Η Ισπανία, με έκταση 2220240 στρεμμάτων βιολογικών αμυγδαλιών και εκτιμώμενη παραγωγή 55.164 τόνων αμυγδαλιάς με κέλυφος, είναι η κορυφαία παγκόσμια δύναμη στα βιολογικά αμύγδαλα, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών και Αγορών Junta de Andalucía .

Η παραγωγή της Καλιφόρνιας και της Αυστραλίας, της πρώτης και της δεύτερης παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλων, με 1.289.200 και 124.440 τόνους αμυγδαλόψιχα αντίστοιχα, επικεντρώνεται κυρίως στα μη βιολογικά αμύγδαλα. Και οι δύο καταβολές, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εισχωρούν στη βιολογική παραγωγή, αλλά η παραγωγή τους, προς το παρόν, είναι μειωμένη.

Η Ανδαλουσία ηγείται του κλάδου των βιολογικών αμυγδάλων, συγκεντρώνοντας το 43% της έκτασης και το 24% της εθνικής βιολογικής παραγωγής. Η περιοχή της Ανδαλουσίας με βιολογικές αμυγδαλιές έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια (41%), λόγω της έκρηξης των τιμών στην πηγή. Αυτή η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τη μετατροπή των συμβατικών αμυγδαλοφυτειών σε βροχοτροφές και, σε μικρότερο βαθμό, με την εγκατάσταση νέων φυτειών σε ξηρές περιοχές. Η έκταση των βιολογικών αμυγδαλιών στην Ανδαλουσία αντιπροσωπεύει το 48% της συνολικής έκτασης αμυγδαλιών που παράγονται στην Κοινότητά μας.

Η Γρανάδα και η Αλμερία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της περιφερειακής βιολογικής παραγωγής, καθώς είναι οι επαρχίες στις οποίες έχει δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος αριθμός εκταρίων αυτής της εκστρατείας

Featured Image

Η Γρανάδα και η Αλμερία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της περιφερειακής βιολογικής παραγωγής, καθώς είναι οι επαρχίες στις οποίες ο μεγαλύτερος αριθμός εκταρίων έχει τεθεί σε παραγωγή αυτή την εκστρατεία. Οι παγετοί που υπέστησαν στα βόρεια και των δύο επαρχιών έχουν μειώσει τις αρχικές προβλέψεις, ωστόσο και οι δύο έχουν αυξήσει την προσφορά τους σε σχέση με την περασμένη σεζόν.

Η καμπάνια 2021/22 ξεκίνησε με υψηλές τιμές, ξεπερνώντας τα ρεκόρ των δύο προηγούμενων καμπανιών. Οι προβλέψεις για χαμηλότερη παραγωγή σε σχέση με την περσινή σεζόν, λόγω των παγετών της άνοιξης, αύξησαν σημαντικά τις τιμές παραγωγού μέχρι τον Οκτώβριο. Μέχρι αυτή την ημερομηνία, η διαφορά τιμής για τα βιολογικά αμύγδαλα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν κυμαινόταν μεταξύ 1-0,80€/κιλό. Από τον Νοέμβριο, η αγορά βιολογικών αμυγδάλων επιβράδυνε τη δραστηριότητά της και οι τιμές έπεσαν κατακόρυφα μέχρι τον Φεβρουάριο, όταν οι τιμές εξισώθηκαν με την εκστρατεία 2020/21. Το τελευταίο τρίμηνο της εκστρατείας, οι τιμές που έλαβαν οι παραγωγοί ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν.

Η κύρια αγορά βιολογικών αμυγδάλων που παράγονται στην Ανδαλουσία είναι οι ΗΠΑ Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία είναι σημαντικοί προορισμοί.

valenciafruits