Η Μαρία Μπότη από τη Λάρισα, πριν από πέντε χρόνια, εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών και στο αγροτικό επάγγελμα. Έχοντας στην κατοχή της κάποια οικογενειακά χωράφια στη Χάλκη Λάρισας, εμπιστεύτηκε επιστήμονες και ειδικούς, έκανε έρευνα και διάβασε πολύ για να κάνει τα κατάλληλα βήματα που θα της απέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η ίδια έκανε ένα δυναμικό ξεκίνημα με την καλλιέργεια αμυγδάλου σε 70 στρέμματα και επεκτάθηκε στη ρίγανη και στο κεχρί στον τόπο καταγωγής της, τη Δεσκάτη Γρεβενών. Το κεχρί είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό δημητριακό κατάλληλο για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Η Μαρία, κάνοντας την έρευνά της, συνειδητοποίησε ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης το κεχρί καλλιεργείται έχοντας καλές αποδόσεις, με τους καταναλωτές να το προτιμούν για τη μεγάλη του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. «Στα 33 μου χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη γη και τότε κατάλαβα ότι είναι κάτι που μου ταιριάζει πολύ», αναφέρει η 39χρονη σήμερα Μαρία.
«Έχοντας στη διάθεσή μου κάποια στρέμματα, τα οποία τα νοικιάζαμε το 2016, εντάχθηκα στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, κάνοντας μία από τις πιο συνειδητές μου επιλογές. Ξεκίνησα, όμως, ουσιαστικά από το μηδέν».
Εμπιστοσύνη στους ειδικούς
Τα βήματα που ακολούθησε η Μαρία ήταν σταδιακά. Βρήκε αρχικά εκείνους τους ειδικούς που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να επιλέξει την κατάλληλη καλλιέργεια για το χωράφι της με βάση τις αναλύσεις και τα χαρακτηριστικά του εδάφους. «Μαζί με τους γεωπόνους καταλήξαμε στη δενδροκαλλιέργεια και στα αμύγδαλα, μία δυναμική καλλιέργεια που μου ταιριάζει και εμένα πολύ», εξηγεί η ίδια. Την ίδια διαδικασία ακολούθησε και για το κεχρί. «Μέσα από έρευνες που έχουν γίνει σε χώρες του εξωτερικού και βλέποντας σε ποιες χώρες παράγεται, θεώρησα ότι και στο δικό μου χωράφι μπορεί να παραχθεί. Κάναμε ανάλυση του εδάφους και διαπιστώσαμε ότι το χώμα μπορεί να υποστηρίξει αυτή την καλλιέργεια, την οποία εντάξαμε και στη βιολογική».Σύμφωνα με τη Μαρία, για έναν νέο αγρότη, το να δείξει εμπιστοσύνη στους επιστήμονες μπορεί να τον γλυτώσει από λάθη, χάσιμο χρόνου, αλλά και χρημάτων.
Κεχρί
Αν και το κεχρί ήταν αρκετά γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, καθώς το καλλιεργούσαν συστηματικά κυρίως για την παρασκευή ψωμιού και ζυμαρικών, σήμερα ίσως κάποιοι το γνωρίζουν ως τροφή για τα πτηνά. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένα τρόφιμο με πολύτιμα συστατικά για την ανθρώπινη διατροφή.
Για τη Μαρία, η απόφαση να ασχοληθεί με το κεχρί στηρίχτηκε στις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις. «Η ιδέα για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος ήρθε όταν γνωστοί μου μου ανέφεραν το πρόβλημα με τη δυσανεξία στη γλουτένη. Ψάχνοντας για ένα εναλλακτικό προϊόν, είδα ότι σε χώρες της Ευρώπης το κεχρί έχει μεγάλη ζήτηση ως βρώσιμο δημητριακό για τον άνθρωπο. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα μπορούσαμε να το διαθέτουμε και εμείς στην Ελλάδα.
Μπαίνοντας στον δεύτερο χρόνο καλλιέργειας και παρακολουθώντας όλα τα στάδια της παραγωγής, έχουμε πάρει την πρώτη μας παραγωγή, στην οποία έχουν γίνει ήδη αναλύσεις. Επίσης, είμαστε σε συζητήσεις με μύλους σε όλη την Ελλάδα για να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους που θα μας οδηγήσουν να το εντάξουμε στην ελληνική διατροφή», επισημαίνει η Μαρία.
Το κεχρί, εκτός του ότι είναι μια καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα νιασίνη, φολικό οξύ και Β6. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό και ψευδάργυρο.
Μήνυμα για τους εν δυνάμει νέους αγρότες
Ως νέα αγρότισσα και απαντώντας στην ερώτηση τι θα έλεγε στους εν δυνάμει νέους αγρότες από τη μέχρι τώρα εμπειρία της, η Μαρία αναφέρει ότι «η σύγχρονη καλλιέργεια προϊόντων ανοίγει νέους ορίζοντες και καλύπτει μεγάλο φάσμα έρευνας και εργασιών. Επειδή είμαστε προ των πυλών για νέα προγράμματα, οι νέοι άνθρωποι που θα μπουν στη γεωργία να θυμούνται ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Οι σημερινές απαιτήσεις βασίζονται σε επαγγελματίες αγρότες.
Όλες οι δουλειές θέλουν αφοσίωση και εργατικότητα. Ο σύγχρονος αγρότης πρέπει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις, στην ενημέρωση, στον εξοπλισμό και πάνω από όλα στη θέλησή του να εξελιχθεί και να υποστηρίξει επάξια την ελληνική διατροφή. Φυσικά, όταν αυτή την προσπάθεια την ενδυναμώνει το κράτος, τότε δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης για όλον τον κλάδο της γεωργίας στη χώρα μας και αυτός είναι ο απώτερος σκοπός των προγραμμάτων με αφετηρία τον αγρότη».
Στόχος της ίδιας είναι να αυξήσει τη γη της και να συνάψει νέες συνεργασίες για την προώθηση των προϊόντων της.
(Βικτωρία Αποστολοπούλου – ypaithros.gr)