Featured Image

Με την έκπτυξη των οφθαλμών να βρίσκεται προ των πυλών, οι πόροι για να προστατευτούνε τα πρέμνα από τον παγετό αυξάνονται. Η τελευταία εφεύρεση που χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό.είναι ένα κινητό πυροβόλο θερμού αέρα ισχύος 1,8 εκατομμυρίων Watt, σχεδιασμένο από τον Michael Paetzold. «Η ιδέα της δημιουργίας αυτής της εφεύρεσης μου ήρθε μετά από τους όψιμους παγετούς του Απριλίου του 2021».αναφέρει ο συνονόματος πρόεδρος της εταιρείας. «Ενώ βοηθούσα φίλους να ανάψουν κεριά ή να στήσουν φανάρια,.συνειδητοποίησα ότι οι περισσότεροι από τους διαθέσιμους πόρους σήμερα δεν είναι απολύτως αποτελεσματικοί».

Βασιζόμενος σε αυτήν την παρατήρηση, ο επιχειρηματίας από την περιοχή του Μπορντώ ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης. «Η βασική ιδέα ήταν ότι χρειαζόμασταν δύναμη για να καταπολεμήσουμε τον παγετό, την ένταση και τη φύση του οποίου δε γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Και θέλαμε και κάτι που να μπορεί να μετακινηθεί. Για να είναι πλήρως αποτελεσματική μια σταθερή συσκευή, ο αμπελώνας θα πρέπει να έχει ένα ενιαίο κυλινδρικό σχήμα, μια διάταξη δηλαδή που δεν υπάρχει σε κανένα σχεδιασμό εγκατάστασης. Για αυτό βάλαμε όσα περισσότερα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα τρέιλερ» συνεχίζει ο Paetzold.

Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ένα πυροβόλο θερμού αέρα 1,8 εκατομμυρίων Watt το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα τρακτέρ και να μετακινηθεί εντός του αμπελώνα. «Το πυροβόλο θερμού αέρα αποτελείται από ένα σύστημα κυκλοφορίας με το πρόσθετο πλεονέκτημα της παραγωγής θερμότητας. Όσον αφορά τη σχεδίαση ο ανεμιστήρας και η πηγή θερμότητας συνδέονται πολύ στενά από την αρχή. Είναι ένα μηχάνημα πολύπλοκο στη σχεδίαση κάτι που έκανε κάποιους να θεωρήσουν ανέφικτη τη δημιουργία του. Έπρεπε να προσέξουμε να είμαστε πολύ ακριβείς σχετικά με την αεροδυναμική του» (η επιστήμη της ροής των αερίων) αναλύει ο Paetzold. Το πυροβόλο λειτουργεί με πετρέλαιο ή βιοκαύσιμα και χρησιμοποιεί περίπου 200 λίτρα την ώρα σε πλήρη ισχύ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρακτικά χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Η διάθεση του εξοπλισμού ξεκίνησε στις αρχές του 2022. «Οι πελάτες μας έχουν πίστη σε εμάς. Θα παραδώσουμε τα πρώτα 15 μηχανήματα σε δύο με τρείς εβδομάδες. Θα συνεργαστούμε με κάθε πελάτη ώστε να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό όσο το δυνατόν καλύτερα, επειδή έχει μεγάλες δυνατότητες. Η τιμή είναι 130.000€, μια τιμή που ελπίζουμε να διατηρήσουμε», καταλήγει ο Paetzold.

Featured Image

ΠΗΓΗ: Vitisphere
ΦΩΤΟ: Michael Paetzold

✒️ Δημήτρης Καραχάλιος, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ