Δεν αποκλείω η Πολωνία να αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία με τη Λετονία σχετικά με την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών αγροτικών προϊόντων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση της Πέμπτης με την πρωθυπουργό της Λετονίας, Εβίκα Σιλίνα.

Τόνισε ότι και οι δύο χώρες θα επιδιώξουν καλύτερους κανονισμούς για την προστασία των αγροτών από τις εισαγωγές σιτηρών και τροφίμων από την Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Πέμπτη στη Βαρσοβία με την πρωθυπουργό της Λετονίας, Εβίκα Σιλίνα. Κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης, ο Τουσκ ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν πρωτίστως την ασφάλεια της περιοχής και – όπως τόνισε – και οι δύο χώρες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε κάθε είδους απειλές που προέρχονται από την Ανατολή.

Λετονία, Ρωσία, απαγόρευση εισαγωγής, τρόφιμα

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Το κοινοβούλιο της Λετονίας (Saeima) αποφάσισε την Πέμπτη να απαγορεύσει την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στη Λετονία, μεταξύ άλλων από τρίτες χώρες. Η Λετονία είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θεσπίζει τέτοιους κανονισμούς.

Σημείωσε ότι οι συνομιλίες αφορούσαν επίσης την ενεργειακή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης συγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Λετονίας με τη Δυτική Ευρώπη. Συζητήθηκε επίσης το θέμα των καλύτερων συγκοινωνιακών συνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των οποίων: σιδηροδρομική σύνδεση.

Εμπάργκο σε ρωσικά προϊόντα
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της γεωργίας στα θέματα συζήτησης. Επισήμανε ότι η Λετονία έχει ήδη αποφασίσει να επιβάλει εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα για να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση της αγοράς της.

Featured Image

“Αυτή ήταν η απόφαση του κοινοβουλίου της Λετονίας. Θα μελετήσουμε προσεκτικά αυτήν την απόφαση. Δεν αποκλείω ότι η Πολωνία θα αναλάβει την κατάλληλη πρωτοβουλία. Το πρόβλημα με τα πλεονάσματα τροφίμων και σιτηρών στην Πολωνία και την Ευρώπη, ο άνισος ανταγωνισμός, δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα εισαγωγής σιτηρών και τροφίμων από την Ουκρανία», σημείωσε Πρωθυπουργός.

“Λίγοι άνθρωποι εξακολουθούν να συνειδητοποιούν ότι η αγορά μας αποσταθεροποιείται από προϊόντα που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Πρέπει να λάβουμε όλα τα δυνατά μέτρα για να πείσουμε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να εξετάσουν σοβαρά καλύτερες, ασφαλέστερες ρυθμίσεις για τις χώρες μας όσον αφορά την εισαγωγή σιτηρών και τροφίμων προϊόντα από ανατολικές κατευθύνσεις Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση στις αγορές μας και να προστατέψουμε τους αγρότες μας, είπε ο πρωθυπουργός.

Η απόφαση για την απαγόρευση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, συμπεριλαμβανομένων αυτών από τρίτες χώρες, στη Λετονία ελήφθη από τη λετονική Saeima το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Έτσι, η Λετονία έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που εισήγαγε τέτοιου είδους κανονισμούς.

Η Ουκρανία αρνείται τα λόγια του πρωθυπουργού Τουσκ. Kubrakow: Δεν διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο των συνόρων με την Πολωνία

Η Ουκρανία δεν θα κλείσει τα σύνορά της με την Πολωνία, δεν διεξάγουμε διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov. Πρόσθεσε ότι το Κίεβο περιμένει «κατάλληλες αποφάσεις» από την πολωνική κυβέρνηση για να αποτρέψει την κατάσταση…

Διαμαρτυρίες αγροτών υπάρχουν και στη Λετονία
Ο Πρωθυπουργός Σιλίνα αναφέρθηκε στις αγροτικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται σε διάφορες χώρες της ΕΕ. «Εδώ διαμαρτύρονται και οι αγρότες», είπε. Τόνισε ότι εάν η Πολωνία λάβει μέτρα για εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα από πέρα ​​από τα ανατολικά σύνορα, η χώρα της θα το υποστηρίξει. «Θα είμαστε ο σύντροφός σου», είπε η Σιλίνα.

Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία και να συνεχιστεί η υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Τουσκ με τον πρωθυπουργό της Λετονίας είναι μια ακόμη συνάντηση με τους πρωθυπουργούς ευρωπαϊκών και δυτικών χωρών τις τελευταίες ημέρες. Την Τετάρτη συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Νορβηγίας Jonas Gahr Store, την Τρίτη στην Πράγα συμμετείχε σε συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας στο πλαίσιο της Ομάδας Visegrad και νωρίτερα συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό υπουργών της Σουηδίας, της Φινλανδίας και του Καναδά. Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Βίλνιους τη Δευτέρα.

Featured Image