Featured Image

Ο θάνατος του ακτινιδίου είναι μια πολύπλοκη ασθένεια, τα αίτια της οποίας δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστά, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα φυτά ακτινιδίας από τη Βόρεια έως τη Νότια Ιταλία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται στο φυτό με γενικευμένο κιτρίνισμα της βλάστησης, το οποίο πέφτει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ακτινίδιο μαραίνεται και πεθαίνει.

Τα αίτια αυτής της μάστιγας είναι ποικίλα. Η παρουσία βακτηρίωσης , οι υψηλές θερμοκρασίες του εδάφους, η στασιμότητα του νερού, η έλλειψη νερού και γενικά οι αβιοτικές καταπονήσεις συμβάλλουν στην αποδυνάμωση του φυτού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ευκαιριακές μικροοργανισμοί μπορούν επίσης να αναπτυχθούν στο επίπεδο της ρίζας που μειώνουν περαιτέρω την ικανότητα της ριζόσφαιρας να απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, προκαλώντας έτσι την κατάρρευση του οργανισμού .

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η Laura Bardi , ερευνήτρια στο Crea Center for Agri-Food Engineering and Transformations, η τρέχουσα κατάσταση στρες προδιαθέτει για θάνατο.

Η ασυνήθιστη ζέστη και η απουσία βροχής βάζουν τα φυτά σε άγχος
Το 2022 χαρακτηρίστηκε από σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών περιβάλλοντος πολύ πάνω από τον μέσο όρο από την άνοιξη. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ακτινίδιο , ένα φυτό λιανάκας που στη φύση ζει στη σκιά άλλων δέντρων, υποφέρει γρήγορα.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε ένα φυτό ακτινίδιο το έδαφος που εκτίθεται στον ήλιο μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασία 30-40 ° C , συνθήκες αβάσιμες για το ακτινίδιο που έχει επιφανειακή ανάπτυξη ρίζας που συγκεντρώνεται στα πρώτα 40 εκατοστά του εδάφους. Οι υψηλές θερμοκρασίες στο έδαφος είναι επομένως ένας παράγοντας πίεσης που μπορεί να αποδυναμώσει το φυτό διευκολύνοντας την έναρξη του θανάτου.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, θα ήταν καλή ιδέα να διατηρείτε το γρασίδι του εδάφους , ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία του και ταυτόχρονα να διατηρείται υψηλότερα επίπεδα υγρασίας. Υπό αυτή την έννοια , τα φύλλα σκίασης είναι επίσης σημαντικά , που υπάρχουν σήμερα σε πολλά φυτά, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι προστατεύουν το φύλλωμα από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Featured Image

Ο παράγοντας νερό
Το ακτινίδιο είναι ένα είδος με υψηλές απαιτήσεις σε νερό . Το τελευταίο όμως πρέπει να τηρηθεί σωστά για να μην προκληθούν φυσιοπάθειες. Μάλιστα, εάν αφενός είναι απαραίτητο να παρέχεται επαρκής ποσότητα νερού για να επιτρέψει στο φυτό τη σωστή εξατμισοδιαπνοή , αφετέρου δεν είναι απαραίτητο να προκληθεί στασιμότητα του νερού που μπορεί να προκαλέσει ασφυξία της ρίζας.

Επιπλέον, τις ώρες της μεγαλύτερης ανάγκης καλό είναι να μην ποτίζετε για να μην κινδυνεύετε από σπηλαίωση . Η σπηλαίωση είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να αναπτυχθεί όταν η ζήτηση νερού από τα φύλλα είναι τόσο υψηλή ώστε να δημιουργούνται φυσαλίδες ατμού μέσα στα λεμφικά αγγεία . Φυσαλίδες που διακόπτουν τη ροή του νερού από τις ρίζες προς τα φύλλα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Ειδικότερα το ακτινίδιο, που χαρακτηρίζεται από μακρά και μεγάλα λεμφαγγεία, υπόκειται περισσότερο σε αυτό το φαινόμενο.

Μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης θανάτου
Συμπερασματικά, για να προστατευθούν τα φυτά από το θάνατο του ακτινιδίου σε αυτή τη φάση της ανώμαλης ζέστης, θα ήταν απαραίτητο να μειωθεί η θερμοκρασία του εδάφους μέσω γρασίδι ή επικάλυψης με βιομάζα. Χρήσιμο είναι και το γενικό πότισμα, το οποίο όταν είναι δυνατόν βοηθά στην ανανέωση των φυτών. Εναλλακτικά, είναι επίσης δυνατή η χρήση υφασμάτων σκιάς.

Το νερό πρέπει να παρέχεται συνεχώς , για να ικανοποιούνται οι ανάγκες σε νερό, αποφεύγοντας όμως τη στασιμότητα. Ο γενικός στόχος πρέπει να είναι η αποφυγή περιβαλλοντικών πιέσεων στο φυτό που μπορούν να αποδυναμώσουν τον οργανισμό και επομένως να ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη του θανάτου του ακτινιδίου.

Πηγή: agronotizie