Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, παρόντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη,  ανακοίνωσε το Σάββατο  26/02/2021 στο Μεσολόγγι την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, των έργων για την προστασία και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του υδάτινου οικοσυστήματος των λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου και Αιτωλικού, ύψους 21,4 εκατ. Ευρώ.

Με την υλοποίηση του εξαιρετικά σημαντικού αυτού έργου, θα προστατευτεί η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια και ο πρωτογενής τομέας, θα δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, θα αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ισορροπία, θα εξορθολογιστεί η διαχείριση των φυσικών πόρων και θα αναδειχθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα,  που αφορά έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας, ενταγμένο στη «Συνθήκη Ραμσάρ»,  το οποίο θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής. Όπως σημείωσε, με το έργο αυτό,  θα διορθωθούν λάθη που συντελέσθηκαν από ανθρώπινες παρεμβάσεις στο παρελθόν και οδήγησαν σε επιβάρυνση του υδάτινου κυρίως περιβάλλοντος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Λανθασμένες παρεμβάσεις που παρεμποδίζουν το αλμυρό και οξυγονωμένο νερό της θάλασσας να εισέλθει στην λιμνοθάλασσα με αποτέλεσμα τη μείωση της ιχθυοπαραγωγής. Ο ΥΠΑΑΤ, υπενθύμισε ότι οι μελέτες για το έργο αυτό, που ήταν απαίτηση όλης της τοπικής κοινωνίας,  είχαν ξεκινήσει από το 2015, ενώ οι προσπάθειες  για ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας  ξεκίνησαν το 2019. 

«Μετά από πολλές προσπάθειες και ενώ υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το έργο, η συντονισμένη δράση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και  της Κτηματικής Υπηρεσίας συνετέλεσαν στην ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, μάλιστα με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 €», πρόσθεσε. Υπογράμμισε, επίσης, ότι  «η περιοχή έχει προικισθεί με ένα μοναδικό πλεονέκτημα: τα πλούσια υδάτινα αποθέματα και η  ορθή διαχείριση του πλούτου αυτού αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές αλλά και εθνικό μας χρέος, αφού στα επόμενα χρόνια- και λόγω της κλιματικής αλλαγής- οι υδάτινοι πόροι θα αποτελούν ένα εθνικό και οικονομικό κεφάλαιο. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι υδάτινοι πόροι μέσω της σωστής εκμετάλλευσης, μπορούν να προσφέρουν πολλαπλάσιο πλούτο στον τόπο μας,  μέσα από τις υδατοκαλλιέργειες».

Featured Image

«Σε ό,τι με αφορά, διαχρονικά,  αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνω τα πάντα ώστε να υπηρετήσω αυτό το χρέος προς τον τόπο μας, τα παιδιά μας και την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Λιβανός. Ολόκληρη η ομιλία του ΥΠΑΑΤ «Είναι μεγάλη χαρά για μένα, στην πρώτη μου επίσκεψη στον τόπο μας, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  να μπορώ να ανακοινώσω την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας ενός πολύ σημαντικού έργου για την προστασία και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του υδάτινου οικοσυστήματος  των λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου και Αιτωλικού με προϋπολογισμό ύψους 21,4 εκ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα,  που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής. Αφορά, δε, έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας,  ενταγμένο στη «Συνθήκη Ραμσάρ».

Με το έργο αυτό,  θα διορθωθούν λάθη που συντελέστηκαν από ανθρώπινες παρεμβάσεις στο παρελθόν και οδήγησαν σε επιβάρυνση του υδάτινου κυρίως περιβάλλοντος των λιμνοθαλασσών  Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Λανθασμένες παρεμβάσεις που παρεμποδίζουν το αλμυρό και οξυγονωμένο νερό της θάλασσας να εισέλθει στην λιμνοθάλασσα με αποτέλεσμα τη μείωση της ιχθυοπαραγωγής. Το έργο στοχεύει στη διευκόλυνση της υδραυλικής κυκλοφορίας των υδάτων προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στις ιχθυοκαλλιέργειες. Επί μέρους υπο-έργα αφορούν στην άρση αναχωμάτων, σε εκβαθύνσεις, εκσυγχρονισμό αντλιοστασίων, αντικατάσταση ιχθυοφραγμών, κατασκευή νέων γεφυρών και επισκευή οδοστρωμάτων στο δρόμο της Τουρλίδας. Θέλω να υπενθυμίσω ότι οι μελέτες για το έργο αυτό, που ήταν απαίτηση όλης της τοπικής κοινωνίας,  είχαν ξεκινήσει από το 2015, ενώ οι προσπάθειες  για ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας  ξεκίνησαν το 2019. Μετά από πολλές προσπάθειες και ενώ υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το έργο, η συντονισμένη δράση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και  της Κτηματικής Υπηρεσίας συνετέλεσαν στην ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, μάλιστα με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 €.

Το έργο αυτό δεν θα είχε φθάσει σε αυτό το κρίσιμο σημείο χωρίς την καθοριστική συμβολή και δουλειά άξιων υπηρεσιακών παραγόντων τόσο από το ΥπΑΑΤ όσο και από το Υπ. Υποδομών & Μεταφορών. Θα ήθελα να αναφερθώ ονομαστικά και να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα που υπέγραψε την ένταξη του έργου, τους υπαλλήλους του ΕΠΑΛΘ κ. Κατή Γιώργο & κ. Κόντσα Καλλιόπη (και την Προϊσταμένη κ. Γιόκαλα Ευθυμία), καθώς και τους υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτηριακών Υποδομών του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών κ. Κοτσώνη Αντώνη, Γενικό Δ/ντη, κ. Καστραντά Γεωργία, Δ/ντρια Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων και κ. Καπετανάκη Μιχάλη».

Featured Image