Featured Image

Φορείς, όπως η La UNIO de Llauradors ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια λόγω της επέλασης του παρασίτου Thaumatotibia (Cryptophlebia) leucotreta.

Τι είναι το παράσιτο Thaumatotibia (Cryptophlebia) leucotreta

Η Thaumatotibia (Cryptophlebia) leucotreta, κοινώς γνωστή ως ψεύτικος σκόρος, πορτοκαλόσκωρος, σκόρος εσπεριδοειδών ή πορτοκαλόσκαρος, είναι σκόρος της οικογένειας Tortricidae υπό την τάξη των λεπιδόπτερων. Οι προνύμφες του σκώρου τρέφονται με ένα ευρύ φάσμα καλλιεργειών από βαμβάκι και μακαντάμια έως είδη εσπεριδοειδών. Οι προνύμφες έχουν λιγότερο επιλεκτική δίαιτα από τον σκόρο γάδου, ο οποίος τρέφεται κυρίως με εύκρατες καλλιέργειες φρούτων.

Ποιά μέτρα ζητούν φορείς από την Ε.Ε

Ο Οργανισμός La UNIO de Llauradors ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να ζητήσει από τη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καθιερώσει κρύα επεξεργασία για τα μανταρίνια. Ο οργανισμός θεωρεί ότι υπάρχουν επαρκή επιχειρήματα για να επιβληθεί η κρύα επεξεργασία στα μανταρίνια ενόψει της απειλής του παρασίτου Thaumatotibia .

Featured Image

Δηλώσεις στελεχών του Οργανισμού σημειώνουν ότι είναι αλήθεια ότι υπάρχουν περισσότερες ζημιές λόγω παρασίτων στα πορτοκάλια παρά στα μανταρίνια από το συγκεκριμένο παράσιτο αλλά ανιχνεύονται και στα μανταρίνια. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να ενοποιηθούν τα πρωτόκολλα παγκοσμίως.

Τα παράσιτα παρουσιάζουν μεγάλες δυνατότητες “μεταναστευτικότητας” καθώς μπορούν να εισέλθουν μέσω εισαγωγών, ακόμα κι αν μια χώρα εισάγει χαμηλές ποσότητες εσπεριδοειδών. Επομένως, είναι απαραίτητο να αποφευχθεί ο περιττός κίνδυνος μετάδοσης παρασίτων μεταξύ των χωρών, όπως δήλωσε ο Κάρλες Πέρις , γενικός γραμματέας του LA UNIÓ.

Ζητούν πρόβλεψη απαιτήσεων για τη Νότια Αφρική

Ο Ισπανικός οργανισμός ζήτησε να επεκταθεί αυτή η απαίτηση ειδικά για τη Νότια Αφρική, της οποίας οι φυτείες μανταρινιών αναπτύσσονται σταθερά. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, γενικά, έχει σημειωθεί αύξηση στην έκταση όλων των εσπεριδοειδών που καλλιεργούνται στη Νότια Αφρική….Αυτή η αύξηση εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση και αναλογία στις όψιμες ή εξαιρετικά όψιμες ποικιλίες που στοχεύουν κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια η έκταση των υβριδίων, κυρίως όψιμων ποικιλιών, έχει αυξηθεί κατά 90%, η έκταση των λεμονιών κατά 78% και η έκταση που αφιερώνεται στις κλημεντίνες κατά 57%. Οι εισαγωγές μανταρινιών από τη Νότια Αφρική συνέχισαν να αυξάνονται, όπως φαίνεται από τα στοιχεία MAPA, τα οποία ενημερώθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου. Αυξήθηκαν κατά 26% από το 2020 έως το 2021, κατά 71% από το 2019 και κατά 80% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Σε τόνους, οι εισαγωγές από την Ισπανία μειώθηκαν από τις εισαγωγές 72.289 τόνων μανταρινιών Νότιας Αφρικής το 2019 σε 124.025 τόνους το 2021. Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι εισαγωγές μανταρινιού από τη Νότια Αφρική αυξάνονται χρόνο με το χρόνο με …. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα παράσιτα που αναχαιτίζονται στα μανταρίνια της Νότιας Αφρικής είναι τα κύρια και πιο επικίνδυνα παράσιτα, τα Phyllosticta citricarpa και Thaumatotibia leucotreta και ειδικά το τελευταίο. Ως εκ τούτου, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ζητήσουμε την ένταξη των μανταρινιών, γιατί υπάρχει λανθάνον κίνδυνος να εισέλθουν αυτά τα παράσιτα μέσω αυτών των εισαγωγών και να επηρεάσουν την καλλιέργεια εσπεριδοειδών μας. Ένα παράσιτο μπορεί να εισέλθει μέσω πορτοκαλιών ή μανταρινιών. Ο κίνδυνος υπάρχει σε αυτά τα είδη », υποστήριξε ο Κάρλες Πέρις.

Agrogata