Το κρίσιμο θέμα της έλλειψης εργατών γης, συζητήθηκε την Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής ύστερα από την επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου – Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα μέσα του μήνα γίνεται προσπάθεια να είναι έτοιμο το σχέδιο για την κάλυψη των αναγκών στον πρωτογενή τομέα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου ανέπτυξε το πρόβλημα αναφέροντας ότι:

Εντείνονται ανά την επικράτεια οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης, που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθιστά ανέφικτη την εκτέλεση των αναγκαίων καθημερινών εργασιών στις καλλιέργειες, με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια.

Το εργατικό δυναμικό στα χωράφια βαίνει σταδιακά μειούμενο, δημιουργώντας δυσεπίλυτες δυσχέρειες συρρίκνωσης της παραγωγής και μείωσης των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών από τη Χώρα μας.

Μεγάλο μέρος των εργατών γης επιλέγουν να μεταβούν σε άλλες χώρες, όπως ενδεικτικά στην Ιταλία ή την Ισπανία, προκειμένου να ωφεληθούν απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών, ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου, πληρέστερων εργασιακών δικαιωμάτων και υψηλότερων αποδοχών. Αντιθέτως, στην Ελλάδα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, οδηγώντας τελικώς πολύτιμα εργατικά χέρια σε φυγή, με συνέπεια την εγκατάλειψη και αναγκαστική αγρανάπαυση καλλιεργειών.

Δεδομένου ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της πατρίδας μας, έχει υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομική, κλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση, και βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της επιβίωσης, όπως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει σε σειρά παρεμβάσεων.

Δεδομένου ότι οι εργάτες γης από τρίτες χώρες αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο “κρίκο” της παραγωγικής αλυσίδας, που πρέπει να διαφυλαχθεί, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και της αξιοπρεπούς και ασφαλούς εργασίας και διαβίωσής αυτών.

Kαι απευθυνόμενος στον υπουργό, έθεσε δύο κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Τι θα πράξετε ώστε να καταγραφούν και να αποκτήσουν δικαίωμα εργασίας με ασφάλιση οι ήδη εργαζόμενοι μετανάστες στον αγροτικό τομέα της χώρας μας για να ανακοπεί η φυγή τους προς χώρες όπως Ιταλία και Ισπανία που προσφέρουν ευνοϊκότερο καθεστώς;
  2. Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε άμεσα να αναλάβετε για τη βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες με δυνατότητα ασφάλισης με εργόσημο;

Ο υφυπουργός Εργασίας αφού αναγνώρισε το πρόβλημα ανέφερε ότι πολλά από τα ζητήματα αφορούν τα συναρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και δεσμεύτηκε ότι μέχρι τα μέσα του μήνα γίνεται προσπάθεια να είναι έτοιμο το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που αφορά τη διαδικασία, την αποτύπωση και την κάλυψη των αναγκών στον πρωτογενή τομέα.

Featured Image

Το σχέδιο της ΚΥΑ όπως ανέφερε, θα δοθεί για διαβούλευση προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή.

Ταυτόχρονα ο Υφυπουργός, υποστήριξε ότι τα περισσότερα θέματα που θίγονται στην ερώτηση έχουν ήδη αντιμετωπιστεί με αποφάσεις του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα ότι δίνεται η δυνατότητα για έκδοση άδειας εργασίας στους ήδη εργαζόμενους στη χώρα μας που δεν την έχουν λάβει, εφόσον υποβληθεί αίτημα από τους παράγωγους μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Υποστήριξε επίσης ότι δίνεται η δυνατότητα ασφάλισης με εργόσημο και ότι το διάστημα των 9 μηνών θεωρείται επαρκές για την κάλυψη των αναγκών.

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου στη δευτερομιλία του επεσήμανε ότι:

1ον πρέπει να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες για εργατικά χέρια στον πρωτογενή τομέα και εκεί χρειάζεται η ενεργός συμμετοχή των εκπροσώπων των αγροτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

2ον η ασφάλιση με εργόσημο πρέπει να αφόρα τον πρωτογενή τομέα ανεξάρτητα από τη νομική μορφή του φορέα απασχόλησης

3ον το διάστημα της μετάκλησης να είναι τουλάχιστον ετήσιο και να δίνεται δυνατότητα στους μετακληθέντες εργάτες να επισκεφτούν για ένα διάστημα την πατρίδα τους και να μπορούν να επιστρέφουν για να συνεχίσουν την εργασία τους.

4ον η αδειοδότηση των νυν εργαζομένων, η βελτίωση των κανόνων και η απλοποίηση των διαδικασιών μετάκλησης θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας για τους εργαζόμενους ώστε να μην φεύγουν για άλλες χώρες και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς, να δηλώνουν τα έξοδα τους, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο φορολογικό σύστημα.

Featured Image