Στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και σχεδόν 14 χρόνια έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των συμβολαίων του σιταριού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, όπως και άλλων αγροτικών προϊόντων, καθώς εντείνονται οι φόβοι για παρατεταμένες διαταραχές στον παγκόσμιο εφοδιασμό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε αυτό το κλίμα, το πλέον ενεργό συμβόλαιο σιταριού παραδόσεως Μαΐου, κινείται σήμερα στα 10,4 δολάρια ανά μπουσέλ καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του από τον Απρίλιο του 2008. Στο μεταξύ, το ημερήσιο όριο διακύμανσης του συμβολαίου επεκτάθηκε προσωρινά στα 75 σεντς.

“Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, ουσιαστικά δεν υπάρχει ναυτιλία από την Ουκρανία”, σημειώνει ο Don Roose, πρόεδρος της χρηματιστηριακής U.S. Commodities.

“Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι μεγάλοι παραγωγοί σιταριού, αντιπροσωπεύοντας από κοινού περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών, επομένως πρόκειται για ένα από τα κανάλια όπου ο άμεσος οικονομικός αντίκτυπος είναι έντονος”, αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank σε σημείωμά τους.

Featured Image

Παρομοίως, τα συμβόλαια του σογιέλαιου καταγράφουν ιστορικό υψηλό υπό τις ανησυχίες για τις εξαγωγές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, που συνιστά έναν από τους κυριότερους παγκόσμιους προμηθευτές.

Το καλαμπόκι ενισχύθηκε επίσης χτες κατά το ημερήσιό του όριο, καθώς η αγορά είναι αντιμέτωπη με τη διακοπή των φορτίων από την Ουκρανία και τον κίνδυνο η πολεμική σύρραξη να διαταράξει τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με traders, οι αγοραστές καλαμποκιού για ζωοτροφή έσπευσαν να κλείσουν προμήθειες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντικαταστήσουν τις εξαγωγές της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν μπλοκαριστεί λόγω ρωσικής εισβολής, ενώ αγορά κάνει λόγο επίσης για πιθανότητα αυξημένης ζήτησης καλαμποκιού στις ΗΠΑ.