Αυξημένες εμφανίζονται οι εισαγωγές αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, με παράλληλη μείωση της εγχώριας παραγωγής  για το 2021, σύμφωνα με απαντητικό έγγραφο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προς το ΥΠΑΑΤ μετά από σχετική  ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Αβδελάς Απόστολος και κ. Χήτας Κωνσταντίνος.

Πιο συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

“Όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ανάλογα με τη δραστηριότητα τους, υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ που έχει αναπτύξει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΚΥΑ 838/51008 (ΦΕΚ Β’ 964/21-03- 2019):

  1. τις Τριμηνιαίες Δηλώσεις Παραδόσεων Γάλακτος και την αξία αυτών (παραγωγοί),
  2. τις Μηνιαίες Δηλώσεις Παραλαβών Γάλακτος και την αξία αυτών (αγοραστές),
  3. τις Μηνιαίες Δηλώσεις Ισοζυγίου Εισροών – Εκροών Γάλακτος (αγοραστές και παραγωγοί- μεταποιητές).

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, διαθέτει όλα τα στοιχεία που αφορούν τόσο στις ποσότητες αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος που παράγονται στην Ελλάδα, όσο και στις ποσότητες κάθε μορφής γάλακτος που εισάγονται, καθώς και τα προϊόντα στα οποία αυτές χρησιμοποιούνται.

Featured Image

Οι επιχειρήσεις γάλακτος έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν αγορές γάλακτος (οι οποίες δηλώνονται στον ΕΛΓΟ ως Γάλα Ελληνικό, Γάλα Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γάλα Τρίτων Χωρών) σε όποια μορφή και από όποια χώρα επιθυμούν αρκεί να τεκμηριώνουν σε ημερήσια βάση την ανάλωση του ανά προϊόν.

Τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο των τακτικών και έκτακτων ελέγχων που διενεργεί ο ΕΛΓΟ. Οι τακτικοί έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί και πραγματοποιούνται, σύμφωνα με την ΚΥΑ 838/51008, με βάση ένα ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι ποσότητες γάλακτος και γαλακτοκομικών πρώτων υλών που χρησιμοποίησαν οι μεταποιητικές μονάδες την διετία 2020-2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022″.