Σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς με κορονοϊό στο μεγαλύτερο νοσοκομειακό σύστημα της πολιτείας της Νέας Υόρκης χορηγούνται τεράστιες δόσεις βιταμίνης C – κάτι που βασίζεται σε πολλά υποσχόμενες αναφορές ότι βοήθησε ανθρώπους στην Κίνα με κορονοϊό.

Ο Δρ Andrew G. Weber, ειδικός πνευμονολόγος και ειδικευμένος ιατρός που συνδέεται με δύο εγκαταστάσεις υγείας του Northwell στο Long Island, δήλωσε ότι οι ασθενείς του με εντατική φροντίδα με κορονοϊό λαμβάνουν άμεσα 1.500 mg ενδοφλέβιας βιταμίνης C. Ίδιες ποσότητες αυτού του ισχυρού αντιοξειδωτικού επαναλαμβάνονται τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα, είπε.

Το σχήμα βασίζεται σε πειραματικές θεραπείες που χορηγούνται σε ανθρώπους με κορονοϊό στη Σαγκάη της Κίνας, ανέφερε ο Weber.

«Οι ασθενείς που λάμβαναν βιταμίνη C ήταν σημαντικά καλύτερα από αυτούς που δεν λάμβαναν βιταμίνη C», ανέφερε. ««Βοηθά ένα τεράστιο ποσοστό, αλλά δεν τονίζεται γιατί δεν είναι ένα “σέξι” φάρμακο».

Ένας εκπρόσωπος του Northwell, που λειτουργεί 23 νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Lenox Hill στο Upper East Side του Μανχάταν, δήλωσε ότι η βιταμίνη C χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπεία με κορονοϊό σε όλο το σύστημα, αλλά σημειώνει ότι τα πρωτόκολλα φαρμάκων ποικίλουν από ασθενή σε ασθενή. «Όπως αποφασίζει ο γιατρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος Jason Molinet. Περίπου 700 ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία για κορονοϊό σε όλο το νοσοκομειακό δίκτυο, δήλωσε ο Molinet, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι παίρνουν τη θεραπεία με βιταμίνη C.

Featured Image

Η βιταμίνη C χορηγείται επιπρόσθετα με φάρμακα όπως το φάρμακο κατά της ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη, το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη, διάφορους βιολογικούς παράγοντες και αραιωτικά αίματος, είπε ο Weber.

Από την Τρίτη, τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης έχουν την ομοσπονδιακή άδεια να προσφέρουν στους ασθενείς ένα κοκτέιλ υδροξυχλωροκίνης και αζιθρομυκίνης σε απεγνωσμένα άρρωστους ασθενείς. Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε ότι η μη αποδεδειγμένη συνδυαστική θεραπεία έχει «μια πραγματική ευκαιρία να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες αλλαγής στην ιστορία της ιατρικής».

Ο Weber δήλωσε ότι τα επίπεδα βιταμίνης C στους ασθενείς με κορονοϊό πέφτουν δραματικά όταν υποφέρουν από σηψαιμία, μια φλεγμονώδη αντίδραση που εμφανίζεται όταν το σώμα τους αντιδρά υπερβολικά στη λοίμωξη. «Έχει μεγάλο νόημα να προσπαθήσει κάποιος να διατηρήσει αυτό το επίπεδο βιταμίνης C», είπε. Μια κλινική δοκιμή για την αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας βιταμίνης C σε ασθενείς με κορονοϊό άρχισε στις 14 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο Zhongnan στο Wuhan της Κίνας, το επίκεντρο της πανδημίας.

Πηγή: Μάριος Δημόπουλος