Χρησιμοποιώντας το ιστορικό ως οδηγό, να είστε έτοιμοι για πολύ διαφορετικές τιμές από αυτές που βλέπουμε σήμερα, καθώς οι τιμές συνήθως αλλάζουν από τον Μάιο στον Οκτώβριο.

Αυτό είναι σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση οικονομολόγων της farmdoc daily.

Οι ερευνητές Gary Schnitkey, Krista Swanson, Carl Zulauf και Nick Paulson ανέλυσαν τις αλλαγές στις μελλοντικές τιμές και τις τιμές σε μετρητά τόσο για το καλαμπόκι όσο και για τη σόγια από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Η ανάλυσή τους διαπιστώνει ότι ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και οι τιμές μετρητών συσχετίζονται άμεσα, οι τιμές των μετρητών μειώνονται πιο συχνά σε χρόνια πτώσης των τιμών από ό,τι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Featured Image

Χρησιμοποιώντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης CME και τις τιμές μετρητών από το 2001 έως το 2021, τα στοιχεία από έτος σε έτος δείχνουν:

• Οι τιμές σε μετρητά καλαμποκιού έχουν 25% πιθανότητα να είναι 7,59 $ τον Οκτώβριο.
• Οι τιμές σε μετρητά σόγιας τον Οκτώβριο έχουν 20% πιθανότητες να φτάσουν στα 12$ ή κάτω.

Χρησιμοποιώντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Δεκεμβρίου και τις τιμές μετρητών του CME, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι προοπτικές για τις τιμές σε μετρητά καλαμποκιού δεν δείχνουν σχεδόν καμία πιθανότητα 4 $ ανά μπουσέλ ή χαμηλότερα. Περίπου $5 ή χαμηλότερα βασιλεύει ελαφρώς υψηλότερα με πιθανότητα 12%, με $6 ή χαμηλότερα να έχουν πιθανότητες 23%.

Με βάση τα δεδομένα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Νοεμβρίου και τις τιμές μετρητών του CME, οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πιθανότητες για τιμές σε μετρητά 10 $ ή χαμηλότερες σόγιας είναι 5%, με 11 $ ή χαμηλότερες τιμές κοντά στο 8% και 5% πιθανότητα να υπερβούν τα 18 $, σύμφωνα με το agweb.