Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη τη χρήση γενετικά τροποποιημένης ελαιοκράμβης για τρόφιμα και ζωοτροφές και ανανέωσε επίσης την άδεια χρήσης γενετικά τροποποιημένης σόγιας για τη διατροφή ανθρώπων και ζώων.

Οι Βρυξέλλες τόνισαν σε ανακοίνωσή τους ότι η έγκρισή του είναι μόνο για τρόφιμα και ζωοτροφές, άρα δεν επιτρέπει την καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κοινοτικό εκτελεστικό όργανο ανέφερε ότι οι δύο γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν υποβληθεί σε «πλήρη και αυστηρή διαδικασία, η οποία εγγυάται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και του περιβάλλοντος».

Featured Image

«Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέδωσε μια ευνοϊκή επιστημονική αξιολόγηση καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι εξίσου ασφαλείς με τους συμβατικούς ομολόγους τους», σημείωσε η EC.

Πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη δεν πέτυχαν ειδική πλειοψηφία υπέρ ή κατά της εξουσιοδότησης στη μόνιμη επιτροπή και στην επακόλουθη επιτροπή προσφυγών.

«Οι άδειες ισχύουν για δέκα χρόνια και κάθε προϊόν που παράγεται από αυτούς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς θα υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ», ανέφεραν οι Βρυξέλλες.