Ζημιές στις κερασιές και στον Έβρο, εκτός από τη Λάρισα, καταγγέλλουν οι παραγωγοί αγανακτισμένοι στο Agronewsbomb.gr.

Ήταν στραβό το κλίμα… με τις χαμηλές τιμές σε ροδάκινα, αχλάδια , κεράσια και τις απούλητες ποσότητες στα αμύγδαλα, ήρθε και ο παγετός σήμερα τα ξημερώματα για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε εκατοντάδες δενδροκαλλιεργητές στο Νομό Λάρισας βυθίζοντάς τους σε απόγνωση.

Ισχυρό παγετό λοιπόν είχαμε το βράδυ της Τετάρτης (29/3) σε περιοχές της Μακεδονίας αλλά ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας. Σε κάποιες περιοχές η άπνοια έφερε τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα σε καλλιέργειες.

Στην Ελασσόνα ο υδράργυρος κατρακύλησε στις 7 το πρωί ακόμη και στους μείον 6 βαθμούς Κελσίου

Όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας στην περιοχή της Αγιάς είχαμε σήμερα νωρίς το πρωί θερμοκρασίες γύρω στους μείον τρεις βαθμούς Κελσίου που έπληξαν τα πυρηνόκαρπα, τα κεράσια και τις αμυγδαλιές.

Παγετός έπληξε και την περιοχή του Τυρνάβου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στελιο Τσικριτσή, καταγράφηκε το πρωί ελάχιστη στους μείον 1,5 βαθμούς Κελσίου στο καταγραφικό του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας και φυσικά στα αμύγδαλα. Ήδη ενημερώθηκε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Αντρέας Σπυρόπουλος και τη Δευτέρα αναμένονται οι εκτιμητές στα περιβόλια.

Featured Image

Ελάχιστες στους μείον 2,5 έως μείον 2,8 καταγράφηκαν και στην περιοχή του Συκουρίου με το δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη να κάνει λόγο για ζημιές σε αμυγδαλιές και σε βερίκοκα, ροδάκινα. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλοχωρίου Γιώργος Σαϊτης μας ανέφερε ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί στην περιοχή κατέγραψαν ελάχιστες στους μείον 3,3 και μείον 2,8 βαθμούς Κελσίου, ενώ από τις 12.00 τα μεσάνυχτα είχαμε αρνητικές θερμοκρασίες μέχρι και τις 8 το πρωί, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη ζημιά στις αμυγδαλιές και στα βερίκοκα.

Στην περιοχή του Μακρυχωρίου καταγράφηκαν επίσης ελάχιστες στους μείον 2 βαθμούς, ενώ στην Ελασσόνα είχαμε σε περιοχές και μείον 5 ακόμη και μείον 6 βαθμούς Κελσίου

Επίσης αρνητικές θερμοκρασίες που έφτασαν και τους μείον 3 βαθμούς είχαμε στις 7 το πρωί και Χάλκη, Πλατύκαμπο, με αποτέλεσμα να πληγούν δέντρα όπως ροδάκινα, αμύγδαλα και βερίκοκα. Ο παγετός χτ-υπησε και περιοχές της Μαγνησίας, όπως Αρμε΄νιο, Στεφανοβίκειο , Ριζόμυλο και Αλμυρό με ελάχιστες το πρωί στους -2,5 βαθμούς

«Ο παγετός αυτή την φορά, ήταν πιο όψιμος και προκάλεσε ζημιές πέρα από τις “συνήθεις ύποπτες αμυγδαλιές και στα φρούτα. Όλες οι ποικιλίες πυρηνόκαρπων αυτή την περίοδο είναι ανθισμένες με καρπίδιο. Μεγαλύτερη ζημιά αναμένεται να έχουν τα βερίκοκα που ήταν πιο προχωρημένα. Να δούμε την εξέλιξη του καιρού γιατί το επόμενο διάστημα αν έχουμε χιόνια στα ορεινά θα δούμε και τις επόμενες ημέρες χαμηλές θερμοκρασίες στον κάμπο, ανέφερε ο πρόεδρος του Α.Σ Καλοχωρίου

Ο Καθηγητής Δενδροκομίας, Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , που ασχολείται ανελλιπώς με αυτό το πρόβλημα, αλλά είχε προτείνει παλαιότερα και λύσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν εφαρμόστηκαν, μας δήλωσε:
Με την υπάρχουσα Κλιματική Αλλαγή, είναι δεδομένο πλέον ότι χρόνο παρά χρόνο, ή κάθε δύο χρόνια, θα έχουμε ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι οποίες όχι απλά προκαλούν ζημιές στην ανθοφορία, ή στην καρπόδεση, σε καλλιέργειες Αμυγδαλιάς, Βερικοκιάς, Ροδακινιάς, ακόμη και Αχλαδιάς, αλλά στην κυριολεξία αποτελειώνουν όλη την παραγωγή τους!

Κατά το χθεσινό βράδυ, 29 Μαρτίου, σημειώθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες, τόσο στην περιοχή της Ελασσόνας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου. Καταμετρημένες θερμοκρασίες στην περιοχή του χωριού Όσσας Συκουρίου, άγγιξαν τους -3,8 βαθμούς Κελσίου και μάλιστα, η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει κάτω από τους 0 βαθμούς, πριν τις 12:00 το βράδυ και συνεχίστηκε μέχρι τις 8:00 η ώρα το πρωί, δηλαδή για πάνω από 8 ώρες συνεχόμενα!
Αυτά έδειξαν οι μετρήσεις στους δύο εγκατεστημένους, με ιδιωτική πρωτοβουλία πάντα, «Ανεμομείκτες», που είναι για την αντιπαγετική προστασία των δέντρων Αμυγδαλιάς του πρωτοποριακού καλλιεργητή, του Κώστα Μητροδήμου στην Όσσα Συκουρίου, του Δήμου Τεμπών.

Featured Image