Στα «κάγκελα» βρίσκονται για ακόμη μια φορά οι αγρότες λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών που έλαβαν για την κατανάλωση ρεύματος στις πομόνες που χρησιμοποιούν για το πότισμα των καλλιεργειών τους, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Αλμυρού κ. Χρήστος Πάντζιος επισήμανε πως «εδώ και λίγες μέρες οι αγρότες έχουν λάβει λογαριασμούς ρεύματος που πάλι είναι πολύ υψηλοί. Πρόκειται για το ρεύμα που χρησιμοποιούν για τις πομόνες, προκειμένου να ποτίζονται τα χωράφια με το αρδευτικό νερό. Στους λογαριασμούς που είναι 4000 και 5000 ευρώ η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει το μεγαλύτερο ποσοστό για την αύξηση του κόστους. Απορούμε πού θα φτάσει πλέον το πότισμα της κάθε πομόνας. Έχει φτάσει η ρήτρα αναπροσαρμογής τις 4000-5000 ευρώ για κάθε πομόνα και τα… εγκεφαλικά είναι προ των πυλών για τους αγρότες. Φαίνεται πως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης πήγαν περίπατο. Και είμασταν τυχεροί τον Ιούνιο που είχαν πέσει οι βροχές, αλλά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο τόνος στο λίπασμα έχει πάει στα χίλια ευρώ.

Αυτή την περίοδο οι αγρότες βρίσκονται σε φουλ εργασίες για το πότισμα των χωραφιών που είναι σπαρμένα με βαμβάκι.
«Περιμένουμε να έχουμε καλύτερες τιμές από πέρυσι στο βαμβάκι, όπως συνέβη και με το σιτάρι» ανέφερε ο κ. Πάντζιος και συμπλήρωσε πως το κιλό στο βαμβάκι ήταν στο ένα ευρώ, έπεσε στα 70 λεπτά και στις τελευταίες συνεδρίες έφτασε στα 80 λεπτά. Από πέρυσι υπάρχει μια αύξηση στη τιμή, αλλά τι να το κάνεις, αφού το κόστος είναι πολύ υψηλό με διπλάσια χρήματα για ρεύμα και λίπασμα, ενώ και το πετρέλαιο κίνησης ήταν πάνω από δύο ευρώ το λίτρο. Ο παραγωγός προσπαθεί να έχει παραγωγή για να έχει και εισόδημα. Φέτος υπάρχει και έντονο το πρόβλημα του σκουληκιού στο βαμβάκι, ήδη κάναμε δύο ψεκασμούς και πάμε και για τρίτο ψέκασμα, οπότε αυξάνεται το κόστος. Τώρα ποτίζουμε τα βαμβάκια, ενώ για τις τομάτες αρχίζει σιγά-σιγά η συγκομιδή της.

Το σιτάρι είχε πολύ καλές τιμές με 50 λεπτά. Ο κόσμος έχει σιτάρι στις αποθήκες και περιμένει να ανέβουν και άλλο οι τιμές για να πουλήσουν καλύτερα.

Επίσης και για την τομάτα οι τιμές είναι καλές φτάνοντας στα 125 ευρώ τον τόνο από 100 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Στο καλαμπόκι φαίνεται ότι θα είναι καλές οι τιμές».

e-thessalia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ