Ανακοίνωση επιλαχόντων αγροτών για συνάντηση Γεωργαντά

ΘΕΜΑ Συνάντηση με τους επιλαχόντες αγρότες των σχεδίων βελτίωσης προκήρυξης 2018 μέτρου 4.1.1 από το ΠΑΑ με Γεωργαντά υπουργό

Την Τρίτη 12/7 το απόγευμα σε μια συνάντηση που κράτησε 30 λεπτά συνομιλήσαμε με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και βουλευτή Κιλκίς κο Γεώργιο Γεωργαντά.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την συνάντηση και το θετικό κλίμα που διεξήχθη.

Κατά την διάρκεια αυτής υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του κ.Γεώργιου Γεωργαντά με τον γραμματέα κ Κων/νο Μπαγινέτα καθώς και με τον υφυπουργό ανάπτυξης και βουλευτή Κορινθίας κ Χρήστο Δήμα.

Μεταφέραμε το αίτημα των 3,800 επιλαχόντων αγροτών, από όλη την Ελλάδα για την έγκρισή τους , το οποίο ο υπουργός το γνώριζε και το έκρινε δίκαιο.

Ο κ. υπουργός ανέφερε τα παρακάτω:

ότι γνωρίζει το πρόβλημα των επιλαχόντων αγροτών και ότι θα περιμένει να τελειώσει η προθεσμία τέλη Αυγούστου με την πιθανότητα παράτασης 1 μήνα. Ουσιαστικά με την λήξη των αιτήσεων πληρωμής του 20% της εγκεκριμένης δαπάνης θα μπορέσει να κάνει το «ξεκαθάρισμα» και εφόσον περισσέψουν κονδύλια να μεταφερθούν για τους επιλαχόντες τον Οκτώβριο και μετά
Η δυνατότητα μεταφοράς ανέφερε επίσης είναι από τα 316 εκ€ και όχι από τα 300εκ€ της υπερδέσμευσης ( τα οποία δεν μπορούν να πάνε σε επιλαχόντες)
Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς αυτών των κονδυλίων , όχι όμως από το ενδιάμεσο ΠΑΑ ανέφερε όπως με τα βιολογικά
Η επιτροπή επιλαχόντων πρόσθεσε και πρότεινε ακόμη μια λύση για μεταφορά κονδυλίων.

Featured Image

Ο κ.Γεωργαντάς ανέφερε ότι θα εξετάσει θετικά αυτήν την πρόταση και εφόσον είναι εφικτή και περισσέψουν κονδύλια θα το κάνει.

Συγκεκριμένα η επιτροπή , ανέφερε ότι από τα προγράμματα του προηγούμενου ΠΑΑ μπορούνε να περισσέψουνε και να μεταφερθούν κονδύλια, ενδεικτικά ανέφερε 3 προγράμματα με προϋπολογισμό: ι) μέτρο 2,1 Γεωργικοί Σύμβουλοι 84εκατ.€ , ιι) μέτρο 4,1,2 αρδευτικά σχέδια βελτίωσης 37 εκατ.€, ιιι) μέτρο 16 Συνεργασία 2η προκήρυξης 16 εκατ.€. ιν) υπάρχουν επίσης πχ το μέτρο 5,1 του ΕΛΓΑ αντιχαλαζικά 2η προκήρυξης κ.α. προγράμματα.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μπορεί να βοηθήσει ώστε να εγκριθούνε ΟΛΟΙ οι επιλαχόντες πιστεύει η επιτροπή μας.

Ευχαριστούμε.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι παρακάτω:

Για την συντονιστική επιτροπή αγροτών Κεντρικής& Νοτίου Ελλάδας–

Κυριτσάκας Βάιος από νομό Λάρισας φυτά μεγάλης καλλιέργειας
Θωμάς Αργυρόπουλος από νομό Κορινθίας Δενδρώδεις καλλιέργειες, Ελιές, Αμπέλια
Ντίνος Μακάς από νομό Λάρισας γεωπόνος –τεχνικός σύμβουλος επιτροπής
Παντελής Μόσχος Δενδρώδεις καλλιέργειες από νομό Μαγνησίας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών