Οι τρύπες στη νομοθεσία με τα ανύπαρκτα ΑΤΑΚ βγαίνουν στην επιφάνεια. Πλασματικά ΑΤΑΚ και ένα σωρό αλχημείες έχουν αποκαλύψει οι έλεγχοι. Συνέχεια… στο μπάχαλο μετά την φετινή εξαίρεση για τα ΑΤΑΚ στα ενοικιαζόμενα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, από το 2017, η Οικονομική Αστυνομία έχει θέσει στο στόχαστρο σειρά από εκτάσεις που υπήρχαν για τους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, κυρίως όμως στην Κεντρική Μακεδονία, απ’ όπου ξεκίνησε η έρευνα και όπου εμφάνιζαν ενοικιαστήρια συμβόλαια, στα οποία υποτίθεται ότι έβοσκαν τα ζώα τους. Ωστόσο, αυτές οι εκτάσεις δεν χρησιμοποιούνταν για κτηνοτροφία, αλλά οι “δικαιούχοι” εισέπρατταν λεφτά από τα Ευρωπαϊκά ταμεία.

Λαβράκια έβγαλε ο εσπευσμένος έλεγχος, που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με επιδοτήσεις που φέρεται να λάμβαναν ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται εκτός Μαγνησίας για εκτάσεις στη λίμνη Κάρλα.

Το έναυσμα για να αρχίσει εσπευσμένα ο έλεγχος έδωσε η κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, που ζήτησε άμεσα να διερευνηθεί το ζήτημα.

Ο Χρ. Μπουκώρος, μετά από συνάντηση που είχε με μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Καναλίων, γνωστοποίησε στον τότε υπουργό τις καταγγελίες που τέθηκαν υπόψη του, ότι 1.200 στρέμματα δηλώνονται από το 2017 μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ από πέντε φερόμενους ως μόνιμους κατοίκους του Δήμου Λαγκαδά, που καμία σχέση φαίνεται να έχουν με τη Μαγνησία. Ο βουλευτής Μαγνησίας ζητούσε ενημέρωση αν πράγματι δηλώνονται και επιδοτούνται αυτές οι εκτάσεις από το 2017 και αν ναι, ποιο ποσό επιδοτήσεων έχει καταβληθεί και αν έχει προβεί σε ελέγχους ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραχωρητηρίων, τίτλων ιδιοκτησίας ή ενοικιαστηρίων των συγκεκριμένων επιδοτούμενων εκτάσεων.

«Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Τέρμα στην ανομία στον αγροτικό τομέα. Μόνος στόχος η δίκαιη κατανομή των αγροτικών ενισχύσεων» δήλωνε τότε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος είχε δώσει εντολή να γίνουν σαρωτικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό περιπτώσεων μη ορθής διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων.

Οι έλεγχοι αυτοί απέδωσαν καρπούς, αφού εντοπίστηκαν:

Featured Image

*Επιτήδειοι που δήλωναν εκτάσεις εκτός ελληνικής επικράτειας, ώστε να λαμβάνουν ενισχύσεις. Εξαιτίας της συντονισμένης και άψογα οργανωμένης εργασίας των ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ αποκλείστηκαν εκτάσεις της τάξης των 13.440 στρεμμάτων, που αντιστοιχούν σε 106 ΑΦΜ, ενώ ήδη ξεκίνησε και η διαδικασία αχρεωστήτων.

*Πέντε ψευδείς δηλώσεις καλλιεργητών στη Λίμνη Κάρλα, κατόπιν καταγγελίας και ταχείας διερεύνησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

*Έγιναν σαρωτικοί έλεγχοι στις εκτάσεις που δηλώθηκαν ως «αγρανάπαυση» στην αίτηση ΟΣΔΕ 2020. Ειδικότερα, από τα 330.141 στρέμματα που δηλώθηκαν, τις προϋποθέσεις κάλυπταν μόλις 111.307 στρέμματα. Το δείγμα ελέγχου αφορούσε συνολικά 3.687 τεμάχια, που αντιστοιχούν σε 1.939 αιτήσεις γεωργών. Η απόρριψη των 218.834 στρεμμάτων, δηλαδή το 66,28%, διασφάλισε περίπου 4.420.454,88 εκατομμύρια ευρώ βασικής ενίσχυσης.

Οι έλεγχοι αυτοί του ΟΠΕΚΕΠΕ έρχονται σε συνέχεια του δόγματος των συνεχών και διαδοχικών ελέγχων που εφαρμόζει ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, προκειμένου να υπάρχει δικαιοσύνη και διαφάνεια στον αγροτικό τομέα.

Ενδεικτικά αναφέρονται από το υπουργείο, η επανενεργοποίηση των αρμόδιων επιτροπών για τους ελέγχους στα προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, όπου και επιβλήθηκε σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ. Παράλληλα επαναλειτούργησαν οι επιτροπές ελέγχου για τα βιολογικά προϊόντα, όπου διεξάγονται σαρωτικοί έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα και αναμένονται σημαντικά ευρήματα.

Οι 6.673 έλεγχοι που διεξήχθησαν την περίοδο του Πάσχα από μεικτά κλιμάκια του ΥΠΑΑΤ και των συναρμόδιων υπουργείων, και είχαν ως συνέπεια τη διαπίστωση 219 παραβάσεων και τη σημαντική αύξηση των τιμών σε γάλα και κρέας για τον έλληνα παραγωγό.