Μήνυμα πως η αγροτική παραγωγή στη χώρα εγγυάται την επάρκεια έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ έδωσε εξηγήσεις για όλες τις επιδοτήσεις που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Με το συνδυασμό ζωικού κεφαλαίου και την παραγωγή σε γάλα ή κρέας θα γίνει η κατανομή των 89 εκατ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με την πρόταση που εστάλη προς έγκριση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τόνισε ο υπουργός.

Το αργότερο τη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις 60 εκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση για τα λιπάσματα ενώ για τις ζωοτροφές τα 89 εκατομμύρια που θα δοθούν συνδέονται με την Κομισιόν, οπότε αναμένεται μικρή καθυστέρηση, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα αυτονομίας των αγροτών με φωτοβολταϊκά, το πρόγραμμα επιδότησης οικίσκων, αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα για να μη χάσουμε την ευκαιρία από το εμπορικό ισοζύγιο που με τις εξαγωγές δείχνει την προοπτική», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς.

Πώς θα γίνει η επιδότηση στα λιπάσματα – Επάρκεια εγγυάται η ελληνική παραγωγή
Στα λιπάσματα η επιδότηση θα γίνει με βάση τα τιμολόγια αγοράς, ενώ στην κτηνοτροφία θα δοθεί επιστροφή λαμβάνοντας υπ ‘όψη και τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, είπε ο κ. Γεωργαντάς.

H ελληνική παραγωγή, δημιουργεί ασφαλεις προϋποθέσεις για επάρκεια, άρα οι ανησυχίες των πρώτων μηνών Απριλίου – έχουν λήξει. Ωστόσο παραμένει το ζήτημα της ακρίβειας, πρόσθεσε.

«Πρέπει να ενισχυθεί ο πραγματικός παραγωγός και όλοι συμφωνούμε σε αυτό», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και την ενίσχυση επί των ζωοτροφών με το 2% του τζίρου», πρόσθεσε ο υπουργός.

Featured Image

Επιδότηση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών
Με διακύβευμα το ενεργειακό κόστος, η αυτονομία ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο, θα ενισχυθεί με φωτοβολταϊκά σε 75.000 μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε πρώτη φάση, με συνολικό αριθμό 250.000. Ακολουθεί πρόγραμμα για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Επιδότηση οικίσκων – όμορων αγροτεμαχίων
«Ανακοινώσαμε χθες νέα σχέδια βελτίωσης ύψους περίπου 230 εκατομμυρίων, για τα οποία ανοίγει η πρόσκληση τον Δεκέμβριο και με κατεύθυνση τον πρωτογενή τομέα προβλέπεται επιδότηση οικίσκων για στέγαση εργατών γης.

Με δεύτερη παρέμβαση επιδοτείται η αγορά γης όταν αφορά όμορα αγροτεμάχια, ως κίνητρο στο να ενωθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Το μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική ύπαιθρο είναι η κατάτμηση του αγροτικού κλήρου», υπενθύμισε ο υπουργός.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του μεγαλύτερου προγράμματος νέων αγροτών , προϋπολογισμού 525 εκατομμυρίων, εκ των οποίων δόθηκε ήδη το 75% με 40.000 στον κάθε αγρότη, για πρώτη φορά στη χώρα, είπε επίσης ο υπουργός πριν αναφερθεί στην έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Προσπαθούμε να βρούμε χώρες με δυναμικό που προσφέρεται και να δημιουργήσουμε συνθήκες άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων», είπε ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος σε συνάντησή του με τον πρέσβη του Βιετνάμ και σε διακρατική συμφωνία με το Μπαγκλαντές.

«Θέλουμε τη βοήθεια των συνεταιρισμών»
«Θέλουμε εδώ και τη βοήθεια των συνεταιρισμών», είπε ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας για πολύ καλή συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).