Σε ενδιάμεση πληρωμή προσανατολίζονται στην κυβέρνηση για την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου του 2022, σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις αντιδράσεις χιλιάδων παραγωγών, στον απόηχο της πληρωμής της Τετάρτης.

Την εποχή της πληροφορίας και της ψηφιακής διακυβέρνησης δεν στάθηκε ικανό να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, ώστε να μπορεί να πληροφορηθεί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος τι έγινε με την πληρωμή του ΕΦΚ. Τα παράπονα αυτές τις ημέρες είναι πολλά, καθώς εκτός των δυο λόγων που άφησαν εκτός πίστωσης, πολύ κόσμο (IBAN και Μητρώο), φαίνεται πως υπάρχουν πλείστες κατηγορίες παραγωγών που διαπιστώνουν πως είτε πήραν λίγα χρήματα, είτε και καθόλου, έχοντας κάνει σωστά τις διαδικασίες που απαιτούνται (ΟΣΔΕ).

Featured Image

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι κατηγορίες που έμειναν εκτός έχουν να κάνουν με:

  • Ποικιλίες καλλιεργειών που δεν μπήκαν στην πληρωμή
  • Μη αναγνώριση του 037-038 που είναι υποχρέωση του παραγωγού (και του λογιστή)
  • Δήλωση διαφορετικών τραπεζικών λογαριασμών
  • Μη οριστικοποιημένες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022
  • Λανθασμένο υπολογισμό των ποσών ανά στρέμμα.

Σκοτάδι επικρατεί επίσης σε σχέση με τον αν η πληρωμή αφορά όλο το 2022 ή το πρώτο εξάμηνο. Το ΥπΑΑΤ πάντως διευκρίνησε τις προηγούμενες ημέρες, σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, τα εξής: Όσοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και δεν έλαβαν την επιστροφή που δικαιούνται επειδή δεν είχαν εγγραφεί εγκαίρως, έως τις 15 Ιουλίου, στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.), δύνανται να εγγραφούν έως τις 30 Οκτωβρίου 2022, ώστε να λάβουν, ακολούθως, το ποσό της επιστροφής του ΕΦΚ που τους αναλογεί.