Featured Image

Το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων είναι πλέον γεγονός στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σέρρες, όπου ταυτοποιήθηκε ο ιός σε χοιρινό οικόσιτης χοιροτροφικής εκμετάλλευσης στην Νιγρίτα.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λένε ότι βρίσκονται σε εγρήγορση και πως έχει σημάνει συναγερμός, αλλά ένας κλάδος, οι χοιροτροφικός με αρκετές ακμαίες επιχειρήσεις στην χώρα, αλλά και οι αγρότες που παράγουν ζωοτροφές είναι κάτι παραπάνω από ανάστατοι.

Ήδη όπως έκανε γνωστό το ΥΠΑΑΤ έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και η Σερραία υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή με τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο συντονίζουν από κοντά τις προσπάθειες για μη επέκταση του ιού που έχει οδηγήσει σε ξεκλήρισμα των χοίρων παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να ανεβεί κατακόρυφα η τιμή του χοιρινού.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πως έφτασε ο ιός στην Ελλάδα, θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί το αίτιο, αλλά πιθανολογείται ότι μπορεί να είχαμε το κρούσμα είτε από κάποιο μολυσμένο αγριογούρουνο, είτε από ζωοτροφές.

Στο σημείο αυτό επανέρχεται το αίτημα αρκετών αγροτών κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, που παράγουν καλαμπόκια και άλλες ζωοτροφές και έχουν να αντιμετωπίσουν τις εξευτελιστικές τιμές λόγω των αθρόων εισαγωγών, να μπει καραντίνα στις εισαγωγές.

Το αίτημα αυτό διατύπωσε πρόσφατα και ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος και ζητούσε να γίνεται αυστηρός έλεγχος.

Συγκεκριμένα, εδώ και μήνες ζητούσε από τους αρμόδιους να λάβουν ουσιαστικά μέτρα αποτροπής της εισόδου της πανώλης των χοίρων με «καραντίνα» στις εισαγόμενες ζωοτροφές –κυρίως καλαμπόκι- που λόγω χαμηλότερου κόστους μπορεί να προτιμούν οι κτηνοτρόφοι, ζητά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από το Μάκη Βορίδη.

Featured Image

Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός τόνιζε ότι η «η επέκταση της πανώλης των χοίρων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στις βαλκανικές χώρες και ιδιαιτέρως στη γειτονική μας Βουλγαρία. Ο έλεγχος της νόσου είναι δύσκολος, καθώς εκτός της επαφής με μολυσμένα ζώα, η μετάδοσή της μπορεί να προκληθεί και από επαφή με μολυσμένα μηχανήματα, εξοπλισμό, ρουχισμό, ζωοτροφές κ.α.

«Υπ’ αυτό το πρίσμα, αγροτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές για τους χοίρους -κυρίως ο αραβόσιτος– και οι οποίες εισάγονται από χώρες όπου υπάρχουν διαπιστωμένα κρούσματα πανώλης θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς “καραντίνας”. Η μετάδοση της ιογενούς νόσου τόσο με τα μεταφορικά μέσα όσο και με το ίδιο το προϊόν είναι πιθανή, ειδικά στις περιπτώσεις όπου η μεταφορά καταλήγει απευθείας σε εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας και δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες», σημειώνει.

«Εφόσον, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι στη γειτονιά μας υπάρχει μόλυνση, ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα είναι η ιχνηλασιμότητα των ζωοτροφών. Ο έλεγχος των εισαγόμενων ζωοτροφών και αγροτικών προϊόντων από χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα, άλλα και η υπόμνηση των κινδύνων στους κτηνοτρόφους, που λόγω χαμηλότερων τιμών μπορεί να καταφεύγουν σε αυτά, είναι επιβεβλημένοι», υπογραμμίζει.

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: 

-Προτίθεστε να λάβετε άμεσα μέτρα ελέγχου στα σύνορα, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της πανώλης με την εισαγωγή ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων;

-Δεδομένου ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι ελληνοποιήσεων ζωοτροφών, όπως τα “βαφτίσια” σε γάλα και φέτα, προτίθεστε να διερευνήσετε τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας, ώστε να παρακολουθείται η πορεία των αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για τη διατροφή των χοίρων;