Η παραγωγή εσπεριδοειδών στην περιοχή της Μούρθια θα μειωθεί κατά 13,6% λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των κακών καιρικών συνθηκών. Είναι το βασικό συμπέρασμα του Πίνακα Εσπεριδοειδών, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στο Υπουργείο Υδάτων, Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας, Περιβάλλοντος και Εκτάκτων Αναγκών , στο οποίο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του κλάδου.

Ο Γενικός Διευθυντής Γεωργίας, Βιομηχανίας Τροφίμων και Αγροτικών Συνεταιρισμών, Remedios García, προήδρευσε αυτού του φόρουμ και τόνισε ότι «η πτώση της παραγωγής μανταρινιού αναμένεται να είναι 24%. πορτοκαλί 14,6%; του λεμονιού 11,7 και του γκρέιπφρουτ 9,2%».

Αυτή η πρόβλεψη, η οποία υπολογίζεται σε 807.000 τόνους εσπεριδοειδών στην επόμενη εκστρατεία, «αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία επτά χρόνια», πρόσθεσε.

Μια περίσταση που προκαλείται από τις καιρικές συνθήκες, «κυρίως την υπερβολική βροχόπτωση κατά τη φάση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, καθώς και τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στα μεταγενέστερα στάδια», εξήγησε ο García.

Σε αυτό προστίθεται η αύξηση του κόστους παραγωγής (ενέργεια, φυτοϋγειονομικά προϊόντα και λιπάσματα κ.λπ.) που έρχεται σε αντίθεση με τις χαμηλές τιμές πώλησης που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, «που έχει οδηγήσει πολλούς αγρότες να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους καθώς τη θεωρούν μη βιώσιμη». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να πληρώνονται περισσότερα σε φόρους παρά στην κατανάλωση ενέργειας, που οδηγεί στην καταστροφή δεκάδων αγροτών και κτηνοτρόφων στη χώρα μας».

Featured Image

Από τη συνολική παραγωγή εσπεριδοειδών, το λεμόνι αντιπροσωπεύει το 70,9%, το πορτοκάλι το 13,4%, το μανταρίνι το 11,6% και το γκρέιπφρουτ το 4%.

Η συνολική καλλιεργούμενη επιφάνεια όλων αυτών υπολογίζεται για την επόμενη εκστρατεία των 38.180 στρεμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υδάτων, Γεωργίας, Κτηνοτροφίας, Αλιείας, Περιβάλλοντος και Εκτάκτων Αναγκών.

Να θυμίσουμε ότι η Περιφέρεια της Μούρθια είναι η τρίτη επαρχία που εξάγει τα περισσότερα εσπεριδοειδή σε εθνικό επίπεδο, αξίας 582 εκατομμυρίων ευρώ, οδηγώντας στην κατάταξη αν μιλάμε μόνο για λεμόνια, όπου εξάγει αξίας 456 εκατ. ευρώ, πολλαπλασιαζόμενος επί τρία Αλικάντε, η δεύτερη επαρχία με τον υψηλότερο όγκο πωλήσεων στο εξωτερικό.

valenciafruits