Τις τελευταίες ώρες μιλάμε για εξαιρετική ανθοφορία ορισμένων κερασιώνων στην Απουλία, αλλά και άλλων ειδών, που προκαλείται από τις υψηλές και ανώμαλες θερμοκρασίες αυτών των φθινοπωρινών εβδομάδων, που αποσταθεροποιούν τον βλαστικό-παραγωγικό κύκλο των φυτών.

Για να ρίξουμε λίγο φως σε αυτό το «περίεργο» φαινόμενο, συλλέξαμε τη μαρτυρία του Giacomo Giotta, ειδικού στην κερασιοκαλλιέργεια και αγροτικού επιχειρηματία από το Conversano (Μπάρι), με 20 εκτάρια που επενδύονται σε διαφορετικές ποικιλίες κερασιού.

“Πριν δημιουργήσετε πρόωρο συναγερμό, είναι σκόπιμο να διακρίνετε την επαγγελματική κερασιοκαλλιέργεια από το χόμπι. Όσοι σαν εμένα καλλιεργούν για δουλειά και πάθος, επενδύοντας χρήματα και χρόνο καθημερινά, βρίσκουν όλα τα φυτά τους σε σχεδόν φυσιολογική βλαστική κατάσταση, ακόμη και σε αυτό το κλίμα χαρακτηρίζεται από μη εποχιακή ζέστη».

Τρέχουσα κατάσταση των φύλλων σε μια κερασιά στην Απουλία .

Featured Image

«Οι σποραδικές ανθοφορίες για τις οποίες μιλούν κάποιοι αναφέρονται σε κακώς φροντισμένες καλλιέργειες στη φάση μετά τη συγκομιδή, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα, όσοι κάνουν συγκεκριμένες φυτοϋγειονομικές παρεμβάσεις κατά των παρασιτικών επιθέσεων δεν βρίσκουν παρόμοια ανώμαλα φαινόμενα στο χωράφι. ανέπαφα μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου επιτρέπει στα φυτά όχι μόνο να αμυνθούν από αυτά τα παράξενα κλιματικά φαινόμενα, αλλά και να ολοκληρώσουν τον κύκλο αναπαραγωγής των νέων μπουμπουκιών, οι οποίοι στη συνέχεια θα καρποφορήσουν την επόμενη εποχή. Τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αφίδες ή άλλα επιβλαβή παθογόνα τείνουν για να πέφτουν τα φύλλα, προσομοιώνοντας έτσι την ενδόμωση. Τότε, με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι εύκολο να συμβεί μια πρώιμη ανθοφορία, η οποία όμως είναι άχρηστη από άποψη παραγωγής».

Η τρέχουσα κατάσταση του άλσους κερασιών διαχειρίστηκε σωστά.

Η κερασιά, ανάλογα με το αν είναι πρώιμη ή όψιμη ποικιλία, χρειάζεται περίοδο που κυμαίνεται από 800 έως 1.100 ώρες κρύου το χειμώνα και ηλιόλουστο κλίμα κατά την ανθοφορία. “Η συσσώρευση ωρών στο κρύο – συνεχίζει ο επιχειρηματίας της Απουλίας – συμβαίνει από τη στιγμή που το φυτό απογυμνώνεται εντελώς ή από τη δεύτερη δεκαετία του Νοεμβρίου. Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε. Αντίθετα, θα πρέπει να ανησυχούμε εάν αυτή η κλιματική τάση θα πρέπει να συνεχιστεί για τους περισσότερους χειμερινούς μήνες, καθώς θα διακυβεύσει σοβαρά την παραγωγή το 2023».

freshplaza