Featured Image

To αντιβιοτικό γνωστό ως carbadox μπορεί να βλάψει τα γονίδια και να προκαλέσει καρκίνο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Καναδάς, η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαγορεύσει τη χρήση του εδώ και χρόνια. Γιατί λοιπόν η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων επιτρέπει στους παραγωγούς χοιρινού κρέατος να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν;

Το Carbadox τροφοδοτείται σε περισσότερους από τους μισούς χοίρους που εκτρέφονται στις ΗΠΑ για φαγητό. Προωθεί την ανάπτυξη και ελέγχει τις λοιμώξεις του εντέρου. Αλλά εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των καταναλωτών που καταναλώνουν εν αγνοία τους υπολείμματα carbadox όταν τρώνε χοιρινό κρέας. Μπορεί επίσης να βλάψει τους αγρότες που εκτίθενται στο φάρμακο κατά την ανάμειξη ζωοτροφών ή την εργασία σε κτίρια όπου χρησιμοποιείται carbadox.

Το 2016, όταν ο Robert Califf ήταν ο πρώτος επικεφαλής του FDA, ο οργανισμός ξεκίνησε μέτρα για να αποσύρει την έγκριση του carbadox. Ωστόσο, η έντονη απώθηση από τη βιομηχανία και η αέναη καθυστέρηση από την υπηρεσία έχουν σταματήσει τις προσπάθειες για απαγόρευση της χρήσης της. Η έλλειψη επιτρόπου του FDA που επιβεβαιώθηκε από τη Γερουσία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της κυβέρνησης Μπάιντεν συνέβαλε επίσης πιθανότατα στην καθυστέρηση.

Featured Image

Ο FDA είπε επίσης ότι η συνεχής έγκριση του carbadox θα εκθέσει τους ανθρώπους σε “συγκεντρώσεις καταλοίπων καρκινογόνου ανησυχίας που είναι περίπου 30 φορές υψηλότερες” από ό, τι θα θεωρούνταν ασφαλές.

Είναι καιρός για μια αλλαγή στο carbadox και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια ζώων για τρόφιμα που ενέχουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως η πρόκληση καρκίνου. Η αντοχή στα αντιβιοτικά και η επακόλουθη εξάπλωση των δύσκολων στη θεραπεία υπερβάσεων είναι ένα άλλο ζήτημα.

Πηγή: statnews