Ο κ. Καπούνης είπε ότι οι τιμές στις πρώτες ύλες όπως και το ενεργειακό κόστος ή το κόστος πετρελαίου είναι στα… ύψη με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

«Ένας κτηνοτρόφος αγόραζε το καλαμπόκι 200 ευρώ/τόνο και πλέον η τιμή του έχει ανέλθει στα 450 ευρώ/τόνος. Τα λιπάσματα από 369 ευρώ/τόνος έχουν «ανέβει» στα 1.100 ευρώ/τόνος. Όσον αφορά στο ρεύμα που απαιτείται για μια γεώτρηση προκειμένου ο παραγωγός να βγάλει νερό κόστιζε 7-8 ευρώ την ώρα και πλέον φτάνει τα 28 ευρώ. Το πετρέλαιο δε, στη Νάξο κυμαίνεται στα 2,20 ευρώ. Το κόστος είναι τεράστιο» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου.

Ο ίδιος είπε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει κι ένα θέμα με τη φημισμένη γραβιέρα Νάξου, καθώς παρατηρείται σχετική έλλειψη στα ράφια. Και αυτό επειδή έχει μειωθεί κατακόρυφα η παραγωγή γάλακτος και η εμφιάλωση έχει φτάσει στο 50% στο νησί και την Πάρο».

Featured Image

Όπως εξήγησε, «υπάρχει θέμα όσον αφορά στο γάλα. Στη Νάξο στο τέλος του 2022 θα έχουμε 20 τόνους γάλακτος από 40 τόνους πριν από έναν χρόνο, δηλ. η μείωση είναι της τάξεως του 50%. Πριν από δύο χρόνια είχαμε 54 τόνους γάλακτος και αυτή τη στιγμή είναι στους 25 με 26 τόνους με περαιτέρω πτωτική τάση».

cyclades24.gr