Στα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση στον πρωτογενή τομέα, στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να στηριχτούν οι αγρότες, καθώς και στον σχεδιασμό για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και τη χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα», στον Real Fm 107,1.

Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς «από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους αγρότες». Στόχος να υπάρξει ελάφρυνση στο αυξημένο κόστος παραγωγής που επιβαρύνεται λόγω των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, στην τιμή του πετρελαίου και στο κόστος των αγροεφοδίων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με ποσό πλέον των 200 εκατ. ευρώ προέρχεται από εθνικούς πόρους.

Πάντως, αν δεν υπάρξει ουσιαστικότερη στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε -όπως είπε ο υπουργός- θα υπάρξει «δικό μας εθνικό σχέδιο που θα βοηθήσει όλους τους Έλληνες και βεβαίως και επαγγελματίες μας και τους αγρότες». Και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η οποία έχει προαναγγείλει παρεμβάσεις εντός του Μαΐου.

Επιστροφή ΕΦΚ και πληρωμές για ζωοτροφές

Επίσης, ανακοίνωσε πως στο τέλος Οκτωβρίου θα επιστραφεί στους αγρότες ένα μεγάλο μέρος του ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης ανάλογα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Γνωστοποίησε δε πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις για τους κτηνοτρόφους στους οποίους δεν καταβλήθηκε πριν από το Πάσχα η ενίσχυση η οποία ανέρχεται στο 2% του τζίρου προκειμένου να αγοράσουν ζωοτροφές. Όπως εξήγησε ο ΥΠΑΑΤ, αρκετοί κτηνοτρόφοι δεν πληρούσαν τυπικές προϋποθέσεις που όριζε η σχετική ΚΥΑ, όπως -για παράδειγμα- δεν ήταν εγγεγραμμένοι στο ΜΑΕ (Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων). Τα προβλήματα θα λυθούν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το επόμενο διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής της ενίσχυσης σε όσους δεν πληρώθηκαν λόγω τυπικών παραλείψεων.

Σε ετοιμότητα για φρούτα και νωπά λαχανικά

Παράλληλα, ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε πως «είμαστε σε ετοιμότητα και για τη στήριξη των εξαγωγών, όπου αυτό είναι αναγκαίο», καθώς σημαντικές ποσότητες προϊόντων αγροδιατροφής -ιδίως φρούτα και νωπά λαχανικά- εξάγονταν προς τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ήδη έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα προς την ΕΕ για την ενεργοποίηση -εάν χρειαστεί- συγκεκριμένου Κανονισμού που δίνει τη δυνατότητα απορρόφησης των συγκεκριμένων προϊόντων και τη διανομή τους -μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα- σε κοινωνικές και άλλες δομές.

Featured Image

Κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα και δεν διαφαίνεται ζήτημα επισιτιστικής επάρκειας στη χώρα μας, καθώς η φετινή καλλιεργητική χρονιά θα είναι καλή με βάση τις -μέχρι στιγμής καιρικές συνθήκες. «Δεν έχουμε θέμα επάρκειας», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η αγορά έχει ισορροπήσει και στο θέμα του ηλιέλαιου, όπου η επιβολή του προληπτικού πλαφόν επιλέχθηκε λόγω της «άσκοπης αποθεματοποίησης» που επιχειρήθηκε από κάποιους επαγγελματίες.

Ακόμη και στο ζήτημα του μαλακού σιταριού και του αραβόσιτου δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα, καθώς -όπως τόνισε ο κ. Γεωργαντάς- βασική προμηθεύτρια χώρα για την ελληνική αγορά είναι η Βουλγαρία. Επίσης έχουν αναζητηθεί και βρεθεί και άλλες εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των αναγκών. Επιπρόσθετα, αναμένεται στροφή των Ελλήνων αγροτών σε αυτές τις καλλιέργειες, ενώ όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς ήδη ζητήθηκε από την ΕΕ -και αναμένεται θετική απάντησή της- για ένταξη του αραβόσιτου και του μαλακού σιταριού στις λεγόμενες συνδεμένες καλλιέργειες που δίνουν πρόσθετο εισόδημα στον αγρότη και κίνητρο να παράξει.

Ελληνοποιήσεις, Νέοι Αγρότες και ψηφιοποίηση

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε και στις προσπάθειες πάταξης της αισχροκέρδειας και των παράνομων ελληνοποιήσεων, ενώ απάντησε και στους κτηνοτρόφους οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν τις προηγούμενες μέρες για τις εισαγωγές αρνιών από τη Ρουμανία. Όπως είπε ο υπουργός, οι ποσότητες που εισήχθησαν φέτος ήταν μειωμένες στο 50% σε σχέση με πέρυσι (54.500 έναντι 110.000 αρνιών πέρυσι).

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε πως αναμένεται η αξιολόγηση του προγράμματος για τους Νέους Αγρότες, αλλά και στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών για τη διευκόλυνση των αγροτών.