Τα τεχνολογικά εργαλεία για την προάσπιση του ελληνικού μελιού και την αντιμετώπιση των παράνομων πρακτικών, ανέπτυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, στα εγκαίνια της σύγχρονης μονάδας τυποποίησης μελιού της εταιρείας Π. Κάβουρας &ΣΙΑ Ο.Ε., στο ΒΙΟ.ΠΑ Άνω Λιοσίων, παρουσία του Βουλευτή της ΝΔ κ. Θεόδωρου Ρουσόπουλου.

Ο Υφυπουργός μίλησε για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, την Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και την ψηφιακή υπηρεσία «e-honey» που αφορά στο ισοζύγιο μελιού, τονίζοντας ότι στόχος του είναι η θωράκιση του κλάδου και η ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού. «Οι νοθείες και οι ελληνοποιήσεις πλήττουν το κλάδο», τόνισε και συμπλήρωσε ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές αποτελούν τροχοπέδη για την αναγνώρισή του διεθνώς. «Χρωστάμε να δώσουμε στο μέλι την αξία που του αναλογεί», είπε.

Featured Image

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάδειξη της αξίας του ελληνικού μελιού. «Για να πετύχουμε την κατοχύρωση του ελληνικού σήματος, κινούμαστε σε δυο άξονες: τον επιστημονικό και τον αγορανομικό. Το επιστημονικό συμβούλιο που συστήσαμε απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου όπου ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσα: πρωτόκολλο αναλύσεων που να πιστοποιεί ότι είναι ελληνικό το μέλι και την ανάδειξη των ευεργετικών ιδιοτήτων των 7 βασικών ειδών μελιού όπου θα αναγράφονται στην ετικέτα», εξήγησε.

Ο κ. Κεδίκογλου συνεχάρη τον ιδρυτή της εταιρείας και μέλος του Δ/Σ της Διαεπαγγλματικής Εθνικής Επιτροπής Μελιού & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης κ. Παντελή Κάβουρα ο οποίος με τη σειρά του εξήρε την άριστη συνεργασία τους λέγοντας ότι «τιμά με τις δράσεις του μελισσοκόμους και τυποποιητές».

Featured Image