Featured Image

Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξουν ενισχύσεις σε αγροτικά προϊόντα στα οποία υπάρχουν απώλειες, τη δέσμευση ότι ο κτηνοτροφικός τομέας δεν θα μείνει απροστάτευτος και ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει θετικά τη χρηματοδότηση μελέτης που θα βάλει σε τροχιά λειτουργικότητας το έργο της λιμνοδεξαμενής στον Ξηριά Αλμυρού, περιλάμβανε η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά απόψε στο Κουρί, στον Αλμυρό.

Ο υπουργός ήταν επίσημος προσκεκλημένος της ΔΗ.ΜΤΟ. Αλμυρού σε εκδήλωση κοπής της πίτας, μία εκδήλωση που συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις που αφορούν στον πρωτογενή τομέα και στο πως θα μπορέσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι να παραμείνουν όρθιοι και ταυτόχρονα να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα στα χωράφια και στις μονάδες τους.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν οι υφυπουργοί Ζέττα Μακρή και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, οι βουλευτές Μαγνησίας Αθανάσιος Λιούπης και Κωνσταντίνος Μαραβέγιας καθώς επίσης ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μαγνησίας Νίκος Αθανασάκης και ο «οικοδεσπότης της εκδήλωσης πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ. Αλμυρού Δημήτρης Αναστασίου.

«Είμαστε κοντά στον πρωτογενή τομέα»

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργαντάς έκανε απολογισμό των δράσεων και ενεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα που στα τελευταία χρόνια λόγω διεθνούς συγκυρίας «βλέπει» το κόστος παραγωγής να αυξάνεται σημαντικά και τόνισε ότι το ενεργειακό αποτελεί το μεγαλύτερο «βάσανο» για τους όλους τους παραγωγούς.

Πεποίθηση του κ. Γεωργαντά είναι ότι, μέσα από τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να βγει αναγεννημένος και να κερδίσει το στοίχημα. Και εξέφρασε τη βούλησή του, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ενισχύσει την παραγωγή και να προστατεύσει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέας ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι το μεγάλο στοίχημα αναβάθμισης του πρωτογενούς τομέα μπορεί να γίνει πράξη.

Ανέφερε ότι είναι καθήκον της πολιτείας να αξιοποιήσει τις σύγχρονες υποδομές και το άρτια καταρτισμένο προσωπικό για να ενισχυθούν οι έλεγχοι στην αγορά και να προστατευθούν τα ελληνικά προϊόντα και οι Ελληνες παραγωγοί, ενώ επισήμανε ότι ήδη εξετάζεται η θέσπιση κινήτρων στους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού που θα συμβάλλουν στην προώθηση των τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας έτσι την αγροδιατροφική αλυσίδα της χώρας.

Featured Image

Ο κ. Γεωργαντάς έστειλε μήνυμα ότι ο πρωτογενής τομέας, είτε πρόκειται για αγρότες είτε για κτηνοτρόφους θα πρέπει να περιφρουρήσει σε συνεργασία με την Πολιτεία τη διαφάνεια, εξηγώντας ότι «όσοι διεκδικούν από το εθνικό απόθεμα θα πρέπει να έχουν το ανάλογο  ζωϊκό κεφάλαιο, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το υπουργείο έχει θέσει σε προτεραιότητα την ενίσχυση συνεργατικών σχημάτων.

«Κανείς δεν δικαιούται να νοθεύει τα ποιοτικά προϊόντα και το μόχθο του πρωτογενούς τομέα μας. Η διαδικασία ελέγχων πρέπει να γίνεται με ταχύτητα και διαφάνεια», συνέχισε ο κ. Γεωργαντάς.

Ο ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και ιδίως της υπαίθρου, ενώ, παράλληλα, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη χωρίς αυτόν.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στη μείωση 50% του φόρου εισοδήματος που αφορά μέλη συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και όσους μετέχουν σε συμβολαιακή γεωργία – κτηνοτροφία και διαθέτουν το 75% της παραγωγής, μία απόφαση που ελήφθη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και συναρμόδια υπουργεία.

«Θα δώσει μεγάλη ανάσα ζωής ειδικά στους κτηνοτρόφους της χώρας, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από κάθε άλλον παραγωγό του πρωτογενούς τομέα από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, καθώς είδαν να αυξάνονται οι τιμές των ζωοτροφών και πολλοί εξ αυτών αναγκάστηκαν να περιορίσουν την παραγωγή τους», είπε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο της στήριξης της κτηνοτροφίας «έχουν ήδη κατανεμηθεί 50 εκατ. στους κτηνοτρόφους ως ενίσχυση, ενώ είναι ανοικτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, που αφορά την κατανομή επιπλέον 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών.

Η πορεία στις εκλογές

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν δυναμικά την κυβέρνηση και εμφανίστηκε βέβαιος ότι στις εκλογές θα δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και η κάλπη θα βγάλει αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία. «Θα είναι μία πράξη ευθύνης απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στα παιδιά μας. Όποιος βγάζει τις κομματικές παρωπίδες αναγνωρίζει ότι στα χρόνια της διακυβέρνησής μας καταφέραμε πολλά, παρά τα μεγάλα και πρωτόγνωρα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσμα σε όλους να στηρίξουν τη ΝΔ, ώστε να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές απεύθυνε στην ομιλία- καλωσόρισμα και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ. Αλμυρού Δημήτρης Αναστασίου καταχειροκροτούμενος.