Ο ΥφΑΑΤ, Σίμος Κεδίκογλου σε παρέμβασή του στην 3η συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Β. Εύβοιας που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18 έως 20 Μαρτίου στην Αγ. Άννα, παρουσία του Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας κ. Σταύρου Μπένου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ειδικά στο “σύκο” και τους “ελαιοπαραγωγούς”.

Η ελιά από τα “αρχειοθετημένα” πήγε στα “αδιάβαστα”

Ο ΥφΑΑΤ αναφερόμενος στο ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την άμεση αποζημίωση και ανακούφιση των πληγέντων και ειδικά αναφερόμενος ειδικά στους ελαιοπαραγωγούς, υπογράμμισε ότι «θα δοθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων και αμέσως μετά συνεργεία του ΕΛΓΑ θα καθορίσουν το ύψος της καταστροφής. Θα είναι διαφορετικές οι αποζημιώσεις φυσικά, ανά περίπτωση, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα βοηθήσει με επιστημονικό προσωπικό ώστε να ενημερώσει τους ελαιοκαλλιεργητές για μια σειρά από μεθόδους όπως π.χ. αντί για πέντε χρόνια που θέλει η ελιά να καρποφορήσει, ο χρόνος να μειωθεί στα 4 ή τα 3».

Πρόσθεσε δε ότι αν και στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος δεν είχαν συμπεριληφθεί τα ελαιοτριβεία, γιατί δεν είχαν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές, εντούτοις έχει προβλεφθεί η λήψη σχετικής αποζημίωσης. «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χ. Τριαντόπουλο γιατί ενώ στον αρχικό σχεδιασμό δεν είχαν περιληφθεί τα ελαιοτριβεία, εντούτοις θα υπάρξει αποζημίωση και γι αυτή την κατηγορία. Γιατί αν και δεν είχαν καταστραφεί από τις φωτιές, έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό καθώς καταστράφηκαν οι ελιές. Θα είναι διαφορετικός ο βαθμός αποζημίωσης, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου ανά περίπτωση, θα υπάρχει μια διαβάθμιση αλλά σίγουρα θα υπάρξει πρόνοια για αυτές τις επιχειρήσεις που έχασαν την πρώτη τους ύλη. Η αποζημίωση θα εξαρτηθεί και από τα πόσα χρόνια θα είναι χαμένη η πρώτη ύλη». 

Featured Image

Σύκο στα 67/στρέμμα από covid & επιπλέον για πυρκαγιές

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι αναφορικά με τους συκοπαραγωγούς, θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις covid (67 ευρώ/στρέμμα). «Δεν κάηκαν πολλές συκιές ωστόσο από την κάψα της πυρκαγιάς, είχαμε μια ποιοτική υποβάθμιση και μια ποσοτική μείωση της παραγωγής, οπότε έχει καθοριστεί ένα ύψος αποζημίωσης. Έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών», είπε.

Agrogata