Featured Image

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να επαναλάβουν το εμπόριο μύδια, μύδια και στρείδια από τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού σταμάτησαν πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στη βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων.

Το εμπόριο δίθυρων μαλακίων, συμπεριλαμβανομένων των κοκκαλιών και των χτενιών, σταμάτησε το 2011 λόγω διαφορών στα ρυθμιστικά πρότυπα, αλλά θα ξαναρχίσει για την Ολλανδία και την Ισπανία και τις πολιτείες Μασαχουσέτης και Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις την Παρασκευή (4 Φεβρουαρίου). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει το εμπόριο για τα 27 κράτη της ΕΕ, δήλωσε ότι έχει πλέον υιοθετήσει σχετική νομοθεσία.

Η Επιτροπή και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ πραγματοποίησαν ελέγχους το 2015 και, μετά από πολυετείς συζητήσεις, συνέστησαν ότι τα συστήματα ασφάλειας τροφίμων για ωμά μαλάκια στις πολιτείες των ΗΠΑ και στις χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να θεωρηθούν ισοδύναμα.

Η Επιτροπή είπε ότι οι εμπορικές ευκαιρίες θα μπορούσαν να επεκταθούν στο μέλλον σε περισσότερες χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο μιας απλοποιημένης διαδικασίας αδειοδότησης που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, την πρώτη φορά που μια αμερικανική υπηρεσία συμφωνεί μια τέτοια διαδικασία.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε σε δήλωση και οι δύο πλευρές εργάστηκαν σκληρά για να επιλύσουν αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα.

«Δείχνει ότι οι προσπάθειές μας να σφυρηλατήσουμε μια θετική, μακροπρόθεσμη εμπορική ατζέντα με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδουν», είπε.

Featured Image

Η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Κάθριν Τάι είπε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα θετικό βήμα στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ.

Το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς θαλασσινών στον κόσμο, με παγκόσμιες πωλήσεις 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πέρυσι, οι εξαγωγές προϊόντων θαλασσινών στην ΕΕ ξεπέρασαν τα 900 εκατομμύρια δολάρια.

Από την αρχή της διακυβέρνησης Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ ανέστειλαν τις διαφωνίες σχετικά με τις επιδοτήσεις για την Airbus και την Boeing και για το χάλυβα και το αλουμίνιο και δημιούργησαν ένα φόρουμ συντονισμού για την τεχνολογία.

Μετά την εκλογική νίκη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο του 2020, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάργησε επίσης τους δασμούς της ΕΕ στους αστακούς των ΗΠΑ με αντάλλαγμα μειωμένους δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ από κεραμικά έως έτοιμα γεύματα αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Πηγή: Euractiv,Reuters