Featured Image

Πολλαπλασιάζονται οι δημόσιες τοποθετήσεις όσων μιλούν για πληρωμή της προκαταβολής του «τσεκ» (του 50% της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών) για τις 19 Οκτωβρίου, αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες όμως, είτε από το τηλέφωνο είτε διά ζώσης, ο εκνευρισμός είναι εμφανής, ειδικά στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Φαίνεται ότι ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού όσο και ο νέος αντιπρόεδρος είναι ανέτοιμοι να αποδεχτούν ότι η δημόσια διαβεβαίωση, προ ημερών, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, θα τους φέρει μπροστά στο πρώτο και πιο σημαντικό δίλημμα: Ή θα γίνει «σφαγή», με αποτέλεσμα να μείνει μεγάλος αριθμός δικαιούχων εκτός πληρωμής, και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα «πληρώσει» στις 20-21 Οκτωβρίου ή θα πάει η πληρωμή του τσεκ για μία εβδομάδα μετά, μπορεί και μετά την 28η Οκτωβρίου.

Στην πρώτη περίπτωση, θα μιλάμε όχι για μία από τις χειρότερες πληρωμές, αλλά την χειρότερη της δεκαετίας, μετά από μία σειρά κακών πληρωμών, τα τρία τελευταία χρόνια, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία. Αλλά θα μπορεί να πει ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Υπουργείου ότι πλήρωσε «νωρίτερα από κάθε άλλη φορά». Πράγμα που θα ισχύει, αλλά με πολλές απώλειες, που μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ, καθώς θα λείπουν από τις πληρωμές όσοι έκαναν μεταβίβαση δικαιωμάτων, όσοι δεν είχαν σωστό ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού, όσοι είναι στο πιλοτικό μόνιτορινγκ, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά φέτος κ.ο.κ.

Στη δεύτερη περίπτωση, το Υπουργείο μπορεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα λέγοντας ότι υπήρξε καθυστέρηση, καθότι πρώτη φορά φέτος έγινε η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω του gov.gr. Αλλά θα έχει διαψευστεί ο Υπουργός, ο οποίος χωρίς να γνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα – γραφειοκρατικά ή μη – βιάστηκε να μιλήσει για τις 19 Οκτωβρίου. Εξάλλου, είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αγροτών που προτιμούν να γίνεται η υποβολή των δηλώσεων σε ένα σύστημα που ελέγχεται πλήρως από το κράτος και τον Οργανισμό Πληρωμών, παρά από μία ιδιωτική εταιρεία πληροφορικής, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για το κόστος και την ασφάλεια του συστήματος. Οπότε το να επικαλεστεί το Υπουργείο την πρώτη χρονιά εφαρμογής του ΟΣΔΕ μέσω του gov.gr, δεν είναι και τόσο κακό.

Παρ’ όλ’ αυτά, η απειρία του κ. Βαγγέλη Σημανδράκου στη θέση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και η αμετροέπεια του κ. Κυριάκου Μπαμπασίδη – είχε μιλήσει πρώτος για τις 20 Οκτωβρίου – οδηγούν και τα δύο στελέχη της ΝΔ σε εκνευρισμό. Και ενδεχομένως μπορεί να τα οδηγήσουν σε κινήσεις πανικού.

Ο λόγος πάντως που ο κ. Γεωργαντάς θέλει να γίνουν οι πληρωμές στις 19-20 Οκτωβρίου, είναι επειδή θέλει να το αξιοποιήσει επικοινωνιακά κατά την εμφάνισή του στα εγκαίνια της Agrotica. Κάτι που δείχνει, αν μη τι άλλο, τις προτεραιότητές του…

Σημανδράκος απαντά στον Βελόπουλο: Τα οφέλη από τη μεταφορά του ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο κ. Σημανδράκος, αναφέρθηκε στα οφέλη γιαι τους αγρότες από τη μεταφορά του ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος:

Η έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των γεωργικών ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες αποτελεί προτεραιότητα, τόσο για τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όσο και για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Οι αναφερόμενες ως «ουσιώδεις ελλείψεις» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2022, έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία, και σε αντίθεση με τα όσα αναφέρονται, ήταν στην πραγματικότητα τεχνικά ζητήματα, που κάθε πληροφοριακό σύστημα που εισέρχεται σε λειτουργία για πρώτη φορά αντιμετωπίζει.

Απολογιστικά, σας γνωρίζουμε ότι για πρώτη φορά, μέσω του gov.gr, εμπρόθεσμα, δηλαδή μέχρι τις 14 Ιουλίου 2022, υποβλήθηκαν πάνω από 660.000 αιτήσεις για το Ο.Σ.Δ.Ε. 2022.

Η αναμφισβήτητη αυτή επιτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής της για μετάβαση των πληροφοριακών συστημάτων της δημόσιας διοίκησης στο δημόσιο υπολογιστικό νέφος και της απόφασής της για την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν και απλοποιούν τις διαδικασίες υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.), αλλά και μειώνουν τη γραφειοκρατία, αποφάσισε την υποβολή των αιτήσεων για την καταβολή των ενωσιακών γεωργικών ενισχύσεων μέσω του gov.gr.

Featured Image

Η απόφαση αυτή, που συνδέεται άμεσα και με τον γενικότερο προγραμματισμό για αποτελεσματική εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. την προγραμματική περίοδο 2023-27, βοηθά όχι μόνο στην σωστή, έγκαιρη και με διαφάνεια καταβολή των ενισχύσεων, αλλά συνεπάγεται και μικρότερο κόστος διαχείρισης αυτών, τόσο για τους αγρότες όσο και το κράτος.

‘Ετσι, με τη συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, στο εξής, θα υποβάλλεται στο δημόσιο υπολογιστικό νέφος, μέσω του goν.gr. Στη λήψη αυτής της απόφασης, παρά τον αυξημένου συντελεστή δυσκολίας υλοποίησής της, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων δικαστικών προστριβών μεταξύ των δυνητικών αναδόχων για το έργο του Ο.Σ.Δ.Ε. τα δύο τελευταία έτη, συνέτειναν αποφασιστικά:

Ι. Η αυξανόμενη προσβασιμότητα και προτίμηση των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr (υπηρεσίες που σε μικρό βαθμό, ως σήμερα, απευθύνονταν στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας).

ΙΙ. Η διαφάνεια και η τήρηση του απορρήτου που διασφαλίζει το δημόσιο υπολογιστικό νέφος, όσον αφορά τη χρήση-διαχείριση των δεδομένων των αγροτών.

ΙΙΙ. Η δυνατότητα ενοποίησης στο gov.gr όλων των δεδομένων που αφορούν την αγροτική παραγωγή της χώρας, με δυνατότητα παράλληλης χρήσης τους, εκτός από τους φορείς άσκησης πολιτικής και από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ιδιωτικούς φορείς, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητές και τους πολίτες.

ΙV. Η ανάγκη μείωσης τον κόστούς ανάπτυξης ηλεκτρονικών εφαρμογών και της διαχείρισης των δεδομένων τους για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς (όπως είναι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), καθώς και απλοποίησης των συναλλαγών των αγροτών με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (με αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και σπατάλης χρόνον).

V. Οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν από τη χρήση των δημόσιων υποδομών και την παράλληλη υιοθέτηση/χρήση της γεωργίας ακριβείας από τους αγρότες, γεγονός που θα τους βοηθήσει να μειώσουν την κατανάλωση νερού, ενέργειας και εφοδίων και τελικά το κόστος παραγωγής.

Επισημαίνυνμε ότι, παρά τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής και εξοικείωσης των χρηστών (Κ.Υ.Δ. και αγροτών) με τη νέα διαδικασία υποβολής μέσω τον gov.gr, η υποβολή της Ε.Α.Ε. 2022 έγινε με μοναδικό συντονιστή της διαδικασίας τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Σε αυτό, βοήθησαν οι βελτιωμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται από το gov.gr, τα επικαιροποιημένα χαρτογραφικά υπόβαθρα, η ενοποιημένη εμφάνιση αλφαριθμητικών και γεωχωρικών δεδομένων της Ε.Α.Ε., η δυνατότητα της νέας “πλατφόρμας” για ταυτόχρονη χρήση της από μέχρι και 9.000 χρήστες, καθώς και η νέα αρχιτεκτονική που επιτρέπει τη δημιουργία διακριτών ρόλων για τους χρήστες, τους οποίους ορίζει πλέον, αποκλειστικά, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Ηδη, έχουν υπολογισθεί και αναρτηθεί τα προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης 2022, ενώ και η διαδικασία υποβολής των αιτημάτων μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης ολοκληρώθηκε ομαλά. ‘Ολα αυτά έχουν αποτέλεσμα να προχωρά χωρίς προβλήματα η αποσφαλμάτωση των αιτήσεων (που, πλέον, εμφανίζουν λιγότερα προβλήματα), γεγονός που διασφαλίζει την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων για το έτος αιτήσεων 2022.

Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., χάρις στην ορθή απόφαση για τη μεταφορά της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων για το Ο.Σ.Δ.Ε. 2022 στο gov.gr, έχει στη διάθεσή του έγκαιρα, τις αιτήσεις όλων των αγροτών και θα επιτελέσει το έργο του πραγματοποιώντας ορθές και αξιόπιστες πληρωμές για την ενίσχυση των αγροτών, έχοντας την υποστήριξη, όπου χρειάζεται, τον Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

agro24.gr