Τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου σύμφωνα αναμένεται να πληρωθεί η συνδεδεμένη στο σκληρό σιτάρι και η ειδική ενίσχυση βάμβακος. 

Στο σκληρό σιτάρι ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2021 ανέρχεται στα 11.563.931 ευρώ. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2021, σύμφωνα με την από 19/2/2021 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 46,25 ευρώ ανά εκτάριο, δηλαδή 4,6 ευρώ το στρέμμα.

Σύµφωνα µε εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι εγκεκριµένες ποσότητες σπόρων σκληρού σίτου προκύπτουν από  τα αποδεκτά παραστατικά ετικετών ή τιµολογίων/αποδείξεων.

Το τιμολόγιο αγοράς πιστοποιημένου σπόρου θα πρέπει να έχει εκδοθεί έως 31/1/2021 ή έως 15/2/2021 στην περίπτωση που υπάρχει δελτίο αποστολής έως 31/1/2021. 

Σε περίπτωση απώλειας του πρωτότυπου «τιμολογίου αγοράς» ή «τιμολογίου αγοράς-δελτίου αποστολής» ή «απόδειξης λιανικής πώλησης», ο παραγωγός μπορεί να προσκομίσει γνήσια ευκρινή αντίγραφα αυτών, από τα αντίστοιχα στελέχη του προμηθευτή πιστοποιημένου σπόρου, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων. 

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία των ετικετών και των αποδεικτικών αγοράς (τιμολογίων κλπ.) (ποικιλίες κ.λπ.) πρέπει να είναι ίδια. Όταν δε συμφωνεί η ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου που αναφέρεται στις ετικέτες με εκείνη των αποδεικτικών αγοράς, λαμβάνεται υπόψη η μικρότερη από τις δύο. 

Featured Image

Ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιημένων σπόρων σποράς για το σκληρό σιτάρι καθορίζονται τα 120 κιλά ανά εκτάριο (12 κιλά ανά στρέμμα).

Στο βαμβάκι σύμφωνα με το άρθρο 58 του Κανονισμού (ΕΚ) 1307/2013 του Συμβουλίου, το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται σε 749,38 ευρώ/εκτάριο για βασική έκταση 250.000 εκταρίων, δηλαδή 74,9 ευρώ το στρέμμα για βασική έκταση 2,5 εκατ. στρεμμάτων. Σε περίπτωση υπέρβασης της βασικής έκτασης το ποσό της ειδικής ενίσχυσης μειώνεται κατ’ αναλογία της υπέρβασης.

Η ειδική ενίσχυση καλλιέργειας για το βαμβάκι χορηγείται ανά εκτάριο επιλέξιμης έκτασης βαμβακιού, που έχει σπαρθεί με εγκεκριμένες ποικιλίες και έχει πράγματι συγκομισθεί υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών.

Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων βαμβακιού πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο με χρήση πιστοποιημένου σπόρου, που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπου «τιμολογίου αγοράς» ή «τιμολογίου αγοράς-δελτίου αποστολής» ή «απόδειξη λιανικής πώλησης» και «βεβαίωση του φορέα πώλησης σπόρου ανά ποικιλία».

Για τον έλεγχο της τήρησης των όρων χορήγησης της ειδικής ενίσχυσης λαμβάνεται υπόψη και η ελάχιστη απόδοση ανά στρέμμα. Η ειδική ενίσχυσης χορηγείται στους παραγωγούς που, υπό κανονικές συνθήκες, καλλιέργησαν και συγκόμισαν από τις δηλωθείσες εκτάσεις, ποσότητα βαμβακιού τουλάχιστον ίση με εκείνη που αντιστοιχεί στην ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία από τα καλλιεργούµενα στρέµµατα του 2021, η τιµή για τη συνδεδεµένη στο σκληρό σιτάρι υπολογίζεται γύρω στα 5 ευρώ το στρέµµα και για την ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι πάνω από τα 70 ευρώ το στρέµµα.