Οι εκλογές φέρνουν και fuel pass 3 για τους αγρότες μαζί με την επιστροφή ΕΦΚ

Η επιστροφή ΕΦΚ τον Αύγουστο και μετά fuel pass νούμερο 3 για τους αγρότες.

Η ανοδική της ιδιωτικής κατανάλωσης και το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου παρά τις συνεχείς ανατιμήσεις, αλλά και η αποτύπωση των πρώτων επιπλέον εσόδων από τον τουρισμό διασφαλίζουν το επόμενο πακέτο μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας που έρχεται το φθινόπωρο.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, για το πρώτο τρίμηνο η τελική δαπάνη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είχε αύξηση κατά 10,4%. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου για φέτος, συγκρινόταν με το πρώτο τρίμηνο του 2021, όταν υπήρχαν ακόμη περιορισμοί για την συγκράτηση της μετάδοσης του κορονοϊού σε κλάδους όπως η εστίαση, η διασκέδαση, ο τουρισμός και ο πολιτισμός.

Με βάση τα στοιχεία που φτάνουν τον τελευταίο καιρό στο ΥΠΟΙΚ, φαίνεται ότι και το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου, πήγε το ίδιο καλά σε επίπεδο κατανάλωσης με το ποσοστό αύξησης, να πλησιάζει αυτό του πρώτου τριμήνου. Το σημαντικό είναι, ότι η μέτρηση δεν έγινε μόνο με βάση της καταναλωτική δαπάνη η οποία ενσωματώνει τις αυξήσεις των τιμών λιανικής, αλλά τον όγκο πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει, ότι μέχρι και το τέλος του Ιουνίου η κατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν παρουσίασε κόπωση παρά τον ψηλό πληθωρισμό. Το γεγονός αυτό, θα συνεχίσει να γεμίζει τα δημόσια ταμεία με αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ. Αυτό δείχνει άλλωστε και η υπέρβαση κατά 754 εκατ. ευρώ, που καταγράφεται στο τέλος του πενταμήνου Ιανουαρίου Μαΐου που ανακοινώθηκε την Δευτέρα από το ΓΛΚ.

Featured Image

Χαμόγελα και από τον τουρισμό
Η δεύτερη πηγή αισιοδοξίας, είναι τα έσοδα από τον τουρισμό. Με βάση πλέον τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα για το διάστημα Απριλίου Ιουνίου, ο τζίρος του τουρισμού, ξεπέρασε το 90% του τζίρου του 2019, πριν φτάσουμε ακόμη στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Με βάση τις μέχρι στιγμής κρατήσεις, υπολογίζεται ότι, καιρού επιτρέποντος, και η φετινή τουριστική περίοδος, θα επεκταθεί όπως και πέρσι μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου. Η διαφορά του 2021 από το 2022, είναι ότι πέρσι, η τουριστική περίοδος ξεκίνησε με αργούς ρυθμούς από το τέλος Μαΐου, ενώ φέτος διανύει ήδη τον τρίτο της μήνα. Επίσης, με βάση στοιχεία του υπουργείου τουρισμού και το μέσο εισόδημα που καταναλώνεται στην χώρα μας φέτος, είναι υψηλότερο κατά 10-15% από πέρσι. Συνεπώς, ο τουρισμός μπορεί φέτος να κάνει ταμείο με τζίρο που να υπερβαίνει αυτόν του 2019.

Το επόμενο πακέτο στήριξης
Με αυτά τα δεδομένα, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι η επόμενη επιδότηση καυσίμων μπορεί να είναι υψηλότερη ανά δικαιούχο αν οι τιμές συνεχίσουν την ανοδική του πορεία και τους υπόλοιπους μήνες του καλοκαιριού. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του αριθμού των δικαιούχων, τόνιζαν ότι με το fuel pass 2 στο οποίο οι δυνητικοί δικαιούχοι φτάνουν τα 3,1 από τα 3,5 εκατομμύρια ιδιοκτητών ΙΧ, μάλλον έχουμε πλησιάσει το “ταβάνι” με δεδομένο και το αυξημένο εισοδηματικό κριτήριο που φτάνει τα 45.000 για οικογένεια με τρία παιδιά.

Οι υπόλοιποι 400.000 ιδιοκτήτες έμειναν εκτός, διότι με βάση τις φορολογικές δηλώσεις υπερβαίνουν από λίγο έως πολύ το όριο αυτό. “Ο στόχος μας είναι το μέτρο να είναι στοχευμένο στους οικονομικά ευάλωτους, αλλά και την μεσαία τάξη” δήλωναν χαρακτηριστικά.

Στην κατεύθυνση αυτή, τόνιζαν ότι αν υπάρξει επιπλέον περιθώριο από τα έσοδα, αυτό θα κατευθυνθεί για να στηριχτούν οι οικονομικά ευάλωτοι από όλο το πλέγμα της ακρίβειας. Άφηναν έτσι ανοιχτό, το ενδεχόμενο μια παρέμβασης αντίστοιχης της “επιταγής ακρίβειας” μέσα στο φθινόπωρο. Τόνιζαν πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αφού υπάρχει πιθανότητα η παρέμβαση για την έμμεση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής να κοστίσει περισσότερο από ότι αναμένονταν.

Με πληροφορίες από capital.gr