Ένα σκληρό μπρα ντε φερ διαδραματίζεται τους τελευταίους μήνες μεταξύ των συμφερόντων που εποφθαλμιούν όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι από την πίττα του ΟΣΔΕ και των κατ’ επίφαση υπεύθυνων εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας.
Κι αν πολλοί πίστευαν ότι με την αποβολή Λιβανού από το ΥΠΑΑΤ θα πράγματα θα ηρεμούσαν, διαψεύδονται.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές μας και έχει προαναγγείλει και ο ΥΠΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς σε διάφορες συσκέψεις επί συσκέψεων που κάνει με εκπροσώπους της ελληνικής επαρχίας, έρχονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΟΣΔΕ, δηλαδή του συστήματος που πληρώνει τα 2 σχεδόν δις ευρώ των επιδοτήσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Η αλλαγή θα έγκειται στην μεταφορά σε δημόσιο cloud και όχι ιδιωτικό των δεδομένων του αρμόδιου Οργανισμού, σε αντίθεση με το παρελθόν, με απώτερο σκοπό κάποια στιγμή ο παραγωγός – όπως γίνεται και στο εξωτερικό- να μπορεί να κάνει ΕΥΚΟΛΑ και δωρεάν την δήλωσή του στο ΟΣΔΕ για να πάρει την επιδότηση. Να θυμίσουμε ότι και τις προηγούμενες χρονιές ο παραγωγός -θεωρητικά τουλάχιστον- μπορούσε να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ μόνος του και ΔΩΡΕΑΝ, άσχετα αν επί του πρακτέου και λόγω της πολυπλοκότητας του συστήματος αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πάμε όμως στο σήμερα…
Οι πληροφορίες μας λένε πως οι πύλες απαιτούν αυξήσεις στις αμοιβές τους για το έργο της επταετίας, αυξήσεις που προφανώς δεν έχει να καλύψει ο αγρότης. Το ΥΠΑΑΤ από την άλλη πλευρά δεν δέχεται τις αυξήσεις αυτές, όμως είναι σε ένα βαθμό εξαρτώμενο από τις πύλες γιατί αυτές έχουν πολλά δεδομένα και μέσω αυτών γίνονται ένα… κάρο αιτήσεις των παραγωγών. Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και μια (και δικαστική) διαμάχη για το ποιός θα ελέγξει το σύστημα, με αποτέλεσμα αυτός να λειτουργεί χωρίς τεχνικό σύμβουλο. Η απουσία συμβούλου έβγαλε προβλήματα στα βιολογικά και όχι μόνο. Όλη αυτή η κατάσταση έχει πάει σε τέλμα ένα ολόκληρο σύστημα, κρατώντας κλειστό το σύστημα του ΟΣΔΕ για μήνες… Ένα σύστημα που θα… ανοίξει το επόμενο διάστημα, μένει όμως να δούμε με ποιές αλλαγές. Γιατί αν δεν αλλάξει κάτι προς όφελος των παραγωγών, ποιό το νόημα να αλλάξει θα έλεγε κανείς εξωτερικός παρατηρητής.