Από το μέτωπο… στη συγκομιδή σπαραγγιών στους κάμπους της Θράκης!

Πρόσκληση σε Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πολίτες που καταφθάνουν στην Ελλάδα από την εμπόλεμη ζώνη, απευθύνουν αγρότες από το Τυχερό Έβρου.

«Είναι δεδομένη η πρόθεσή μας, όχι μόνο να τους υποδεχτούμε στον νομό μας, αλλά θα επιδιώξουμε κιόλας όποιοι δεν έχουν σπίτια για να γυρίσουν πίσω, να τους δοθεί η δυνατότητα να μείνουν μόνιμα εδώ εάν το επιθυμούν», δήλωσε ο επικεφαλής του συνεταιρισμού ΑΕΣ Θράκης, Θανάσης Μαλτεπιώτης διευκρινίζοντας ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και πρόθεση από την κοινωνία μας να βοηθήσουμε τον κόσμο της Ουκρανίας, είτε είναι Έλληνες ομογενείς, είτε Ουκρανοί πολίτες και μπορούμε να προσφέρουμε και δουλειά σε όσους τη χρειάζονται».

Featured Image

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μαλτεπιώτης σημείωσε ότι αντιπροσωπεία Ελλήνων από διάφορους αγροτικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, είχαν προχωρήσει στις σχετικές επαφές και επρόκειτο να μεταβούν στην Μαριούπολη της Ουκρανίας το τρέχον διάστημα, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες και «να έρθουν στην Βόρεια Ελλάδας περί τα 1000 άτομα, για να βοηθήσουν τους Έλληνες αγρότες στη συγκομιδή σπαραγγιών και σε άλλες αγροτικές εργασίες σε Ημαθία, Πέλλα και Χαλκιδική». Δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, «οι εξελίξεις μας πρόλαβαν και δεν καταφέραμε να μεταβούμε στην ουκρανική περιοχή». Υπογράμμισε επίσης ότι είχαν προγραμματιστεί διάφορες συναντήσεις και στην Οδησσό και στο Κίεβο, σε συνεννόηση με την ελληνική ομογένεια και τα προξενεία στη χώρα.

Η Βόρεια Ελλάδα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, έχει ανάγκη να απασχολήσει περί τους 20.000 εργάτες γης, ενώ μόνο στον νομό Έβρου είναι απαραίτητα 1000 άτομα από τα μέσα Μαρτίου, μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου για τη συγκομιδή λευκού σπαραγγιού, μεταξύ άλλων προϊόντων.