Ερωτήματα έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του ΥπΑΑΤ, κ. Γεωργαντά, στο ΣΚΑI με αφορμή την αυριανή ατζέντα του Υπουργείου για τη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό.
Αφού αναφέρθηκε στην επάρκεια που έχει η Ελλάδα στο σκληρό σιτάρι που χρησιμοποιείται όπως είπε κυρίως στα μακαρόνια, δήλωσε ότι για το μαλακό σιτάρι εκτός από την Ουκρανία που εξάγει ακόμα, έχουν ενεργοποιήσει και εναλλακτικές αγορές εξασφαλίζοντας την επάρκεια και φυσικά, υπογράμμισε ότι ζήτησε να μπουν στις συνδεδεμένες μαλακό σιτάρι και αραβόσιτος.
Σε ερώτημα του Γιώργου Αυτιά για τη διαπίστωση κερδοσκοπίας στο ηλιέλαιο, ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στη δήλωση των αποθεμάτων, αλλά έκανε και ορισμένες δηλώσεις για το ηλιέλαιο και τα βιοκαύσιμα που δημιουργούν εύλογες απορίες για την «ατζέντα» του Υπουργείου.
Δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει μεγάλη παραγωγή από το ηλιοτρόπιο, το συγκεκριμένο δηλαδή φυτό από το παράγεται και το ηλιέλαιο. ΟΜΩΣ στην Ελλάδα 90% από τη παραγωγή πηγαίνει για το λεγόμενο βιοκαύσιμο και το 10% για μαγειρική χρήση, γιατί μέχρι τώρα ερχόταν από το εξωτερικό, ερχόταν από την Ουκρανία, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες γιατί ήταν συνεχώς μειούμενες επειδή ο ηλίανθος, το συγκεκριμένο δηλαδή φυτό, είναι σε μεγάλη ανάπτυξη και υπάρχουν συνεχώς νέες εκτάσεις που καλλιεργούνται με το συγκεκριμένο αυτό φυτό. Το επόμενο λίγο διάστημα θα υπάρχει μια πλήρης επάρκεια από τις παραγωγές τις δικές μας. Το πλαφόν μπήκε επειδή υπήρχαν πολύ μεγάλες παραγγελίες».
Οι δηλώσεις αυτές προκαλούν εύλογες απορίες σχετικά με το αν θα μπει ένα «φρένο» στη χρήση των ηλιοτροπίων για την παραγωγή βιοκαυσίμων προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή βρώσιμου ηλιέλαιου.
Η αυριανή σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Agrogata