισσότερο σε σχέση με την αιγοπροβατοτροφία από το τεράστιο κόστος των ζωοτροφών, εντούτοις κανείς πτηνοτρόφος δεν έλαβε ούτε ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πέρυσι ο τόνος στο μείγμα είχε 320 ευρώ και έχει φτάσει σήμερα στα 670 ευρώ!

Παράγοντες της αγοράς του κρητικού κοτόπουλου τόνισαν ότι ο κλάδος αυτός είναι ο μόνος που προσφέρει απόλυτη αυτάρκεια στη χώρα μας. Και αντί η κυβέρνηση να τον στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί, για να μη χαθεί αυτή η σπάνια πλέον δυνατότητα στην παραγωγική δύναμη της χώρας, τον αφήνει εντελώς ξεκρέμαστο, με συνέπεια να κινδυνεύει και η πτηνοτροφία με αφανισμό.

«Αν πληρώσεις το ρεύμα, δεν μπορείς να ταΐσεις. Και αν ταΐσεις, δεν μπόρες να πληρώσεις το ρεύμα», μας έλεγαν χαρακτηριστικά χθες πτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου.

Μάλιστα, το κρητικό κοτόπουλο παραμένει σε πολύ μεγάλη ζήτηση, αλλά η ανατίμηση που έχει γίνει στην τιμή παραγωγού το τελευταίο διάστημα δε φτάνει για να καλυφθεί ούτε το εξοντωτικό κόστος παραγωγής, ούτε και η ζημιά που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, από 2,70 ευρώ το κιλό, η τιμή παραγωγού στο κρητικό κοτόπουλο αυξήθηκε μόλις στα 3,20 ευρώ το κιλό.

«Με αυτή την τιμή», λένε οι πτηνοτρόφοι, «δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Μην ξεχνάτε ότι τα λειτουργικά μας έξοδα και το κόστος παραγωγής έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί».

«Το απόλυτο μπάχαλο»

Για «μπάχαλο πληρωμών» και «πληρωμή-παρωδία» κάνει λόγο η Προοδευτική Κίνηση Αγροτών (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, με ανακοίνωσή της, με αφορμή την καταβολή επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε έκτακτων για τις ακριβές ζωοτροφές, είτε συνδεδεμένων με τη ζωική παραγωγή.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Συνεπέστατοι με το μπάχαλο των πληρωμών στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις, που δημιούργησαν από το 2019, ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ, χθες (σ.σ. προχθές) Τετάρτη 20/4/2022, προχώρησαν σε μια πληρωμή-παρωδία για τους κτηνοτρόφους, τόσο στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις ζωοτροφές, όσο και στη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ειδικά στην έκτακτη ενίσχυση για τις ζωοτροφές, η οποία εξαρχής χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους ως “ψίχουλα” και “κρατική… ελεημοσύνη”, υπήρξε το απόλυτο μπάχαλο, αφού πολύ μεγάλος αριθμός δικαιούχων δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ, ενώ όσοι είδαν χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, διαπίστωσαν ότι το λεγόμενο 2% επί του τζίρου δεν ισχύει στην πράξη.

Featured Image

Μάλιστα, το εξωφρενικό, πέραν των άλλων, είναι και το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τη δυνατότητα, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ ή κάποιου άλλου διαδικτυακού συστήματος, να δουν τη συγκεκριμένη πληρωμή και κυρίως να μάθουν τους λόγους απόρριψής τους ή της μειωμένης ενίσχυσης.

Δυστυχώς, όπως πολύ εγκαίρως είχαμε επισημάνει, καταρχάς, το συγκεκριμένο κονδύλι των 50 εκατ. ευρώ είναι πολύ λίγο για την επαρκή ενίσχυση όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας, καθώς και η ύπαρξη των συγκεκριμένων κριτηρίων που εμπεριείχε η ΚΥΑ λειτούργησαν ως “κόφτες”, με αποτέλεσμα να μη βρίσκεται στους δικαιούχους ενίσχυσης πολύ μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων. Κάτι το οποίο το γνώριζε η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, αλλά δυστυχώς ούτε αύξησε το κονδύλι – ως όφειλε – ούτε αφαίρεσε τα κριτήρια- “κόφτες” για τους κτηνοτρόφους», όπως αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Μπάχαλο και στη συνδεδεμένη»

Και παρακάτω: «Πέραν λοιπόν της κάκιστης πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ταυτόχρονα υπήρξε εξίσου κάκιστη πληρωμή και στη συνδεδεμένη ενίσχυση για το αιγοπρόβειο κρέας (γάλα), αφού και εδώ όχι μόνο έμειναν απλήρωτοι πάμπολλοι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους επέβαλε και ποινή, χωρίς να ευθύνονται ούτε στο ελάχιστο. Πιο συγκεκριμένα, για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβατοτρόφων παρουσιάστηκε το εξής απαράδεκτο, εξωπραγματικό και ανήκουστο φαινόμενο: Να φαίνονται στο σύστημα “Άρτεμις” οι κανονικές παραδόσεις γάλακτος των κτηνοτρόφων, αλλά αυτές οι ποσότητες να μη φαίνονται στον ΕΛΓΟ- “Δήμητρα” (πρώην ΕΛΟΓΑΚ), με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να εμφανίζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν παρέδωσαν τις προβλεπόμενες ποσότητες γάλακτος, με συνέπεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ είτε να μην πληρώνει καθόλου τους παραγωγούς, είτε να τους πληρώνει με μειωμένη ενίσχυση, αλλά και να τους επιβάλει ποινή, λόγω της λανθασμένης απεικόνισης των κιλών στον ΕΛΓΟ.

Με βάση τα παραπάνω, ένα είναι το συμπέρασμα που εξάγεται, τόσο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και για την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ: Κύριοι, είστε επικίνδυνοι για τους κτηνοτρόφους, αλλά και για όλους τους αγρότες γενικότερα. Το μόνο που προκαλείτε είναι θυμό, αγανάκτηση και πίκρα στους ανθρώπους του μόχθου»!

«Δεν έχουμε ανάγκη από ελεημοσύνη»

«Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουμε ανάγκη από ελεημοσύνη και φιλοδώρημα, αλλά από πραγματική οικονομική στήριξη, που θα την επιστρέψουμε πολλαπλάσια στα δημόσια ταμεία, με την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και του κύκλου εργασιών γύρω από αυτό». Αυτό αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι και της Μακεδονίας-Θράκης και ζητούν την πραγματική στήριξη της κτηνοτροφίας, στη βάση της πρότασης που έχουν καταθέσει, σε συνεργασία με τον ΣΕΚ και την ΠΕΚ, ενισχύοντας το ζωικό κεφάλαιο με 200 ευρώ/ΖΜ (Ζωική Μονάδα).

Μεταξύ των άλλων αναφέρουν: «Οι πολλαπλές εξαγγελίες της οικονομικής ενίσχυσης με 2% επί του τζίρου του 2021 των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που αποφασίσατε, κατέστη επικοινωνιακά κουραστική και είναι οικονομικά ανούσια και άδικη! Επικοινωνιακά κουραστική, γιατί επαναλαμβάνετε επί μήνες τα ίδια σχεδόν μέτρα, διατυμπανίζοντας τη σημαντική για εσάς στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας. Ανούσια, γιατί αντιστοιχεί σε ψίχουλα, αναλογιζόμενοι την οικονομική επιβάρυνση που έχουμε υποστεί. Άδικη, γιατί μοιράζετε τα ψίχουλα αυτά οριζόντια και ανάλογα με την αξία της παραγωγής, η οποία διαφοροποιείται από το είδος του ζώου, τη φυλή του, τον τρόπο εκτροφής, την υγεία του, τις κλιματικές συνθήκες και τη γεωγραφική θέση της εκτροφής, ενώ οι διατροφικές ανάγκες των ζώων, τις περισσότερες φορές, δεν είναι ανάλογες με την αξία του παραγόμενου προϊόντος. Μπορούμε να σας αναλύσουμε με πολυσέλιδα κείμενα τα υπέρ και τα κατά του κάθε τρόπου κατανομής, των στρεβλώσεων και της ανισομέρειας στην κατανομή των ενισχύσεων, αλλά και τους διαφορετικούς και άνισους όρους παραγωγής, διάθεσης και διαπραγμάτευσης της τιμής των προϊόντων, της κάθε είδους εκτροφής.

Η μέχρι σήμερα όμως στάση σας στο θέμα δείχνει ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άσκοπο. Άλλωστε, μια τέτοια ανάλυση δε θα άλλαζε τον τρόπο και δε θα πολλαπλασίαζε τα ψίχουλα της κατανομής. Φαίνεται ότι όχι μόνο δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος του οικονομικού αδιεξόδου της ελληνικής κτηνοτροφίας, αλλά με την επικοινωνιακή σας πολιτική κατά τις εξαγγελίες του μέτρου θεωρείτε τους κτηνοτρόφους ηλίθιους και ανίκανους να αντιληφθούν το μέγεθος της κοροϊδίας!

Σας προτείνουμε τα χρήματα αυτά να τα μοιράσετε στους άπορους, γιατί εμείς οι κτηνοτρόφοι δεν έχουμε ανάγκη από ελεημοσύνη και φιλοδώρημα, αλλά από πραγματική οικονομική στήριξη, που θα την επιστρέψουμε πολλαπλάσια στα δημόσια ταμεία, με την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και του κύκλου εργασιών γύρω από αυτό».

Πηγή: ekriti.gr