Στη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου τιμών του ελαιολάδου θέλει να προχωρήσει η ΕΑΣH με στόχο τη διασφάλιση της τιμής και της ποιότητάς του, όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Kρήτη ο Αντιπρόεδρος της Ενωσης, Μύρων Χιλετζάκης – Θα πρόκειται για μία ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου όλα τα ελαιουργεία θα δηλώσουν την τιμή με την οποία αγοράζουν το λάδι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι παραγωγοί και οι έμποροι.

Μία σημαντική πρωτοβουλία που στόχο έχει να κρατήσει ψηλά την ποιότητα και την τιμή του ελαιολάδου στην Κρήτη παίρνει η Ένωση Aγροτικών Συνεταιρισμών νομού Ηρακλείου όπως αποκάλυψε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, Μύρων Χιλετζάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ανέφερε πως βούληση της είναι να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο τιμών στο οποίο θα δηλωθούν τα ελαιουργεία, τα οποία θα καλούνται να δίνουν την τιμή με την οποία πωλούν ελαιόλαδο αλλά και ποιο είναι το ποσοστό της κάρτας που κρατούν. Επίσης θα δηλωθούν και ελαιουργεία εκείνα που μετρούν από 03 γραμμές και πάνω.

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, το παρατηρητήριο τιμών θα είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν όλα τα ελαιουργεία του νομού Ηρακλείου και η οποία θα διαχειρίζεται από άτομα που θα διαθέσει αφιλοκερδώς η ΕΑΣΗ τα οποία θα την ενημερώνουν καθημερινά.

Featured Image

Όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, το παρατηρητήριο αυτό θα βγάλει από το αδιέξοδο τους παραγωγούς και θα δημιουργήσει ταυτόχρονα, ανταγωνισμό ανάμεσα στους ελαιουργούς ενώ, όπως συμπλήρωσε, στην πλατφόρμα αυτή θα δηλωθούν και τα ελαιουργεία που δεν θέλουν να δώσουν τιμές.

“Σήμερα η τιμή του ελαιολάδου, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, κυμαίνεται από 4,30 έως 4,70 ευρώ για το έξτρα παρθένο.

Θετική η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη εμφανίστηκε θετική στη δημιουργία του παρατηρητηρίου ωστόσο όπως είπε “θα πρέπει να γίνει μία συνάντηση ανάμεσα στην Αντιπεριφέρεια και τα στελέχη της ΕΑΣΗ ώστε να εξεταστούν οι λεπτομέρειες και στη συνέχεια να γίνουν τα απαραίτητα βήματα”.

Κι όλα αυτά στην ώρα που σε αρκετά ελαιουργεία παρατηρείται το φαινόμενο της διακύμανσης στην τιμή του ελαιολάδου με φόντο τις γραμμές οξύτητας του. Υπάρχουν δηλαδή, ελαιουργεία, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή που κόβουν 10 λεπτά για κάθε γραμμή μετά τις τρεις πρώτες με συνέπεια παραγωγοί που δεν γνωρίζουν αρκετά για την οξύτητα του προϊόντος τους να χάνουν χρήματα.

Featured Image