Από την αρχή της λεγόμενης ενεργειακής κρίσης, όλα ήταν μια συνεχής αύξηση του κόστους παραγωγής στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει περισσότερο την εντατική παραγωγή σε θερμοκήπια, καθώς το επίπεδο εντατικοποίησης αυτών των εκμεταλλεύσεων τις καθιστά πιο ευάλωτες σε αυτές τις διακυμάνσεις. Για το λόγο αυτό, οι παραγωγοί τομάτας, που είναι ο «βασιλιάς» των κηπευτικών προϊόντων ως προς το κόστος παραγωγής, αναγκάζονται να αποκτήσουν μεγαλύτερη απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο για να διατηρήσουν την κερδοφορία των εκμεταλλεύσεών τους.

Σύμφωνα με την έκθεση που εκπόνησε η Asaja-Almería , το τρέχον κόστος παραγωγής τομάτας αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 34% στο συνολικό κόστος που επιβαρύνει τους παραγωγούς, το οποίο μεταφράζεται σε 21.000 ευρώ ανά εκτάριο. Στο πλαίσιο αυτό, η εργασία αντιπροσωπεύει το 40% του κόστους παραγωγής σε ένα θερμοκήπιο αφιερωμένο στην καλλιέργεια τομάτας και ακολουθούν τα λιπάσματα και τα φυτοϋγειονομικά προϊόντα με 13% (+€3.200) και 11% (+€3.000) αντίστοιχα.

Η εργασία αντιπροσωπεύει το 40% του κόστους παραγωγής σε ένα θερμοκήπιο αφιερωμένο στην καλλιέργεια τομάτας και ακολουθούν τα λιπάσματα και τα φυτοϋγειονομικά προϊόντα με 13% (+3.200€) και 11% (+3.000€) αντίστοιχα.

Στον συνολικό υπολογισμό των δαπανών που πρέπει να αναλάβουν οι αγρότες, η απόσβεση των δομών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή, καθώς και τα πλαστικά αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία μας έχουν υποστηρίξει αυξήσεις άνω του 40% από το 2021. Άλλες εισροές ή προμήθειες όπως η ηλεκτρική ενέργεια, Το νερό ή το γεωργικό ντίζελ έχουν επίσης παρουσιάσει αυξήσεις που δεν έχουν ξαναδεί.

οι τιμές ανταποκρίνονται

Featured Image

Στην τρέχουσα εκστρατεία, οι τιμές των κηπευτικών ανταποκρίνονται σε αυτές τις αυξήσεις από την αρχή του 2023, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτή η κατάσταση αναγκάζει τους παραγωγούς να παράγουν με αποδόσεις άνω του μέσου όρου. «Αν και τώρα οι τιμές είναι καλές, στο τέλος της καμπάνιας θα μπορέσουμε να μάθουμε εάν η τελική παραγωγή έχει αντισταθμίσει την αύξηση του κόστους», λέει ο Adoración Blanque, Πρόεδρος της Asaja-Almería.

«Στην παγκόσμια αγορά, στην οποία ορισμένοι ανταγωνιστές αντιμετωπίζουν προβλήματα παραγωγής το χειμώνα, εδώ έχουμε αντιμετωπίσει κλιματικές καταστάσεις όπως υπερβολικές θερμοκρασίες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, που προκάλεσαν αύξηση των παρασίτων και των ασθενειών που συνδέονται με τη μείωση ορισμένων κηπευτικών προϊόντων». συνέχισε ο Μπλανκ.

Για το λόγο αυτό, από την Asaja-Almeria προτρέπουν την Κεντρική Κυβέρνηση να μειώσει τη φορολογική και φορολογική επιβάρυνση στους αγροτικούς τομείς, για να αποφύγει το κλείσιμο των εκμεταλλεύσεων, όπως έχει ήδη συμβεί στην τελευταία εκστρατεία σε ορισμένους γεωργικούς τομείς, όπως τα βοοειδή γαλακτοπαραγωγής. ανίκανος να αντέξει την αύξηση του κόστους παραγωγής.

valenciafruits