Featured Image

Δέσμη νέων μέτρων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, ώστε να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια και να αποσυμπιεστούν οι εγχώριοι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις.

Έπειτα από τη σύσκεψη της Δευτέρας στο Μαξίμου για την επισιτιστική ασφάλεια αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο που ακολούθησε την επόμενη ημέρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τους αγρότες για την αγορά λιπασμάτων, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.

Κυβερνητικά στελέχη τόνισαν μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου, πως «η κυβέρνηση αναλύει συνεχώς τα νέα δεδομένα και την επικαιροποίηση της εργαλειοθήκης όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχώς αξιολογείται ως βάση για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν».

«Ο πρωτογενής τομέας θα συνεχίσει να έχει την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης, καθώς επηρεάζεται άμεσα από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση και ο οποίος αποτελεί ευαίσθητο δομικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εντός του πλαισίου της ΕΕ και των αντοχών της ελληνικής οικονομίας», είχαν προσθέσει.

Συγκεκριμένα για τις καλλιέργειες, εξετάζεται η «κάρτα αγρότη» που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για αγορά λιπασμάτων έναντι συγκεκριμένου ποσού, χωρίς συμψηφισμό, με πιθανές φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Η ενίσχυση εντάσσεται στα 2 δισ. ευρώ που βγαίνουν από το «μαξιλάρι», για τη στήριξη πολιτών και επαγγελματιών απέναντι στην κρίση.

Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση στα μέσα Μαρτίου ανακοίνωσε για τον πρωτογενή τομέα και τη συγκράτηση των τιμών των τροφίμων, μέτρα με συνολικό κόστος 200 εκατ. και τα οποία περιλαμβάνουν:

Featured Image

Επιδότηση των κτηνοτρόφων για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, σε ποσοστό 4% των συνολικών εσόδων από παραγωγή του δεύτερου εξαμήνου του 2021, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.

Επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2022, με κόστος 60 εκατ. ευρώ.

Μόνιμη μείωση ΦΠΑ λιπασμάτων από το 13% στο 6%. Κόστος: 20 εκατ. ευρώ κατ’έτος.

Μόνιμη μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών από το 13% στο 6%, από 1η Οκτωβρίου 2021. Κόστος: 15 εκατ. ευρώ κατ’έτος.

Κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021. Κόστος 50 εκατ. ευρώ για το 2022.

Εντάσσεται στο Μεταφορικό Ισοδύναμο η μεταφορά ζωοτροφών στη Κρήτη για το έτος 2022, με κόστος 8 εκατ. ευρώ.

Αυξάνεται κατά 50% το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για την μεταφορά ζωοτροφών, με κόστος 3,5 εκατ. ευρώ.