Το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Μαϊου η Ισπανόφωνη ιστοσελίδα Olimerca δημοσίευσε μια ανάλυση για την κατάσταση της αγοράς του ελαιολάδου με τίτλο «Επιστρέφει η φρόνηση στις τιμές του ελαιολάδου στην πηγή». Ο τίτλος του άρθρου στα Ισπανικά «Se recupera la cordura en los precios del aceite de oliva en origen».

Το άρθρο σημειώνει πως η τέταρτη εβδομάδα του Μαϊου ολοκληρώνεται με μια μικρή κάμψη των τιμών του βιομηχανικού ελαιολάδου (στην Ισπανία τα βιοχανικά ελαιόλαδο ως οξύτητα βάσης έχουν τον βιομηχανικό άσσο) να εμφανίζουν οριακή αποκλιμάκωση στα 5,60 ευρώ ανά κιλό από τα 5,80 ευρώ που είχε φθάσει τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο αρθρογράφος συνδέει την εξέλιξη των τιμών με τις έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν στην Ανδαλουσία, την καρδιά του Ισπανικού ελαιώνα, τις προηγούμενες ημέρες. Παράλληλα εκφράζει την ευχή οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις να σημειωθούν τον Σεπτέμβριο και προσθέτει την διαπίστωση πως η ξηρασία δεν έχει ξεπεραστεί.

Λίγα 24ώρα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η κοινή πρωτοβουλία της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που ζητούσαν την ενεργοποίηση των κονδυλίων εκτάκτων αναγκών της Ε.Ε. προκειμένου να υποστηριχθούν οικονομικά οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι αγρότες που πλήτονται από την ξηρασία. Το αίτημα έτυχε της άμεσης υποστήριξης της Γαλλίας που κι αυτή αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα στην αγροτική παραγωγή της, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Μεσόγειο.

Επιπλέον ο κύκλος της ανθοφορίας στους ελαιώνες της Ισπανίας έχει ολοκληρωθεί και κατά συνέπεια είναι δεδομένη η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην χώρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σύντομα θα έχουμε σαφή εικόνα του αναμενόμενου όγκου παραγωγής ελαιολάδου για την σεζόν 2023 – 2024 στη χώρα, ο οποίος σίγουρα θα είναι πολύ κατώτερος των δυνατοτήτων του Ισπανικού ελαιώνα.

Featured Image

Ο τίτλος του άρθρου της ιστοσελίδα Οlimerca δείχνει ξεκάθαρα πως πρόθεση των τυποποιητών και εμπόρων ελαιολάδου είναι σταματήσει η ανοδική πορεία των τιμών του ελαιολάδου στην χονδρική αγορά. Διότι φοβούνται πως η συνέχιση της ανόδου των τιμών βάζει σε μεγάλο κίνδυνο τις πωλήσεις ελαιολάδου. Οι φόβοι αυτοί είναι βάσιμοι ωστόσο τυποποιητές, έμποροι και αλυσίδες λιανικών πωλήσεων λειτουργούν υποκριτικά. Διότι εκφράζουν την αγωνία τους για την άνοδο των τιμών καταναλωτή του ελαιολάδου αλλά αρνούνται να μειώσουν τα δικά τους περιθώρια κέρδους.

Ο αρθρογράφος της Olimerca υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για παραπέρα αποκλιμακώση των τιμών του ελαιολάδου. Κατά την άποψη μας παρά την μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου που καταγράφεται τα περιθώρια πτώσης των τιμών είναι περιορισμένα. Κι επιπρόσθετα έχουμε δει πολλές φορές τους εμπόρους – τυποποιητές να «μπαίνουν» και να «βγαίνουν» από την αγορά προσπαθώντας να ανακόψουν τις ανοδικές τάσεις των τιμών, όμως από την στιγμή που τα αποθέματα ελαιολάδου είναι πολύ περιορισμένα οι προσπάθειες συγκράτησης ή μείωσης των τιμών θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα.

stonisi.gr

Featured Image