Featured Image

“Αυτό το υδρολογικό έτος είναι προς το παρόν το τρίτο πιο ξηρό μέχρι στιγμής αυτόν τον αιώνα” παρά τις βροχοπτώσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Κρατικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ( Aemet ), Rubén del Campo, ο οποίος προχώρησε ότι το μετεωρολογικό καλοκαίρι -Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος- θα είναι θερμότεροι από το κανονικό και με βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου.

Το νερό των ταμιευτήρων, με τα στοιχεία της 7ης Ιουνίου, ανέρχεται στα 27.489 κυβικά εκτάρια, με τα οποία το ισπανικό απόθεμα νερού ανέρχεται στο 49% της συνολικής χωρητικότητάς του. Οι αγροτικές οργανώσεις υπολογίζουν μεγάλες περικοπές στην περιοχή μιας αμιγώς αρδευόμενης καλλιέργειας (όπως το ρύζι στην Ανδαλουσία και την Εξτρεμαδούρα), αλλά όχι στις μεσογειακές περιοχές, όπου οι φυτεύσεις, αντίθετα, καθυστερούν λόγω υπερβολικής υγρασίας σε πολλά αγροτεμάχια.

Το νερό της δεξαμενής, με τα στοιχεία της 7ης Ιουνίου, ανέρχεται σε 27.489 κυβικά εκτάρια, με τα οποία το ισπανικό απόθεμα νερού ανέρχεται στο 49% της συνολικής χωρητικότητάς του.

Στην Ανδαλουσία, οι φυτεύσεις θα είναι μεταξύ 8.000 και 10.000 εκταρίων, σε σύγκριση με περίπου 22.000 στην προηγούμενη εκστρατεία, και στην Εξτρεμαδούρα, θα μειωθούν από 24.000 σε 2.000 εκτάρια.

Λιγότερα παντζάρια και αμύγδαλα

Η λειψυδρία μαζί με την αύξηση του κόστους των εισροών έχουν επίσης επιβραδύνει την έκταση των τεύτλων τόσο στην Ανδαλουσία -έχει μειωθεί από 8.650 σε 7.800 εκτάρια- όσο και στο βορρά, όπου έχει μειωθεί από 20.660 σε 17.200 εκτάρια , σύμφωνα με στοιχεία της Azucarera και του συνεταιρισμού ACOR.

Η ένωση εμπόρων δημητριακών Accoe εκτιμά ότι η παραγωγή σιταριού, κριθαριού και σίκαλης θα μειωθεί αυτή την εκστρατεία κατά περίπου 20%, σε 14,7 εκατομμύρια τόνους, με μείωση της απόδοσης ανά εκτάριο, η οποία θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν επιμείνουν τα κύματα της ζέστης στο μεταγενέστερες ζώνες.

Οι αγρότες της Εξτρεμαδούρα έχουν μειώσει τον αριθμό των εκταρίων στην άλλη μεγάλη αρδευόμενη καλλιέργεια, το καλαμπόκι, από την οποία έχουν φυτέψει 45% λιγότερο σε σύγκριση με τη συνηθισμένη έκταση (περίπου 42.000 εκτάρια), σύμφωνα με την Asaja.

Η πρώτη εκτίμηση από τον Εθνικό Πίνακα Ξηρών καρπών, από την πλευρά του, δείχνει παραγωγή 61.684 τόνων αμυγδάλων/σιτηρών, 30% λιγότερο από το 2021, μετά από παγετούς, βροχές και χαλάζι στην ανθοφορία και την καρποφορία και ξηρασία σε διάφορες περιοχές παραγωγής.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων ( MAPA ) θα αφιερώσει περισσότερα από τα μισά κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης, Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας (PRTR) – περίπου 563 εκατομμύρια ευρώ – για την εκτέλεση έργων εκσυγχρονισμού των συστημάτων άρδευσης στην Ισπανία, η οποία με ιδιωτική βοήθεια μπορεί να σημαίνει μείωση του κόστους παραγωγής για 100.000 γεωργικά εκτάρια.

Το MAPA θα αφιερώσει περισσότερα από τα μισά κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης, Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας (PRTR) – περίπου 563 εκατομμύρια ευρώ – για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων άρδευσης στην Ισπανία

Ο υπουργός Λουίς Πλανάς ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια του XV Εθνικού Συνεδρίου Αρδευτικών Κοινοτήτων στις αρχές αυτού του μήνα, ότι ο αγροτικός τομέας θα λάβει τη μεγαλύτερη δημόσια επένδυση στην άρδευση -2.137 εκατομμύρια- μεταξύ 2022 και 2027.

Κλιματική αλλαγή και γεωργία 

Featured Image

«Η κατάσταση γίνεται πολύπλοκη», λέει στο Efeagro ο Carlos Gregorio Hernández, από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας για τη Διαχείριση Αγροτικών και Περιβαλλοντικών Κινδύνων ( Ceigram ), καθώς η λειψυδρία προστέθηκε από την αύξηση της τιμής της Ενέργειας.

«Η κατανομή των καλλιεργειών αλλάζει ήδη λόγω του παράγοντα νερού στην Ισπανία. Είναι δύσκολο να δεις καλαμπόκι στην Ανδαλουσία και οι εναλλακτικές λύσεις είναι τα λαχανικά, τα οπωροφόρα δέντρα και οι ελαιώνες», έδωσε ως παράδειγμα, ή με ηλίανθο, το οποίο είναι βροχερό και αν ποτίζεται θα είναι μόνο με μικρή ποσότητα υποστήριξη.

«Η κατανομή των καλλιεργειών αλλάζει ήδη λόγω του παράγοντα νερού στην Ισπανία. Είναι δύσκολο να δεις καλαμπόκι στην Ανδαλουσία και οι εναλλακτικές λύσεις είναι τα λαχανικά, τα οπωροφόρα δέντρα και οι ελαιώνες».

Κατά τη γνώμη του, οι υδρολογικές πολιτικές πρέπει να συνεχίσουν να διατηρούν τη μονάδα διαχείρισης της υδρογραφικής λεκάνης, να δίνουν προτεραιότητα στις χρήσεις του νερού, να εκσυγχρονίζουν τις εγκαταστάσεις και να ανακυκλώνουν και να αναγεννούν το νερό αποχέτευσης για να το επαναχρησιμοποιήσουν, και έτσι να αποφεύγεται ο κορεσμός των υδροφορέων με νερό κακής ποιότητας. όπως στα περίχωρα του Mar Menor.

Στα τέλη Μαΐου, ο γεωργικός οργανισμός COAG παρουσίασε μια μελέτη στην οποία οι απώλειες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή στην ισπανική γεωργία ποσοτικοποιήθηκαν σε 550 εκατομμύρια ετησίως, τα μισά από τα οποία σχετίζονται με την ξηρασία.

Ο συγγραφέας του «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ισπανική γεωργία» και επικεφαλής του τμήματος Αγροτικών Κινδύνων στην COAG, Πάμπλο Ρέσκο, έχει πειστεί ότι «πρέπει να ενεργήσεις ναι ή ναι», επειδή, όπως επιμένει στην Efeagro, υπάρχουν ήδη 250.000 εκτάρια που κινδυνεύουν από ερημοποίηση στην Ισπανία.

«Η ζημιά θα μπορούσε να αυξηθεί δραστικά εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό» και η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξηθεί, πρόσθεσε.

Στο σενάριο της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου το 2050 σε σύγκριση με τις προβιομηχανικές περιόδους, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι «πολύ σοβαρές» και να θέσουν σε κίνδυνο τις βελανιδιές dehesas στην Εξτρεμαδούρα και την Ανδαλουσία και να μεταφραστούν σε πτώση έως και ένα 20% αποδόσεις σε σιτηρά, αμπέλια και ελαιώνες.

Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι “πολύ σοβαρές” και να θέσουν σε κίνδυνο τις δρυές dehesas στην Εξτρεμαδούρα και την Ανδαλουσία

Ακραίες κλιματικές συνθήκες 

Σύμφωνα με τα στοιχεία τους, σε αυτή την περίπτωση θα αυξηθεί το υδατικό στρες των καλλιεργειών και η εξατμισοδιαπνοή τους, ενώ θα υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα κλιματικών ακραίων περιστάσεων όπως καύσωνες, καταρρακτώδεις βροχές, χαλαζοπτώσεις και περίοδοι ξηρασίας.

Ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Αρδευτικών Κοινοτήτων ( Fenacore ), Χουάν Βαλερό, εκτίμησε την τρέχουσα δημόσια υποστήριξη για τη βελτίωση της άρδευσης, «της πιο σύγχρονης στην Ευρώπη», αφού επιβεβαίωσε ότι η πολιτική που έχει γίνει με αυτή την έννοια στο τα τελευταία 25 χρόνια ήταν “επιτυχία”.

Η Fenacore υπερασπίστηκε την αναθεώρηση των ισπανικών υδρολογικών σχεδίων προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα των επενδύσεων σε υδραυλικές υποδομές -όπως φράγματα και ταμιευτήρες- με στόχο τη διατήρηση της παραγωγής τροφίμων, αλλά χρησιμοποιώντας λιγότερο νερό και λιγότερη ενέργεια.