Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Φ.Ε.Ε. [Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών]
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. [Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας]
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. [Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο]
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας

Δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες η απόφαση [635/321245/2022] για την επιδότηση των αγροτών με βάση την αγορά των λιπασμάτων στο χρονικό διάστημα 01.10.21 – 30.09.22.

Την Τρίτη 15.11.22 άνοιξε η πλατφόρμα [https://www.aade.gr/myBusinessSupport] για την έναρξη της διαδικασίας. [σσ. στις 15/11 έλεγε η απόφαση, στις 15/11 άνοιξε].

Διαπιστώσαμε μία ευχάριστη έκπληξη: μπαίνοντας στο σύστημα:

Βρήκαμε «κρεμασμένα» παραστατικά, τα οποία προφανώς αφορούν σε λιπάσματα [μεταξύ άλλων] του κάθε αγρότη δικαιούχου. Αυτό είναι ένα καλό βοήθημα γιατί κατευθύνει στοχευμένα την αναζήτηση των τιμολογίων από τον δικαιούχο.

Όμως, μόνο απλή δεν είναι η διαδικασία, ενώ ο χρόνος έως τις 25/11 δεν αρκεί ούτε για ζήτω!

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά:

  • Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν [από τα φυσικά πρόσωπα] οι επαγγελματίες αγρότες (άρθρο 1 §2α), ανεξάρτητα αν είναι στο ειδικό ή στο κανονικό καθεστώς, καθώς και τα νομικά πρόσωπα εφόσον έχουν ΚΑΔ που περιγράφονται στο άρθρο 3 της απόφασης.
  • Να γίνει ξεκάθαρο ότι, επιδοτήσεις λαμβάνουν και όσοι δεν είναι επαγγελματίες αγρότες. Συνεπώς δεν πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι «…α, αφού παίρνει επιδοτήσεις δικαιούται να κάνει την αίτηση».
  • Δεν γνωρίζω τι μπορεί να σημαίνει να υποβάλλει κάποιος αίτηση χωρίς να έχει το δικαίωμα. Ποιοι δεν έχουν το δικαίωμα; Όσοι δεν είναι επαγγελματίες, αλλά και όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ. Το ιδανικό θα ήταν να υποβάλλω την αίτηση κι εφόσον δεν δικαιούμαι να απορριφθεί, όμως κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν προκύπτει από κάπου.
  • Δεν δίνεται η δυνατότητα να πληκτρολογήσει ένας αγρότης του κανονικού καθεστώτος, παραστατικά τα οποία δεν είναι διαβιβασμένα μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων.
  • Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι, εφόσον διαπιστωθεί η μη διαβίβαση παραστατικών, πρέπει να απευθυνθεί ο αγρότης στον έμπορο από τον οποίο αγόρασε τα λιπάσματα και να του ζητήσει να προβεί άμεσα στη διαβίβαση, για όποια τιμολόγια δεν το έκανε. Στις περιπτώσεις αυτές, άμεσα εμφανίζονται τα τιμολόγια αυτά την εικόνα 3 (κατάσταση παραστατικών αγορών από ηλεκτρονικά βιβλία).
  • Αντίθετα, επιτρέπεται η καταχώρηση παραστατικών στους αγρότες του ειδικού:
  • Επιλέγοντας εισαγωγή παραστατικού, ανοίγει το κάτωθι παράθυρο, όπου καταχωρούμε τα στοιχεία που ζητούνται:
  • Στο πιο σημαντικό κομμάτι της αίτησης: σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το ποσό στον πίνακα Α’ να είναι ίσο με το ποσό στον πίνακα Β’ διότι, τα ποσά που έχει τραβήξει η πλατφόρμα από τα MyDATA εμπεριέχουν τον ΦΠΑ. συνεπώς, κι αν όλα τα τιμολόγια εμπεριέχουν μόνο λιπάσματα, θα πρέπει να καταχωρηθεί τη καθαρή αξία των τιμολογίων, άρα εκ των πραγμάτων -σε όλες τις αιτήσεις- ποσό πίνακα Α > ποσό πίνακα Β’.

Να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό κατά την άποψή μου: την εμπλοκή των myDATA. Παρατηρούμε ότι δεν επιτρέπεται να καταχωρήσουμε παραστατικό το οποίο δεν έχει διαβιβαστεί από τον εκδότη. Πράγμα που σημαίνει ότι ο αγρότης-λήπτης θα πρέπει να απευθυνθεί στον εκδότη-αγοραστή και να τον παρακαλέσει, ή να απαιτήσει να κάνει τη διαβίβαση των εκδοθέντων παραστατικών στα myDATA.

Στις Α.1138 και 1090 όμως, δεν υπάρχει πουθενά υποχρέωση του εκδότη για διαβίβαση των παραστατικών. Αν δεν το κάνει υποχρεώνεται ο λήπτης στην ενέργεια αυτή. Έτσι, έχουμε το παράδοξο -και πάλι- να τιμωρείται ο λήπτης για ενέργεια του εκδότη: το εκδοθέν παραστατικό να μην έχει διαβιβαστεί από το εκδότη, να πρέπει να το διαβιβάσει ο λήπτης, αλλά στην περίπτωση της πλατφόρμας για την επιδότηση των λιπασμάτων να μην μπορεί ο λήπτης να καταχωρήσει το τιμολόγιο και να κινδυνεύει να χάσει ποσό επιδότησης από την αγορά των λιπασμάτων. Θεωρώ πρέπει να το δουν άμεσα από τη Διοίκηση του ΥΠΑΑΤ και να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία. Διαφορετικά, είναι που είναι ελάχιστο το διάστημα για την υλοποίηση των αιτήσεων, αν συνεχιστεί το μπλοκάρισμα από τα myDATA, φοβάμαι ότι θα μείνουν αμανάτι πολλά από τα χρήματα της επιδότησης.

Featured Image

Αφού κλείσαμε -ελπίζω- τις απορίες σχετικά με τις διαδικασίες της αίτησης, να πάμε στα πιο ουσιαστικά, αυτά που στην πράξη δημιουργούν τα προβλήματα για όσους επιλέξουν να ασχοληθούν με την εν λόγω διαδικασία.

Μπορεί η εμφάνιση των τιμολογίων στην πλατφόρμα να αποτελεί ένα εργαλείο ελέγχου και αυτό συμπεριλαμβάνεται στα θετικά, στην πράξη όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Υπάρχουν θέματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, για τη διασφάλιση μας. Τέτοια είναι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν υποβάλλουμε την αίτηση αν προηγουμένως δεν έχουμε μπροστά μας τα παραστατικά στη φυσική τους μορφή.
  2. Οφείλει ο ενδιαφερόμενος αγρότης να διαχωρίσει ποια είδη από τα περιγραφόμενα στα τιμολόγια είναι λιπάσματα, ώστε να αθροίσουμε την αξία τους και να την πληκτρολογήσουμε στα στοιχεία κόστους (5) στον πίνακα Β’.
  3. Η απόφαση δίνει το δικαίωμα για αίτηση, στους επαγγελματίες αγρότες. Για να διασφαλίσουμε ποιοι είναι αυτοί, μπορούμε να ελέγξουμε αν στο Ε1 του φορολογικού έτους 2021 είναι κλικαρισμένος ο κωδικός 037/038, ή μπορούμε μπαίνοντας στη διεύθυνση https://maae.minagric.gr/maae/login.zul

να εκτυπώσουμε για τον ενδιαφερόμενο, τη βεβαίωση του επαγγελματία αγρότη.

  1. Σε κάθε περίπτωση -επαναλαμβάνω- απαιτείται όποιος υποβάλλει την αίτηση, να έχει μπροστά του σε φυσική μορφή τα παραστατικά αφενός, αλλά και το τσεκ από τον αγρότη για το ποια από τα είδη που περιγράφονται στα παραστατικά, είναι λιπάσματα και ποια όχι. ώστε να καταχωρηθεί το σωστό ποσό στην υποβληθείσα αίτηση.

Να τονίσουμε ότι η επιδότηση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή Τρίτων.

Επισήμανση: Επειδή ακούστηκε από διαφόρους να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει κάποια διάταξη απαγόρευσης για όσους είναι ενταγμένοι σε πρόγραμμα νιτρορύπανσης, μπορούν να υποβάλλουν κανονικά την αίτηση για την επιδότηση.

Προφανώς θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις που δεν έχω αναφέρει στο παρόν, εδώ είμαστε να γίνει update προς διευκόλυνση των συναδέλφων. Το βέβαιο είναι ότι απαιτείται πολύς χρόνος προκειμένου η εν λόγω διαδικασία να γίνει με τα προβλεπόμενα από την απόφαση, προπάντων όμως μεγάλη προσοχή για τη διασφάλιση τους καθενός που θα αναλάβει την υποβολή της αίτησης.

Συνεπώς, μπορεί από τη Διοίκηση να θέλουν να διανείμουν γρήγορα το διαθέσιμο ποσό στους δικαιούχους, όμως πρέπει να καταλάβουν ότι, ο χρόνος που έχουν ορίσει μέχρι τις 25/11 δεν φτάνει καλά – καλά ούτε για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος. Πόσο μάλλον γι’ αυτούς του ειδικού, οι οποίοι ενδεχομένως να μην προλάβουν να κάνουν αίτηση.

Taxheaven