Featured Image

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να διαθέσει πλοία, προκειμένου να βοηθήσει στην εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια που βρίσκονται υπό ρωσικό αποκλεισμό, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, τόνισε πως «η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για την εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία».

«Η Ελλάδα, για ακόμα μια φορά, προσφέρεται να βοηθήσει και να υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου το σιτάρι το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία, πρωτίστως στην Οδησσό, να φύγει από την Ουκρανία και να καταλήξει τελικά στις χώρες που σήμερα το χρειάζονται. Η Ελλάδα έχει έναν ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια, καθώς ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μακρόν: Η ΕΕ πρέπει να βρει περισσότερες εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει περισσότερες εναλλακτικές οδούς για να εξαγάγει από την Ουκρανία προμήθειες δημητριακών, τόνισε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία.

Featured Image

Οι εξαγωγές σίτου από Ρωσία και Ουκρανία ισοδυναμούν με το 20% και το 10% των παγκόσμιων πωλήσεων αντιστοίχως, όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το κλείσιμο λιμανιών στην Αζοφική και τη Μαύρη Θάλασσα έχουν σχεδόν παγώσει τις εξαγωγές.

Ο πρόεδος Μακρόν δήλωσε πρόσθεσε επίσης πως η Γαλλία θα παραδώσει σύντομα άλλα έξι πυροβόλα CESAR για να βοηθήσει την Ουκρανία να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας.

Σουηδία και Φινλανδία θα υπογράψουν το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ την Τρίτη
Η Σουηδία και η Φινλανδία θα υπογράψουν την Τρίτη το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ για να ενταχθούν επίσημα στη συμμαχία, δήλωσε επίσης ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Το πρωτόκολλο ένταξης πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί και από τα 30 κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Reuters, kathimerini