Featured Image

Στον απόηχο της συνάντησης ΥπΑΑΤ και ΣΕΒΤ, όπως έγραψε το Αgronewsbomb εχθές, YπΑΑΤ:Σύσκεψη με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων για Nutriscore. | Agro Newsbomb, τέθηκε σε «αδρές γραμμές» το ζήτημα του Nutriscore.

Προ ημερών, η Διεθνής Οργάνωση Ελαιολάδου (ΔΟΕ-COI) έφερε το ζήτημα του nutriscore στοΝ κλάδο της Ελιάς ενώπιον της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, ο  Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ, κ. Ghedira σε τηλεδιάσκεψη με την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδη στις 22/03/2022 στο πλαίσιο της συζήτησης για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, επανέφερε  το ζήματα του Nutriscore.

Η «τιμωρία» του ελαιολάδου

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, μαζί με τον κ.Jaime Lillo, αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή, και τη Mercedes Fernández, επικεφαλής της Μονάδας Τυποποίησης και Έρευνας, εξέφρασε την ανησυχία του κλάδου της ελιάς για τη δυσμενή ταξινόμηση που δίνει το σύστημα ιδιωτικής σήμανσης Nutriscore στο ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, υπογραμμίζεται ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ υπενθύμισε στην Επίτροπο ότι η ΕΕ, με το 65% της συνολικής παραγωγής, ήταν μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο και ότι καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ της ΔΟΕ διαφέρουν, ενώ η Ένωση πάντα υποστήριζε την πολιτική προώθησης . Τόνισε επίσης ότι όλες οι ενέργειες προώθησης που πραγματοποιεί ο Οργανισμός βασίζονται σε αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας, η οποία εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει καταδείξει τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία και τη θετική επίδραση της κατανάλωσής του στη μείωση της θνησιμότητας από πολλές χρόνιες ασθένειες.

Featured Image

Προς επίλυση το ζήτημα

Με τη σειρά της, η Επίτροπος, κ. Κυριακίδη, συνοψίζοντας τις αρχές της στρατηγικής Farm to Fork της ΕΕ και τον στόχο της την προώθηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, τόνισε ότι η στρατηγική περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός εναρμονισμένου συστήματος επισήμανσης και δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση του τις ιδιαιτερότητες του ελαιολάδου, διαβεβαιώνοντας τον κ.Ghedira ότι αυτές οι πτυχές θα ληφθούν επίσης υπόψη στην τελική απόφαση.

Τα αποτελέσματα των δημόσιων διαβουλεύσεων και τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων θα είναι διαθέσιμα τις επόμενες εβδομάδες και ως εκ τούτου δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για το θέμα. Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους για να παρουσιαστεί νομοθετική πρόταση, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ προσφέρθηκε επίσης να παράσχει στην Επίτροπο τα αποτελέσματα των προαναφερθέντων επιστημονικών μελετών, προκειμένου να υποστηρίξει την επικείμενη απόφαση για την ταξινόμηση του ελαιολάδου στο εναρμονισμένο σύστημα σήμανσης της ΕΕ. Επισημάνθηκε ότι είναι σημαντικό να εξηγούνται επαρκώς στους καταναλωτές οι θρεπτικές ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία του ελαιολάδου, μέσω σαφούς επισήμανσης, και συμπερασματικά ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποφευχθεί η σύγχυση και η τιμωρία αυτού του προϊόντος, όπως συμβαίνει στο τρέχον σύστημα Nutriscore.

Αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου η Ελλάδα για την δυσμενή ταξινόμηση του ελαιολάδου που αποτελεί και βασικό προϊόν παραγωγής που έχει κάνει τη χώρα μας παγκοσμίως γνωστή.

Agrogata