Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Πέμπτη τη Δύση ότι «ενταφιάζει χωρίς αιδώ» την πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που διευκολύνει την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας από τα νότια λιμάνια της, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ενώ παραμένει στη συμφωνία, η Ρωσία έχει εκφράσει επανειλημμένα την προσέγγιση της Δύσης στη συμφωνία, που επετεύχθη τον περασμένο Ιούλιο, λέγοντας ότι οι χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα δεν κάνουν αρκετά για να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές της ίδιας της Ρωσίας, ιδίως σε λιπάσματα, όπως προβλέπει η συμφωνία που συνήφθη με τουρκική μεσολάβηση.

«Η Δύση θάβει ξεδιάντροπα τη γνωστή ανθρωπιστική πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το RIA, σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G20, αναφερόμενος στη συμφωνία για τα σιτηρά.

Σ. Λαβρόφ: Η Δύση ενταφιάζει τη συμφωνία για τα σιτηρά-1
Ρωσία: Λέει ότι θα ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά μόνο εάν εξυπηρετηθούν και οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων
Μιλώντας στην ίδια συνάντηση της G20 στην Ινδία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι η Ρωσία είχε δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες «σκόπιμα και συστηματικά» ένα απόθεμα ουκρανικών σιτηρών ενώ οι δικές της εξαγωγές τροφίμων, σιτηρών και λιπασμάτων συνεχίζονται.

«Είναι επιτακτική ανάγκη η G20 να μιλήσει εκ μέρους της επέκτασης και της επέκτασης της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά για την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας για τους πιο ευάλωτους», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν.

Featured Image

Η τρέχουσα φάση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λήγει στις 18 Μαρτίου. Θα παραταθεί εάν κανένα μέρος δεν προβάλει επίσημη ένσταση.

Πριν από μια προηγούμενη προθεσμία για την παράταση της συμφωνίας τον Νοέμβριο, η Ρωσία είχε επίσης κλιμακώσει την κριτική της για τη συμφωνία σε μια προσπάθεια να πάρει περισσότερες παραχωρήσεις από τη Δύση, αλλά τελικά την άφησε να συνεχιστεί για άλλες 120 ημέρες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συμφωνήσει σε μια δεύτερη παράταση της συμφωνίας μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των δικών της παραγωγών γεωργικών προϊόντων.

Πηγή: Reuters